Luxusní domácí skořicové čtverečky: můžou být bez cukru a za pakatel

Shutterstock
|
11. 02. 2023
|
Kdo by neznal naprosto dokonalé snídaňové cereálie, které si podmanily celý svět? S naší pomocí je zvládneš vyrobit sama, a navíc i v dietnější variantě. Nejde totiž o nic těžkého.

Malé cereálie ve tvaru čtverečků spatřily světlo světa v roce 1984. Už téměř 40 let si tak díky nim zpříjemňujeme (nejen) ráno. Jsou vyrobeny z pšenice a rýže, upečeny do křupava a celé jsou obaleny ve skořici a cukru. Naprosto dokonalá chuťová kombinace! Podávají se s mlékem, ale ruku na srdce. Většina z nás je klidně ráda chroupe i jen tak, nejlíp přímo z krabice.

Zkus to sama

Jejich výroba přitom není vůbec složitá. Možná se ptáš, proč bys je měla sama vyrábět, když se dají koupit v každých solidních potravinách. Samozřejmě nemusíš, ale vlastní výrobou si můžeš upravit množství použitého cukru.

Krutopřísně sladké kupované snídaňové čtverečky jsou totiž příšerně dobré, ale hodně přeslazené, a ano, tím získávají mínusové body a ztrácí tak fanynky zejména z řad vyznavaček zdravého životního stylu. A ani dětem nadbytek cukru nesvědčí.

Buďme k sobě upřímné. S plnou miskou přeslazených cereálií sice začneš den s úsměvem, ale s figurou do plavek ti moc nepomůžou. Ba naopak.  Jedna běžná snídaňová porce (asi 50 g) v sobě skrývá celých 211 kcal! Druhým pádným důvodem, proč se pustit do domácího kuchtění, je poměrně vysoká cena. Doma je prostě upečeš mnohem, ale opravdu mnohem levněji. A to se v současné situaci hodí, ne? Pojďme si tedy představit základní recept na rychlé domácí skořicové čtverečky v běžné i low carb variantě.

shutterstock_1187145028.jpg

Skořicové čtverečky si můžeš klidně připravit i bez cukru!
Shutterstock
Milovnice skořicových čtverečků, teď můžeš ušetřit kalorie i peněženku!

Běžná varianta domácích čtverečků

Co potřebuješ: 100 g pšeničné hladké mouky, 60 g jemně mleté celozrnné špaldové (nebo pšeničné) mouky, lžíci mleté skořice, 60 g krupicového cukru, 50 g másla, 40 g neutrálního rostlinného oleje, 2 lžíce bílého jogurtu, vejce rozšlehané se lžičkou mléka, 3 lžíce jemného hnědého cukru

Jak na to?

  • Začni tím, že smícháš obě mouky a vmícháš do nich skořici.
  • Přidáš máslo, cukr, olej a promícháš dohromady.
  • Dál přidáš jogurt a vypracuješ hladké těsto. Klidně můžeš všechno zpracovat v robotu, těstu neuškodíš a ušetříš si čas.
  • Zpracované těsto nech odpočinout v lednici, dopřej mu minimálně hodinu. Pak předehřej troubu na 180 °C.
  • Těsto si rozděl na dvě poloviny, protože na jeden běžný plech se ti víc než polovina těsta stejně nevejde.
  • První polovinu těsta rozválej pomocí válečku na pečicím papíře na co nejtenčí vrstvu.
  • Plát těsta potři rozšlehaným vejcem (úplně stejně, jako když doma kouzlíš s listovým těstem), posypej polovinou hnědého cukru, který předtím smícháš v mističce se skořicí. Rádýlkem nakrájej čtverečky přesně v té velikosti, jakou máš nejraději (čím menší, tím lepší).
  • Může se stát, že se ti cukr bude zasekávat v rádýlku. V tom případě je lepší rádýlko častěji umývat pod tekoucí vodu než si potrhat těsto. Peč přibližně 10–12 minut, podle své trouby.
  • Po upečení můžeš čtverečky uskladnit ve skleněné dóze, kde (teoreticky) vydrží i několik dní. Ve většině domácností ale nestačí většinou ani vychladnout, protože jsou opravdu vynikající!

Cukr, nebo erythritol?

Množství cukru v receptu můžeš intuitivně upravit, podle toho, jak to máš ráda sladké. Oněch 60 g cukru, které uvádíme v receptu, je množství tak akorát, aby nebyly cereálie přeslazené, ale ani ošizené.

Pokud ti cukr nejede, můžeš ho plně nahradit některým z nízkokalorických sladidel, které ráda používáš. Nejvíc se nabízí erythritol. Pokud se pro něj rozhodneš, nezapomeň, že tohle sladidlo poskytuje asi 60–70 % sladkosti rafinovaného cukru, takže ho musíš přidat víc. Ale co je důležité, neobsahuje žádné kalorie a má nulový glykemický index. Prostě zázrak.

Low carb varianta skořicových čtverečků

Pokud chceš, můžeš vyzkoušet dneska tolik módní low carb variantu cereálií. Měj ale na mysli, že low carb varianta sice neobsahuje téměř žádné sacharidy, takže se na první pohled cereálie tváří dietně, ale když vstupní ingredience podrobíš důkladné analýze, třeba za pomoci kalorických tabulek, zjistíš, že mandlová a kokosová mouka, stejně jako kokosový olej, patří mezi energeticky vydatné suroviny!

Low carb a keto dieta jsou totiž velmi specifické způsoby stravování založené na úplně minimálním přísunu sacharidů, ale dost vysokém podílu tuků a bílkovin ve stravě. Mají svůj smysl pro lidi, kteří se nízkosacharidově stravují dlouhodobě.

Co potřebuješ: 50 g mandlové mouky, 15 g kokosové mouky, 30 g kokosového oleje nebo ghí, bílek, lžičku mleté skořice, 25 g sladidla (erythritol, xylitol, med, datle).

Malá hrstička cereálií upečená dle našeho receptu odpovídá 160 kcal.

Jak na to?

  • Všechny uvedené suroviny smícháš dohromady a vypracuješ tuhé těsto, které necháš chvilku odležet. Pokud jsi ke slazení použila datle, nasekej je do těsta na co nejmenší kousíčky.
  • Těsto vyválej na pečicím papíře a pomoci rádýlka nakrájej na malé čtverečky.
  • Troubu předehřej na 150 °C. Čtverečky peč odhadem 15 minut.
  • Lepšího výsledku dosáhneš, když dvířka trouby podepřeš vařečkou, tak, aby z trouby mohla odcházet vlhkost.
  • Pokud chceš, aby se tvoje cereálie co nejvíc přiblížily těm kupovaným, obal je ve skořici a „cukru“. Odlož si před začátkem pečení stranou část skořice, sladidla a trochu tuku.
  • Chladnoucí cereálie potom v závěru lehounce potři tukem a posypej směsí ze skořice a sladidla.
  • Nechej chvíli dojít.  Po úplném vychladnutí můžeš uskladnit v uzavřené nádobě, kde ti cereálie vydrží i několik týdnů. Tedy… Teoreticky.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články