Je tu čas nachlazení a chřipek. Jak si od nich ulevit?

Bigstockphoto
|
23. 09. 2022
|
Podzim je úžasný. Když vysvitne sluníčko, je to jako v pohádce. Nádherně je v lese i ve městě, svádí to k dlouhým procházkám s oblíbenou šálou na krku a příjemnému zapadnutí do kavárny. Ale má to ale i své stinné stránky.

O tom, že když je podzim upršený, je to o pořádnou depku, asi nemusíme dlouze hovořit. Většiny z nás se ale dotkne spíš pořádné nachlazení, rýma, chřipka nebo jiný podobný maras. Jak si ulevit od příznaků, abychom ustáli tyhle podzimní nepříjemnosti se ctí? Poradíme v následujících řádcích.

Nachlazení vs. chřipka. Vážně to není totéž

Někdo hodně špatně snáší, když mu není jakkoli dobře – a rozhodně nemáme na mysli jen muže a jejich rýmičky. Často svoje problémy tak zveličujeme, že při nachlazení tvrdíme, že máme nejspíš chřipku, přitom k ní máme skutečně daleko. Jaké jsou rozdíly? Zatímco při nachlazení na sobě můžeš pozorovat několik dní zhoršující se stav, chřipka útočí rychleji. Při chřipce se dostaví zvýšená teplota až horečka, nastoupí zimnice a bolí tě svaly a klouby.

S nachlazením se dá docela dobře existovat a chodit do práce, s chřipkou to moc nejde a také to není zrovna ohleduplné – nakazit osoby, které nemají úplně nejodolnější imunitní systém, je snadné. Přitom ji většina dospělých přechází, načež se diví, že je jim chvíli lépe a pak nemoc zaútočí v mnohem větší míře. Přecházení chřipky představuje pro organismus nadměrnou zátěž, která může později způsobit i problémy se srdcem.

bigstock-sick-woman-in-bed-calling-in-s-118110920.jpg

Přecházení chřipky může způsobit nepříjemné zdravotní komplikace.
Bigstockphoto
Při chřipce ulehni do postele, ať se o všechno starají jiní. Ty musíš odpočívat.

Chřipka se léčí, nachlazení se musí vydržet

Nachlazení se nedá efektivně léčit, to prostě musí přejít. Trvá několik dní, obvykle nejvýš týden – pokud tě trápí déle, vydej se k lékaři. Nejčastějšími způsoby, jak si ulevujeme od příznaků, je pití teplých čajů a užívání kapek nebo sprejů do nosu, který máme ucpaný (pozor na dlouhodobé užívání!). Po ruce máme neustále kapesníky, protože ucpaný nos se může rázem změnit v nekontrolovatelný orgán, který spouští rýmu bez ohledu na to, jak moc se to právě hodí.

Při chřipce bychom měli zalézt do postele, pravidelně si vzít paralen nebo něco na ten způsob, potit se, pít čaj, jíst podle možností. Při horečce ale většinou nemáme na jídlo ani pomyšlení. Důležité je odpočívat, spát, dopřát tělu možnost bojovat s tím, co ho napadlo, v klidu. Aby nemuselo ztrácet síly vykonáváním běžných povinností a ještě při tom zápasit s tím, že mu není dobře. Pokud má chřipka těžší průběh, není důvod odkládat návštěvu lékaře už v prvních dnech.

bigstock-orange-fruit-on-brown-wooden-b-144623678.jpg

Předávkování vitamínem C není časté, ale projevuje se třeba průjmem.
Bigstockphoto
Bašti vitamíny, ale dodržuj denní doporučené dávky. Tělo víc stejně nevyužije.

5 tipů, jak si usnadnit život s nachlazením

S nachlazením nejspíš půjdeš do práce, takže není od věci vědět, jak si trochu ulevit od příznaků, abys to zvládla bez větších potíží. Co tedy pomáhá?

  • Pij zázvorový čaj. Nastrouhej si centimetr zázvoru do hrnku, přelij vroucí vodou, můžeš přidat i med. Zázvorový čaj báječně prohřívá a na prostydlý organismus má blahodárné účinky. Pokud tě škrábe v krku, udělá ti dvojnásob dobře.
  • Jestli máš ucpané a bolavé dutiny, vyzkoušej napařování. Ohřej si doma trochu vody, dej do ní trochu Alpy (nemusíš, ale můžeš), nahni se nad nádobu, dej si přes hlavu ručník, aby teplo zbytečně neunikalo jinam, a nahřívej se.
  • Dopuj se vitamíny. Nakup si ovoce a zeleninu, protože vitamíny jsou základ, především vitamín C – ten najdeš v citrusech, jablkách, zelí nebo ředkvičkách. Drž se ale denního doporučeného množství, aby sis nepřivodila jiné potíže.
  • Při škrábání v krku neváhej a kup si buď extra pálivé cucavé bonbony nebo v lékárně pastilky, které obsahují i antiseptika.
  • Dej si slepičí vývar. Ten blahodárně působí na tělo snad kdykoli, když není úplně fit.

Jak s podzimem bojuješ ty? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články