Seriál o hubnutí: pro koho je super krabičková dieta?

bigstockphoto.com
|
04. 01. 2017
|
Nový rok je tu a s ním i spousta předsevzetí. Jedním z nejčastějších je to o hubnutí. Takže je leden a spousta koček přemýšlí, jak na to tedy jít. Připravili jsme pro tebe seriál o dietách a dnes si hned posvítíme na tu krabičkovou.

Dostat na každý den pět krabiček a nemuset se starat o jídlo, to je největší výhoda a vlastně princip celé krabičkové diety. Hubnutí je tady až na druhém místě a je závislé na tom, jak dobře je celé stravování komplexně promyšleno a jestli je vytvářeno na míru právě pro tebe a tvoje potřeby.

Celé spektrum výhod dělá z diety hit posledních let

O krabičkách se už docela dlouho hodně mluví. Naprostým vysvobozením od nutnosti připravovat si jídlo je zejména pro ty, kteří by vařili sami pro sebe nebo kteří nemají dost času na to, aby si na každý den připravili pestrý jídelníček.

Přečti si také: Účinné hubnutí, které neselže. Víme, jak na něj!

Dalším aspektem krabičkové diety je hubnutí, kvůli kterému se dámy i pánové na krabičky často upínají. Tady je ale potřeba zaměřit se na to, jestli „poskytovatel“ dbá na tvoje individuální potřeby. Je totiž třeba živit jinak stokilového chlápka a padesátikilovou dívenku. Spousta těch, kteří se vařením a rozvážkou krabiček živí, se tímhle nezaobírá a těží z toho, že jim laici věří a těší se, že budou efektivně hubnout.

Pozor! Jídla by měl sestavovat nutriční specialista, který se zeptá hned na několik věcí – na výšku a váhu, na to, jestli chceš hubnout nebo jen udržovat váhu, na užívané léky a na nemoci, na tvůj denní výdej energie a samozřejmě na alergie a nesnášenlivost potravin.

V současnosti už si můžeš mezi krabičkovými dietami vybrat, zvlášť ve větších městech. K dostání jsou dokonce i různé varianty pro vegetariány, vegany, diabetiky nebo osoby, které nesnášejí lepek nebo laktózu.

bigstock-grilled-chicken-meal-prep-cont-239774269_0.jpg

Krabičková dieta ti může ušetřit spoustu času.
bigstockphoto.com
Krabičková dieta by měla být promyšlená.

Stinné stránky? Často nepromyšlenost

I když si najdeš někoho, kdo ti bude pravidelně dodávat krabičky, časem možná odhalíš několik nevýhod tohoto způsobu stravování. Tím prvním může být právě špatně nastavený příjem nebo nevhodná skladba.

Za další – přes týden máš sice jídlo vyřešené, ale během víkendu si stejně musíš něco ukuchtit. Mít od toho pět dní v týdnu pokoj, je super, ale o víkendu se musíš hecnout a udělat si stejně pestrý jídelníček.

K nevýhodám často patří taky cena. Krabičková dieta začíná na 200 Kč za den, tzn. 1 000 Kč za týden čili 4 000 Kč za měsíc. Ve větších městech se ale může vyšplhat i na 6 000 Kč a víc. Stálí zákazníci pak často dostávají slevy či bonusy. Dávej pozor na nízké ceny – ty mohou značit méně kvalitní potraviny.

Mohlo by tě zajímat: Bílý cukr - zabiják krásných postav i zdraví

Někteří „poskytovatelé“ krabičkové diety jsou ochotni vyjít člověku vstříc, co se alergií a nesnášenlivosti nebo odporu k určitým potravinám týče, jiní na to však kašlou – buď vám jejich strava vyhovuje, nebo ne. A další věcí je to, že pokud máš právě chuť na maso s bramborami, stejně dostaneš těstoviny se sýrem, protože tak je jídelníček daný.

Úspora času + hubnutí = krabičková dieta

Krabičková dieta znamená úsporu času pro vytížené i ušetření se od vaření, které nás často nebaví. Pokud je jídelníček správně sestavený, může fungovat i jako bezva řešení redukce váhy. Některá jídla jsou opravdu vynikající, takže si pochutnáš, navíc ti je dovezou až domů nebo do práce. Můžeš okoukat jídelníček a o víkendu si připravit stejně pestrý. Půjdeš do toho?

Máš zkušenosti s krabičkovou dietou? Napiš nám o nich v diskuzi pod článkem!

Související články