Vzhůru do nicnedělání. Niksen je cool

Shutterstock
|
10. 03. 2023
|
Ze severských zemí se na nás valí jeden pojem za druhým. Aktuálně se můžeme oddávat niksenu. Spoustě z nás se to bude líbit a není k tomu ani nic potřeba.

Nejdřív se k nám dostalo hygge, nedávno jsme psaly o friluftsliv, teď je tu niksen. Tenhle pojem pochází z Holandska, kde jede workoholismus na plné obrátky a nic není pracovně nemožné. Neboj se, nebudeme tě nabádat k tomu, abys nezdravě propadla svojí práci. Naopak – niksen je takové umění vypnout a odpočívat. Niksen můžeme přeložit jako nicnedělání!

Prostě si jen tak odpočívat…

Úplně to vidíme. Ráno se budíš už vystresovaná, protože musíš zaobstarat dítě (nebo děti), připomenout své drahé polovičce, aby cestou z práce nakoupila, na poslední chvíli dovlaješ do práce, tam si během dne skoro ani nemáš šanci odskočit, natožpak se v klidu najíst, po práci letíš zkontrolovat rodiče nebo prarodiče, domů dovalíš večer a začíná kolotoč kolem dětí (a v horším případě i kolem partnera).

Kázat ti o tom, že je to dlouhodobě neudržitelné, aniž by sis nepříjemně sáhla na dno, asi nemusíme. Každý to má tak, jak si to zařídil.

shutterstock_1539127433.jpg

Koncept niksen pochází z Holandska, kde se to workoholiky jenom hemží.
Shutterstock
Nicnedělání je skvělé třeba ve společnosti domácích mazlíčků!

Niksen spočívá v tom, že bys měla dokázat najít chvilku jen pro sebe a v té se zastavit. A nedělat absolutně nic. Nevyčerpávej se u knížky, filmu, sportu… Prostě se jen uveleb a vůbec nic nedělej. Možná tomu neuvěříš, ale i to je potřeba natrénovat!

Ze začátku se ti totiž bude stávat, že se poskládáš na gauč a hlavou se ti začne honit bambilión myšlenek. Když se je budeš snažit ukočírovat, zbydou ti v hlavě ještě takové ty úplné blbůstky, ale nakonec to dokážeš a necháš všechno plynout. Takové okamžiky jsou pak neskutečně uvolňující a dokážou tě hodit do pohody a nabít.

Relaxace jako něco, na co nemáme nárok

Současný životní styl je neuvěřitelně divoký a náročný. Je jedno, jestli makáš odnevidím donevidím v továrně u pásu, asistuješ vysoce postavenému manažerovi nebo takovým manažerem (tedy manažerkou) sama jsi. V dnešní době je absolutně nepřípustné, aby se někdo (byť jen chvíli) povaloval, nic nedělal. Společnost v nás totiž ukotvila pocit, že když nic neděláme, je to na škodu a nejspíš bychom se za to měli i stydět. Cítíme se nevyužití, ne-li zbyteční, a proto neustále hledáme aktivity, které ovšem s tím pravým odpočinkem nemají moc společného. Pochopitelně existuje i aktivní odpočinek… Ale to je jiná věc.

Lenošením ke kreativitě

V roce 2012 vznikla obdivuhodná studie o tom, jestli má na naši kreativitu vliv nudy. I tak to někdo může pojmout. My si ovšem nemyslíme, že by nicnedělání hned muselo znamenat nudu, která do slova a do písmene nikoho nebaví. Výzkumníci došli k závěru, že krátké pauzy plné nicnedělání povzbuzují následnou kreativní činnost. Stejně tak prospěšné je nicnedělání spojené se sněním – o čemkoli.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články