Jak mít doma dokonalý pořádek? Drž se 7 jednoduchých triků

Bigstockphoto
|
05. 11. 2022
|
Všechny po něm toužíme! Pro většinu z nás je ale pořádek spíš zdrojem frustrace než radosti. Chceš to změnit a mít doma konečně stále uklizeno? Poradíme ti, jak na to.

Nejde jen o nečekanou návštěvu tchyně nebo kolegyně z práce (i když to samozřejmě taky nelze podceňovat). Jde o mnohem víc. V uklizeném prostředí, kde nám uspořádání věcí dává smysl a je v něm čisto a voňavo, se budeme cítit mnohem příjemněji a uvolněněji. A navíc samotným procesem uklízení posilujeme svoji schopnost vytvářet si pro sebe prostor, který nám vyhovuje. Tím získáváme pocit moci, že můžeme ve svém životě něco pozitivně ovlivnit.

V opačném případě máme depku hned ráno, když první, co po probuzení uvidíme, je nálož v kuchyni, čurbes v koupelně a přes oblečení v předsíni málem ani nevíme, kudy odejít do práce. A čím více se to kupí, tím je to horší. Bludný kruh nepořádku. Známe to všechny. Ale co s tím?

Krok první

Udržitelný pořádek začíná dávno před tím, než vezmeš hadr do ruky. Vraťme se tedy na začátek. Všimla sis někdy, co mají společného všechny domácnosti, které mají vždycky vzorně naklizeno? Je to funkční uspořádání prostoru a dostatek úložných prostor. Bez toho se zkrátka neobejdeš!

Místo věciček jen tak pohozených na stolku mají v domácnosti funkční košíčky a přihrádky, kam můžeš naházet cokoli a není to vidět. Schováš tam krásně ovladač od televize, nabíječku, nebo dnešní poštu ze schránky. Celkový dojem pak vypadá urovnaně, protože se nikde nepovalují všechny ty nezbytné drobnosti.

Každá věc má své místo

Heslo minimalistických domácností. Kouzlo je v tom, že uklidíme každou věc vždycky na stejné místo. Inspirujme se dětmi, které se už v mateřských školách při uklízení řídí tzv. uklízecí písničkou, kde se zpívá: hračky do krabičky, děti na židličky… Pokud se podaří všem členům rodiny osvojit si tenhle návyk, máme skoro vyhráno!

Co můžeš udělat hned

Jednoduché pravidlo, které když vyzkoušíš, můžeš si velmi usnadnit život. Když vypiješ kafe, ukliď si hrnek hned. Když ti spadne drobek na zem, zvedni ho teď. Špinavé prádlo ukládej rovnou do pračky. Cestovní tašku vybal neprodleně po příjezdu domů. Káplo ti něco na podlahu? Neleň a setři to dřív, než to zaschne.

bigstock-spring-cleaning-of-closet-ver-363833233.jpg

Osvědčuje se hned po sobě uklízet. Třeba hrnek po dopití nebo hození špinavého prádla do pračky.
Bigstockphoto
Uklizený prostor navozuje i náš vnitřní klid. Musíme pro to ale pravidelně něco dělat.

Vytvoř si plán úklidu

Tady potěšíme zejména plánovací typy žen. Vytvoř si měsíční, nebo klidně i kvartální plán úklidu. Pověs si ho na ledničku a řiď se jím. Může to vypadat třeba tak, že první pondělí v měsíci umyješ lustry (na ty zrovna často zapomínáme).

Druhé pondělí v měsíci zašiješ drobné zašívání, které se ti někde na hromadě v ložnici kupí (mimochodem víš, že nejvíc lidí odnáší před návštěvou nepořádek zrovna do ložnice?). Třetí pondělí v měsíci můžeš vysát gauč a umýt židle (včetně nožiček).

Jednu sobotu v měsíci uděláš tzv. sanitární úklid, tedy hloubkovou očistu koupelny. V podobném duchu pokračuj sama.

Pravidlo 15 minut denně

Nad rámec běžných činností, které musíš denně vykonat, věnuj 15 minut denně úklidu některé z méně často prováděných činností. Můžeš to spojit i s plánem uvedeným v předchozím bodě. Prostě 15 minut denně vyšetříš na umytí povrchů, úklid sezónních svršků, běžný úklid toalety (ten hloubkový uděláš jen jednou měsíčně) a podobně.

No a co když se ti nebude denně chtít?  Potom si uvědom, že si budeš muset ukrojit z víkendu mnohem víc času než 15 minut, abys to doma dala trochu do pořádku. A trávit hezkou sobotu čištěním přischlých hrnců a připečených plechů, které už pár dní odpočívají schované v troubě, prostě fakt nechceš.

Nejsi na to sama

Vlastně nejdůležitější pravidlo ze všech! Pokud žiješ v domácnosti s dalšími členy, rozhodně se o zajištění úklidu poděl. Děti i manžel by rozhodně měli mít svůj přímý podíl na úklidu. Navíc je to i pro jejich dobro. I oni totiž potřebují zažívat pocit, že jsou důležitými partnery v zajištění chodu domácnosti.

Děti už zhruba od 3 let jsou schopny pravidelně doma vykovávat konkrétní povinnosti, jako třeba zalévat květiny nebo urovnávat boty v botníku. A ještě z toho mají – na rozdíl od nás – radost.  

Když už nám hoří koudel

Závěrem přinášíme zaručená doporučení zasloužilých hospodyň, které už se něco nauklízely (a vlastně jsou to pak právě ony, které nás tak rády hodnotí).

Když se blíží nečekaná návštěva, je potřeba v první řadě uklidit všechno nádobí v kuchyni a snést ho i z celého bytu. Pak utřít povrchy v kuchyni, smést drobky z podlahy, zkontrolovat stav toalety (abys předešla trapné chvilce), vyměnit ručníky v koupelně a setřít umyvadlo (dobře poslouží ručník, který právě měníte za čistý).

Nezbytné je i uklidit vstupní prostor, tedy porovnat boty v předsíni, schovat kabáty (aby si návštěva vůbec měla kam doložit), popřípadě setřít podlahu u vchodových dveří (platí zejména v podzimních plískanicích).

Velmi se osvědčilo mít čisté parapety (maximálně snesou pár květináčů). Závěrem rychloúklidu zapal aromalampu k dokreslení útulné voňavé atmosféry (o tom, že potřebuješ přebít puch z lednice, se raději nezmiňuj). A nezapomeň všechny narychlo posbírané svršky, hračky a odpadky schovat před návštěvou do ložnice. Tam ti totiž ani ta největší šmejdilka nepoleze. Snad.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články