Mexické fazole, které zvládne každý a zhltne je i zarytý masožravec

Shutterstock
|
22. 06. 2025
|
Máš chuť na něco pikantního, co tě ale taky pěkně zasytí, ať už v čase oběda, nebo večeře? Bezva! Máme pro tebe recept na mexické fazole!

Fazole jsou nesmírně užitečná potravina. Snad i proto jich existuje celá řada druhů, najdeme je nejspíš na celém světě a nedáme na ně dopustit. Co se nadýmání, kterým jsi možná chtěla argumentovat, týče – když budeš luštěniny obecně zařazovat do jídelníčku častěji, tahle potíž vymizí.

Nutriční hodnoty a důležité látky

Ve 100 g vařených fazolí se ukrývá 521 kJ (125 kcal). Najdeš v nich téměř 8 g bílkovin, 21 g sacharidů a 0,5 g tuku, k tomu počítej se 3 g vlákniny, což je fajn, pokud jí nemáš ve stravě dostatek.

Z fazolí jednoduše načerpáš hlavně vitamíny skupiny B, vitamín E a kyselinu listovou, zinek, železo, hořčík, vápník, draslík a měď.

Jejich výhoda spočívá i v nízkém glykemickém indexu – nevychyluje tedy hladinu cukru v krvi nijak zásadně, což prospěje všem strávníkům, ale především diabetikům.

Zdravotní benefity a další zajímavosti

Fazole jsou tedy potravinou, kterou se vyplatí aspoň občas zařadit do jídelníčku. Proti tomu, aby tě nějak hodně nepříjemně nadýmaly, můžeš zabojovat díky jejich namočení do vody, než je začneš tepelně upravovat (vodu pak slij a na vaření použij čistou). Pomůže i přidání snítky tymiánu.

Díky látkám, které fazole obsahují, nabízejí řadu přínosů pro naše zdraví. Pomoct můžou při onemocnění jater a ledvin a k odvodňování organismu. Někdy přijdou vhod při zácpě a taky přispívají ke snižování vysokého tlaku.

Recept na nezapomenutelné mexické fazole

Fazole se dají zpracovat na celou řadu způsobů. My pro tebe dneska máme tip na příjemně pikantní mexické fazole, které si určitě oblíbíš.

Co potřebuješ: 400 g fazolí v rajčatové omáčce, stroužek česneku, 2 lžíce oleje, papriku nakrájenou na kousky, najemno nasekanou cibuli, půl lžičky sušeného chilli, limetkovou šťávu podle chuti, sůl a pepř

Jak na to?

  • Rozpal si olej v pánvi a hoď na ni připravenou cibuli, papriku a česnek.
  • Tuhle směs smaž tak dlouho, aby všechny ingredience pěkně změkly.
  • Přidej chilli, míchej minutu.
  • Potom přidej fazole, pořád všechno smíchej a podle chuti přidej pepř, sůl a limetkovou šťávu.
  • Je hotovo!

Mexické fazole můžeš stylově podávat v tortillách, ale i úplně jednoduše s chlebem nebo s rýží.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • kaloricketabulky.cz
  • healthline.com/nutrition/healthiest-beans-legumes
  • margit.cz/encyklopedie/fazole
  • vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Fazole-svedci-krase.-Jsou-syte-a-vyzivne__s10010x10656.html
  • apetitonline.cz/recept/mexicke-fazole
Související články