I léto vám může nabídnout úžasné zážitky – při skialpinismu!

topski.cz
Komerční článek
|
12. 07. 2022
|
Milujete sport? A rozhodli jste se letos dovolenou u moře vyměnit za lyžovačku? Kdo holduje zimním sportům, ten pochopitelně vymýšlí, jak si je užít i v létě. A když se to vezme kolem a kolem, vlastně to není vůbec špatný nápad – co říkáte?

V létě se totiž dá za sněhem vyrazit a není to ani tak daleko - v rakouských, francouzských, švýcarských a italských Alpách je sníh celoročně. Kdo se rád podívá do vzdálenějších zemí, ten si může vybrat mezi Belgií, Nizozemskem, Norskem a jinými severskými zeměmi. Na některých ledovcích se dá lyžovat celý rok. V blízkosti jsou lyžařská střediska, která vám i v létě poskytnou skvělé zázemí.

Nádherná sportovní dobrodružství

Máte rádi aktivní odpočinek? Pak je pro vás dovolená na horách to pravé ořechové. Jak v zimě, tak v létě. A při skialpinismu si rozhodně odpočinete a necháte starosti daleko za sebou. Volný pohyb a pohled na horské velikány vám dají pocit nekonečné svobody. I proto je skialpinismus je nesmírně oblíbený. Mimochodem, neexistuje jen jeden skialpinismus - dá se provozovat několika různými způsoby. K tomuto sportu je však každopádně třeba mít výbornou kondici, jelikož kombinuje prvky volného lyžování, lezeckých i navigačních schopností. Kromě toho k němu potřebujete kvalitní výstroj a oblečení. Pak vám nabídne skutečně nádherné zážitky.

Skialpinistická výstroj

Aby lyžař ve volné přírodě mohl sportovat v klidu a bezpečně, musí sledovat vývoj počasí, správně zvolit terén, dobře se obléci a vzít si kvalitní výstroj. Co takový skialpinista ke sportování potřebuje? Skialpinistické lyže – ty jsou univerzální, ale o něco lehčí než sjezdové lyže. Na skluznici mají přilepené skialpinistické pásy – tvar a šířka těchto pásů jsou dané druhem lyží. Skialpinistické boty jsou také poměrně lehké a v oblasti kotníků se dají ohýbat. Podle toho, co lyžař právě potřebuje, fungují buď jako fixní sjezdová obuv nebo jako volná obuv na chůzi a lezení. Mají totiž vázání, které umožňuje dvě polohy nastavení patky - upevnění na lyži i volný pohyb nohy. Lyžař si může vybrat mezi klasickým skeletovým i odlehčeným vázáním. A nakonec si nesmí zapomenout mačky, lana a cepíny.

Skialpinistické oblečení

Svrchní oblečení na skialpinismus sestává z nepromokavé bundy a zateplených kalhot, pod kterými by ještě mělo být termoprádlo. Aby se totiž sportovec cítil dobře a mohl se soustředit na pohyb, potřebuje, aby mu pod oblečení nefoukal vítr a aby ho nepromočil mokrý sníh. Kvalitní lyžařská bunda by měla mít vodní sloupec od 10 000 mm / 24 hodin, sportovce by měla dobře hřát, ale zároveň být i lehká a vzdušná. Lyžařská bunda by dále měla být vybavená vnitřním protisněhovým bederním pásem, kapucí, praktickými kapsami a reflexními prvky.

Skialpinistické kalhoty by zase měly být nepromokavé, vybavené větráním a podšité kvalitní podšívkou. Ideální je, když mají navíc zvýšený pas a odepínatelné šle. Kalhoty by neměly sportovce škrtit, ale zároveň by neměly být ani příliš široké, aby mu nevadily při pohybu. A na závěr – než vyrazí do hor – by měl sáhnout po kvalitních lyžařských rukavicích.

Tagy: 
Související články