Strachem z létání trpí 20 % lidí. Víme, jak ho překonat!

www.pixabay.com
Komerční článek
|
25. 02. 2019
|
Aviofobie je stav, kdy člověk prožívá nepříjemné pocity v souvislosti s létáním. Podle aktuálních průzkumů jí trpí na 20 % populace. Podle odborníků je aviofobie těžko léčitelná. Lze však zmírnit její příznaky.

Neschopnost ovlivnit situaci

Zprávy o leteckých nehodách nás zasáhnout vždycky. Před nástupem do letadla tak občas míváme nepříjemný svíravý pocit, který umocňuje skutečnost, že let nemůžeme žádným způsobem ovlivnit. Nezbývá nám proto nic jiného, než vložit svůj život do rukou zkušeného pilota.

Letecká doprava denně na celém světě přepraví několik miliónů osob. A také u nás je velice oblíbená. Minimálně jednou ročně ji v Česku využije třetina národa. Spousta z nás se přepravuje letecky na dovolenou, najdou se mezi námi také ti, kteří mají létání jako svůj koníček. Výjimkou nejsou ani firemní teambuildingy v oblacích nebo zážitkové či vyhlídkové lety.

Cesta autem je 62x nebezpečnější

Jak je na tom letadlo a bezpečnost? Podle statistik odborného časopisu Modern Railways, letadlo vyhrává na plné čáře. Pokud bychom přepočítali počet úmrtí na miliardu kilometrů, dospějeme k číslu 0,05! Naše obavy jsou proto zcela neopodstatněné. Třeba taková jízda automobilem je 62 krát nebezpečnější než létání letadlem.

Přesto mezi námi existují tací, kteří se kvůli těžké aviofobii musí vzdát snu o cestování do vzdálenějších destinací. Jak takový strach překonat? Možností je několik. Nejúčinnějším způsobem je snaha létat co nejčastěji. A to nejen na dovolenou, ale třeba také pro zábavu.

helicopter-983979_960_720.jpg

Překonat strach? Může to hodně pomoct i v běžném životě!
Proč nezkusit něco nového? Pokud tě láká obloha, není nic jednoduššího než se stát na chvilku pilotem.

Pilotem na zkoušku

Mnoho leteckých společností a aeroklubů nabízí speciální službu, díky které se můžeš stát pilotem na zkoušku a jednou pro vždy se tak své fobie z létání zbavit. Zjistíš, co všechno létání předchází, jak to vypadá za kniplem letadla, co je potřeba zkontrolovat před samotným vzletem a třeba i to, co tě během letu může potkat a zaskočit.

Během pilotování letadla budeš vždy pod dohledem zkušeného instruktora, který ti bude radit s řízením letadla, pomáhat se vzletem i přistáním a průběžně informovat o okolním dění. Instruktoři, kteří zážitkový let provozují, museli projít náročným výcvikem, jsou držiteli licencí instruktora (FI) a aktivně létají s pilotními žáky v leteckých školách.

Je to bezpečné a zábavné

Pilotem na zkoušku se můžeš stát i bez předchozích zkušeností. Stačí jen odhodlání a snaha překonat svůj strach z létání. A jak vlastně tenhle adrenalinový zážitek vypadá? Před samotným letem si společně s instruktorem uděláte předletový briefing, během kterého proberete základy řízení letadla, vysvětlíte si, jak fungují jednotlivé palubní přístroje, naplánujete trasu letu na mapě, osvětlíte si základní bezpečnostní pokyny i nouzové postupy.

Poté se už společně přesunete do oblak. Kromě letadel Cessna 172, CTSW nebo P92 Echo si můžeš vyzkoušet také pilotování ultralehkého letadla nebo vrtulníku. Jestliže je tvoje fobie z létání tak velká, že pilotování letadla nezvládneš, můžeš usednout vedle pilota a vychutnat si některý z vyhlídkových letů. Oba dva zážitky slouží nejen k překonání strachu z létání, ale jsou také skvělým tipem třeba na firemní teambuilding.

Související články