Jak se starat o funkční prádlo, aby z něj nebylo prádlo nefunkční?

Bigstockphoto
|
07. 12. 2021
|
Funkční prádlo je super chameleon, který dá tvému tělu přesně to, co potřebuje – v zimě zahřeje, v létě ochladí. Máme pro tebe několik tipů, jak tyhle jeho vlastnosti udržet.

Funkční prádlo v posledních letech nabývá na popularitě, a tak už nevisí jen ve skříních sportovců, ale třeba i malých dětí. Čím dál víc lidí se proto ptá: jak o funkční oblečení správně pečovat? Odpověď naštěstí není zas taková věda, tak čti dál, ať jsi v obraze! 

Membrány a vlákna 

Nejdřív ale stručná anatomie funkčního prádla. Základní funkcí tohohle oblečení je odvést vlhkost pryč od pokožky. To je možné díky nenasákavému materiálu a tvaru vláken, mezi kterými vznikají průduchy, jimiž proudí vlhkost ven. Hodně důležitý je fakt, že funkční prádlo může být vyrobeno jak ze syntetických, tak přírodních vláken

Druhou funkcí je naopak nepropustit žádnou vlhkost dovnitř oblečení, čemuž zabraňují membránové oděvy (bundy, kalhoty atd.). Protože ale lidské tělo kromě potu vylučuje i soli a tuky, které membránu znečišťují, je důležité prát i tento typ oblečení. 

Výrobce má vždycky pravdu 

Při péči o funkční oblečení je nejdůležitější způsob jeho praní. Před prvním praním se proto jako úplně první podíváš na cedulku na oblečení, protože jedině výrobce ví, jak se o prádlo správně starat. 

clothes-line-ge47383a8c_1280.jpg

Sportovní a funkční prádlo vyžaduje speciální péči, aby si uchovalo svoje vlastnosti.
Pixabay
Funkční prádlo rozhodně nesuš na sluníčku. Rychle ti uschne i doma.

Jak prát funkční prádlo

Nejjistější je praní v ruce, při kterém je nejlepší nechat prádlo nejdřív několik minut odmočit. Většinu funkčního prádla můžeš ale prát i v pračce na nízké otáčky a maximálně na 40 °C, aby se nepoškodila vlákna. Doporučují se šetrné prací programy, např. na vlnu nebo syntetiku, protože se tím zamezí nadměrnému mechanickému opotřebování. 

Než zapneš pračku, ujisti se, že jsi zapnula i všechny zipy – kovové i suché. Mohly by se přichytit na jinou část oblečení a poškodit látku. Potom oblečení pro jistotu ještě otoč naruby a nech si v bubnu dostatek místa, aby se mohlo prádlo dobře vymáchat a převalovat. 

Speciální prací prostředek 

Zcela zásadní je použít prací a čisticí prostředky určené přímo pro funkční oblečení, které mu pomáhají uchovat si speciální funkční vlastnosti. Když použiješ běžné prací prostředky nebo nedejbože aviváž, prakticky svoje funkční oblečení zabiješ. Běžný čisticí prostředek totiž obalí vlákna textilu, ucpe průduchy a prádlo tak ztratí své funkční vlastnosti. 

Jak často prát 

Jestli jsi četla pozorně, pamatuješ si, že funkční oblečení se vyrábí z vícera materiálů. Četnost praní záleží hlavně na nich. Třeba funkční prádlo, které nosíš jako základní vrstvu, bys měla prát mnohem častěji než membránové oděvy. U těch je příliš časté praní dokonce nežádoucí kvůli opotřebování materiálu

Pokud máš funkční oblečení z umělých vláken, per ho po každém použití. Oproti tomu prádlo z přírodních materiálů stačí většinou jenom vyvětrat na čerstvém vzduchu. Je totiž přirozeně antibakteriální a ani po několikadenním nošení nezapáchá. 

Jak sušit funkční prádlo

Jestli máš doma sušičku, drž od ní své funkční prádlo pokud možná co nejdál. Nejlíp uděláš, když ho necháš volně schnout doma u okna nebo venku na čerstvém vzduchu. Dej si ale pozor, abys prádlo nepověsila na přímé slunce, mohlo by vyblednout. Rychle uschne i bez sluníčka. 

A protože se funkční oblečení kvůli poškození materiálu nemůže žehlit, doporučujeme před pověšením pořádně protřepat a natáhnout ode švu ke švu. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články