Kapverdské ostrovy: Místo, kam má stres vstup zakázán

www.bigstockphoto.com
|
05. 02. 2018
|
Asi není těžké uhodnout, že heslem Kapverdských ostrovů je slovní spojení „NO STRESS“. Tenhle kus Bohem i turisty zapomenuté země v Atlantském oceánu, asi 500 kilometrů západně od afrického Senegalu, tě zaručeně zbaví zimní deprese a splínu.

Kapverdské souostroví tvoří deset větších a menších ostrovů, které se dělí do dvou skupin – na ostrovy závětrné a návětrné. Mezi nejznámější a mezi turisty nejoblíbenější patří ostrov Sal, Santiago a Boa Vista. A právě Boa Vistě budou věnovány následující řádky. Máme pro tebe pět důvodů, proč sem zamířit.

#1 Ostrovy věčného léta

U nás zuří zimní vánice, chladný vzduch tě bičuje do tváří a mráz znesnadňuje každý tvůj krok. Zatímco v Česku přebírá nadvládu Paní Zima, na Kapverdách si budeš užívat příjemných 25 stupňů a tyrkysového oceánu, ve kterém se zvládnou smočit i ti největší zimomřivci. Voda má okolo 23 stupňů Celsia a sluníčko tu svítí celých osm hodin. Protože tady prší asi patnáct dnů v roce, musela bys mít obrovskou smůlu, aby sis tohohle Černého Petra vytáhla během pobytu.

27.jpg

Boa Vista je skvělá volba.
redakce
Kapverdy tě mile překvapí a možná už nezatoužíš po Egyptě nebo Thajsku.

#2 Dostupná exotika

Kapverdské ostrovy jsou od České republiky vzdálené přes pět tisíc kilometrů. Letadlem se sem dostaneš asi za sedm hodin. Na rozdíl od Thajska, kam poletíš asi jedenáct hodin, nebo Indonésie, kde se může tvoje cestování protáhnout na rovných šestnáct hodin, jsou Kapverdy poměrně dostupné a cestu na ně tak zvládne bez větších problémů absolvovat i jedinec, který má s létáním problémy. Navíc zájezdy do téhle exotické destinace se dají vychytat za poměrně přijatelný peníz.

43.jpg

Kapverdy ti dají zapomenout na všechny starosti.
redakce
Tahle exotika je příjemně dostupná. Když navíc vychytáš last minute, budeš fakt příjemně překvapená.

#3 Bez stresu a vždy s úsměvem

Hesla „No stress“ se na Kapverdách drží každý – od poslíčka na letišti přes barmana v hotelu až po prodejce suvenýrů. Povaha a přístup Kapverďanů k turistům je tady zcela odlišná, než třeba v Egyptě nebo Tunisu. Na jejich tváři se zračí nefalšovaný úsměv a jsou ochotni pomoci v každé – byť i sebevíce prekérnější situaci. Většinou tě také v hotelu nebo na pláži nebudou obtěžovat vtíraví prodejci, což mnohým znepříjemňuje jinak odpočinkový pobyt. Naopak, pokud chceš nakupovat, nikdo ti nebude předhazovat, že tě za tohle „nevybíravé“ smlouvání vymění za deset velbloudů.

50.jpg

Kapverdy jsou plné možností vyžití.
redakce
Nemusíš se tady jen tak válet. Vydej se na procházku do dun nebo se projeď na čtyřkolce.

#4 Gurmánské zážitky

Ačkoli na Kapverdách nepanují zrovna dvakrát příznivé podmínky pro pěstování čehokoli a místních plodin je zde opravdu jen poskrovnu, na připravovaných pokrmech pochutnáš. Většina zeleniny a ovoce je dovážena buď z africké pevniny nebo ze Španělska. Co ovšem nesmíš vynechat, jsou zdejší ryby a mořské plody. Pokud ti u nás vadí typický „rybí zápach“, věř, že tady se s ním v žádném případě nesetkáš. Ochutnej třeba tuňákové carpaccio nebo výtečné sushi.

#5 Kouzelný oceán a vlny

Boa Vista patří mezi návětrné ostrovy a zvlášť na začátku a ke konci roku to tady vážně pěkně fouká. Na plážích většinou visí červená vlajka, to ti ale nebrání v tom, vydovádět se v rozbouřených vlnách, které mnohdy dosahují několika metrů. Navíc usínat za zvuku rozdováděného oceánu – to je jednoduše nepopsatelný a extrémně silný zážitek, který odplaví stres prakticky okamžitě.

Lákají tě Kapverdy, nebo jsi tady už dokonce zakotvila? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články