Vtíravé myšlenky napadají každého. Máme tipy, jak s nimi zatočit

Shutterstock
|
04. 11. 2023
|
Napadají tě někdy věci, které bys v životě nebyla schopna udělat? Nejsi sama. Nepříjemné vtíravé myšlenky zažívá spousta lidí. Daly jsme dohromady pár tipů, jak s nimi pracovat.

Nechtěné a nedobrovolné vnuknutí se obvykle objevují odnikud a můžou se pořád opakovat, kvůli čemuž se může zdát, že pořád sílí. Vtíravé myšlenky jsou tak moc znepokojující, protože jsou často mimo hodnoty a přesvědčení dané osoby.

Některé lidi třeba napadá, že ublíží svým blízkým, i když by to nikdy nechtěli udělat. Člověka ale můžou napadat i myšlenky o ublížení sobě nebo třeba o vjetí autem do protisměru. Vtíravé myšlenky mohou člověka tím víc znepokojovat a vést až k tomu, že se sám odsuzuje za to, že nad nimi vůbec přemýšlí, strach, nebo se cítí zahanbený.

Pět způsobů, jak nad vtíravými myšlenkami převzít kontrolu

Existuje několik možností, co dělat, když už nechceš, aby ti vtíravé myšlenky otravovaly život. Cílem přitom není ono nutkání zastavit, ale spíš převzít nad myšlenkami kontrolu a zajistit, aby pro tebe už nebyly tak ochromující.

Jako první z několika metod pro zvládání vtíravých myšlenek je trénink všímavosti. Jedním ze základních principů mindfulness je totiž naučit se klidně pozorovat to, co ti proběhne hlavou, ale nijak to neodsuzovat ani moc nad tím nepřemýšlet. Při trénování všímavosti nepopíráš, že tě dané myšlenky napadají, jen se snažíš změnit postoj, který k nim zaujmeš.

Dalším způsobem, jak zatočit s nechtěnými myšlenkami, jsou různé vizualizační techniky. Můžeš si například představit, že je tvoje mysl modrá obloha a myšlenky jsou jenom prolétávající marky. Některé jsou světlé, některé tmavé, ale žádný z nich není trvalý. S tím souvisí i další rada, kterou je opakování mantry: „I tahle myšlenka pomine“. Díky tomu odlehčíš svému pocitu, že ty dotěrné myšlenky snad nikdy nezmizí.

shutterstock_1822626635.jpg

Na to, jak zvládnout vtíravé myšlenky, existuje hned několik triků.
Shutterstock
Vtíravé myšlenky dokážou člověka dohnat až k pořádným psychickým potížím. Proto s nimi začni bojovat hned!

S dotěrnou myšlenkou taky nemusíš jenom bojovat, odborníci doporučují k ní přistoupit se zvědavostí. Můžeš svou pozornost přesunout na to, jak tvoje tělo reaguje na určité nutkání. Zkus si odpovědět na otázku, jestli znepokojující myšlenky nemůžou být způsob, jakým tvůj mozek určité věci zpracovává. Všímej si, kdy se daná myšlenka objeví a jestli se nevyskytuje v nějakém vzorci, který bys mohla „rozbít“. Pomoct může třeba zapisování si myšlenek do deníku. Tím si líp utřídíš jejich příčinu a tím spíš jim porozumíš.

Další tip je velice jednoduchý. Velí trávit víc času s domácími mazlíčky! Hned několik psychologických studií zjistilo, že zvířata dokážou až neuvěřitelně uklidnit úzkostnou mysl. Interakce s malými chlupáči snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, který hraje velkou roli v otázce duševního zdraví. Přímo terapeutickým je podle expertů taky pobyt v přírodě. Procházka nebo proběhnutí v zeleném prostředí dokáže tvou pozornost odvést od otravných myšlenek a tak mysl zrelaxovat a „vypnout“.

V každém případě je důležité si uvědomit, že znepokojivé myšlenky nemusí nutně vypovídat nic o tobě nebo o tvojí skutečné povaze. Mají navíc jen takovou sílu, jakou jí dáš. Kdyby ses jich nemohla zbavit ani různými vyzkoušenými technikami a dál by ti otravovaly život, neboj se kontaktovat odborníka, který ti pomůže zjistit, co se za nepříjemnými myšlenkami skrývá.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články