Známe způsob, jak být šťastnější. Buď hygge!

bigstockphoto.com
|
19. 06. 2017
|
O tomhle fenoménu se jeden čas mluvilo a pak to najednou ustalo. Je to přitom škoda, protože naučit se být hygge může spoustě z nás zpříjemnit život a mít nedozírné pozitivní následky na naši celkovou pohodu. Co znamená „hygge“ a jak si to zařídit?

Pojem hygge pochází z dánštiny a podle slovníků se překládá jako „zábava“. To však zdaleka nevystihuje pravý význam ve smyslu, v jakém o něm budeme mluvit. Být hygge znamená obklopovat se příjemnými lidmi, užívat si i ty nejdrobnější radůstky v životě včetně těch naprosto „obyčejných“, jako je večeře s rodinou nebo cesta do práce za teplého letního vánku.

Dánové si hodně cení času, který mohou trávit se svou rodinou a který si mohou dosyta užít, protože je aktuálně nic netrápí. Hygge je s troškou (ale fakt jen troškou) nadsázky jejich životní styl. A jak je jim dobře!

bigstock-closeup-of-a-young-man-reading-185613445.jpg

Hygge je umění užívat si malé radosti.
bigstockphoto.com
Užívej si každý moment. Zpříjemní ti to celý život.

Všechno je to v hlavě

Možná že žiješ hygge stylem, ani o tom nevíš. Sice máš nepříjemnosti v práci, štve tě kolega a sourozence bys nejradši přetrhla, protože tě nechal ve štychu s dárkem pro rodiče, ale na druhou stranu si dobře uvědomuješ, že se kolem dějí horší věci, které se tě naštěstí netýkají – nemoci, smrt, bolest.

Ti nejpozitivněji naladění jedinci jsou pak schopni přenést se relativně „v klidu“ i přes ta největší životní úskalí, jako jsou rozchody, rozvody, jiná ztráta blízkého člověka nebo vyhazov z práce. Někomu zkrátka stačí říct si, že „život jde dál“. A dál se v tom neutápí.

Typický obrázek „bytí hygge“

Je pátek večer a ty konečně sedíš v oblíbené hospůdce s přáteli u dobrého pití. Sleduješ první besídku svého dítka, drahoušek ti přinese nádhernou kytici nebo prostě jenom sedíš zabalená v dece a užíváš si dlouhý zimní večer s dobrým čajem a napínavou knížkou. Je to úleva, okamžik, kdy si můžeš vydechnout. Nepřichází to ale samo od sebe. Být hygge nebo prožívat hygge se musíš naučit.

Zpříjemni si, co můžeš

Nebaví tě to v práci? Kup si na stůl krásnou kytičku. Nemáš doma tak útulno, jak bys chtěla, takže si neužiješ ty okamžiky pohody, které se nabízejí? Pořiď si pěkný hrneček, měkoučkou deku, stáhni si oblíbené písničky a pusť se do toho. Trénink vyžaduje i to, abys byla schopná vidět pozitivně i ne tak úplně pozitivní věci. Jen si musíš situaci umět rozebrat a říct si, že by to mohlo být i horší. A to si piš, že to vždycky může být ještě o něco horší. 

Související články