Očkování proti koronaviru: kdy to bude? Pelyněk nepomáhá

pixabay.com
|
15. 08. 2020
|
Koronavirus hýbe od počátku roku světem, v Evropě zásadně udeřil během března. Celý rok je naprosto netradiční. Stále se dozvídáme o příznacích a následcích prodělání nemoci… A teď se konečně mluví i o očkování.

Informací je hodně, ale všechny jsou vesměs stejné. Žádná vakcína nevznikne přes noc a musí projít aspoň nějakým zrychleným testováním, než může dojít k plošnému použití. Už samotné spojení „zrychlené testování“ může vzbuzovat nejistotu. Podle všeho by ale měla být vakcína dostupná už zkraje příštího roku. Tedy asi jak kde.

Rusko zase soutěží

Rusko to pojalo lehce soutěžně a s velkou pompou schválilo první vakcínu proti koronaviru. Podle všeho už ji na sobě vyzkoušela Putinova dcera. Zajímavé ale je, že z průzkumu vyplynulo, že víc než polovina ruských lékařů (52 % z 3 040 dotázaných) by si ji aplikovat nenechala. To mluví za všechno. I tak chce ale Rusko vakcínu zavést už na přelomu srpna a září. Proti takovému unáhlenému používání se vyslovila i ruská Asociace organizací provádějících klinické testy.

nurse-4967171_1280.jpg

K novým vakcínám jsou lidé přirozeně skeptičtí.
pixabay.com
Nechala by ses novou vakcínou očkovat?

Řešení se hledá po celém světě

Žhavým kandidátem na patent na vakcínu je britská společnost AstraZeneca. Po testování její vakcíny se u testovaných objevila žádoucí imunitní reakce. Navíc je podle všeho vakcína bezpečná. Urputně se ale vyvíjí i v Hongkongu, v Německu a Spojených státech. Na světě je údajně 150 možných očkovacích látek, které by bylo možné použít.

Vakcínu podle receptury společnosti AstraZeneca už se chystají vyrábět odborníci v Argentině a Mexiku. Pomáhat jim přitom mají oxfordští vědci. Přípravek je momentálně ve třetí fázi testování a projekt tam finančně podpořil mexický podnikatel Carlos Slim, díky němuž by měla jedna dávka vyjít v přepočtu na 80 korun. Tak schválně, kolik bude stát u nás.

Pelyněk prý nepomáhá

A teď trošku nevážně. Na Madagaskaru doporučoval prezident Andry Rajoelina proti koronaviru jakýsi elixír s pelyňkem. Jenže ten nepomáhal, nakažených přibývá. Čaj s názvem CovidOrganics prý povinně popíjely i děti ve školách, i když Světová zdravotnická organizace varovala, že je to netestovaný přípravek a kdo ví, co to s lidmi může udělat. Možná že vůbec nic.

Nechala by ses očkovat novou vakcínou, nebo bys z ní měla strach? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články