Tiramisu: všechno, co jsi o něm potřebovala vědět

Shutterstock
|
31. 05. 2023
|
Tiramisu je italská pochoutka, kterou zná každá správná hospodyňka i milovnice nepečených dezertů. Věděla jsi ale, že si na něm pochutnávali astronauti ve vesmíru?

Italský dezert z mascarpone, piškotů a kávy je jeden z vůbec nejoblíbenějších a nejznámějších italských pochutin. Historie receptu se dá dosledovat až do roku 1970 do města Treviso v severní Itálii. S pochoutkou, na kterou nedají Italové dopustit, je spojena i řada zajímavostí.

Veselý název

Slovo tiramisù vzniklo z tirami su, což v překladu znamená vytáhni mě nebo zvedni mě. Jinak bychom taky mohli říct rozvesel mě nebo povzbuď mě. Dezert tedy už svým názvem přímo vybízí k tomu, aby sis dala aspoň kousek.

Nečekaná pomoc

V historii bylo tiramisu tak oblíbené, že někteří dokonce říkají, že sloužilo jako afrodiziakum v nevěstincích. Mužům prý dodalo energii a ženy zase byly potěšeny, protože klienti zůstali déle, a tím pádem i víc zaplatili.

Nejdřív Amerika, pak i Čína

Tiramisu se nejdřív stalo populární v Americe v San Franciscu během 90. let. Pak se rozšířilo do celého světa. Teď je oblíbené i v daleké Číně, kde se nachází na prvním místě ve vyhledávání italských slov na internetu.

Celosvětový miláček

Spolu s těstovinami, pizzou, espressem, cappuccinem a špagetami se tiramisu řadí mezi mezinárodně uznávané „italismy“ – je známé celkem ve 23 různých jazycích. Na Googlu je taky jedním z nejvyhledávanějších slov vůbec, s téměř 75 milióny výsledků.

Chvilka slávy ve filmu

K popularitě tiramisu přispělo i to, že ho ve filmu zmínil samotný Tom Hanks. V americké komedii Sleepless in Seattle z roku 1993 odkazuje na tiramisu americký filmový herec, režisér a producent jako na něco „tajemného, ​​co mají ženy, jak se zdá, rády“.

shutterstock_1884356119.jpg

Tiramisu je oblíbené takřka po celém světě.
Shutterstock
Tiramisu si můžeš efektně připravit i do skleničky. Potěšíš chuťové buňky i oči.

Vlastní svátek

Tiramisu se stalo tak populárním, že má i svůj vlastní svátek. Světový den tiramisu se na celém světě každoročně slaví 21. března. Podle nás by se ale takhle lahodné jídlo mělo oslavovat častěji.

Rekordní kousek

I tiramisu má svůj zaznamenaný rekord. To největší připravili v Gemona del Friuli v Itálii 25. května 2015 a vážilo neuvěřitelných 3 015 kg. Cukráři na něj použili 350 kg krému zabaione, 750 l kávy, 625 kg mascarpone, 625 kg smetany, 450 kg cukrářských piškotů savoiardi, 250 kg cukru, 25 kg kakaa a v neposlední řadě 25 kg šlehačky. Tomu říkáme macek.

Nejdelší tiramisu na světě pak ukuchtili studenti milánské kuchařské školy v Galbani Santa Lucia v italském Miláně 16. března 2019. Jeho délka byla neskutečných 273,5 m.

Tiramisu ve vesmíru

Italská pochoutka se dokonce dostala i do vesmíru! Na misi na Mezinárodní vesmírnou stanici v roce 2013 si ji v rámci speciálního menu vyprosil italský astronaut Luca Parmitano. Dehydrovanou verzi tiramisu si tak v ruské kosmické lodi Sojuz TMA09M Evropské kosmické agentury vychutnal ve stavu beztíže.

Několik variant

Tradiční italský recept existuje v několika netradičních variantách. Tiramisu například lidé připravují s různými druhy ovoce, jako třeba s jahodami, banánem nebo ananasem. Někteří do něj taky přidávají jogurt nebo kokos. Existuje dokonce varianta s citrónem. Piškoty se kromě kávy můžou namáčet do brandy, rumu nebo ovocné šťávy.

Tiramisu pro těhotné ženy

V Itálii dokonce existuje verze tiramisu přímo pro těhotné ženy, která neobsahuje klasická syrová vajíčka. Místo toho se vejce rozšlehají s horkým cukrovým sirupem, který nejenže je uvaří, ale taky se tímto způsobem zajistí, že krém zůstane v lednici nadýchaný několik dní.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autor článku: redakce

Související články