Vyprané prádlo nevoní a prach je černý. Důvod k panice?

Shutterstock
|
08. 02. 2018
|
Co si budeme nalhávat – činnosti, jako je úklid nebo praní prádla, rozhodně nepatří mezi ty, kterým bychom se věnovali dobrovolně a s láskou. Tedy až na některé výjimky v podobě úklidových maniaček, úzkostně dbajících na vypulírovanou domácnost.

Co když se ale snažíš sebevíc a ani po vyprání čisté prádlo nevoní? Ba naopak nepříjemně zapáchá odpornou zatuchlinou. Pravděpodobně řada z nás zkusila prádlo prohnat bubnem pračky opakovaně. Výsledek byl ale naprosto totožný. Je na vině pračka, nebo snad děláš něco špatně ty?

A co takový černý prach, který ulpívá na vláknech prachovek a hadříků. Jde o důsledek svíček vypálených během adventu nebo jde o mnohem komplikovanější problém, který si zaslouží okamžité vyřešení.

Podívali jsme se na kloub dvěma největším záhadám, s nimiž si v domácnosti nevíme rady.

Když vyprané prádlo nevoní…

Pravděpodobně se ti už nejednou stalo, že jsi z pračky vytáhla prádlo, které nevonělo. Pokud jsi nezapomněla do pračky přidat prášek, bude za problémem stát s největší pravděpodobností špinavý filtr, vnitřní nebo vnější prostory pračky.

Vyčistit ji můžeš běžnými čisticími prostředky, které zakoupíš v obchodě. Pokud nechceš používat chemii, vyzkoušej alternativní postup. Vnitřní i vnější prostory umyj vodou s octem nebo citronovou šťávou a do nádržky na prací prášek nasypej jedlou sodu. Pračku následně zapni na nejvyšší teplotu a otáčky a před vypuštěním ji vypni úplně. Vodu nech v bubnu přes noc a poté vypusť.

Pozornost věnuj také filtru pračky, který si zaslouží pravidelnou údržbu. V návodu, který byl ke spotřebiči přiložen, bys měla najít postup, jak filtr z pračky vyndat. Každopádně se připrav na to, že kolem bude docela mokro. Kbelík a hadr by ti proto před začátkem čisticího procesu neměl chybět.

Pokud prádlo ani přes důkladné vyčištění pračky stále nevoní, problémem může být nízká teplota nebo nevhodně zvolený prací prášek. Proto zkus nevábně páchnoucí várku vyprat alespoň na šedesát stupňů a namísto pracího gelu nebo gelových kapslí vyzkoušej tradiční prášek. Gely, stejně jako šetrný mýdlový sliz, mohou zanášet úzké části pračky, kde se začnou množit bakterie, plísně a další nechutnosti, které vydávají typický zatuchlý pach.

Když se domácnost halí do temnoty…

Pomoc! Z dětské židličky jsem setřela černý prach,“ hořekují maminky v internetových fórech a diskuzích a obávají se o zdraví svých nejbližších. Opravdu je přítomnost tmavého prachu v domácnosti důvodem k panice? Pokud bydlíš v Moravskoslezském nebo Ústeckém kraji, asi tak nějak tušíš, že za tenhle prach mohou zdejší závody. Není se čemu divit, vždyť kvalita ovzduší na Ostravsku je bezkonkurenčně nejhorší v celé Evropě. Jestliže žiješ na samotě u lesa, kde denně projedou tři povozy se zapřaženými koňmi, problém bude někde jinde.

girl-1531575_1280.jpg

Uklízet se musí. Aspoň chvíli za sebou ale chceme vidět nějaký výsledek.
Někdy nám připadá, že je úklid úplně zbytečný.

Tmavý prach v domácnosti je spojován s tzv. foggingem a nejčastěji se objevuje v nově postavených nebo zrekonstruovaných domácnostech. Fogging domácnosti „zkrášluje“ zejména během zimy a v místech s častou cirkulací vzduchu. Za jeho vznik může jemný prach, který se na nábytku či stěnách usazuje v kombinaci s těkavými chemickými látkami.

Pokud tmavý prach zaregistruješ, nepanikař. Odstraň zdroje, z nichž by mohly unikat nežádoucí chemické látky a změkčovadla. Nejčastěji jde o barvy, laky, laminát nebo izolační prostředky. Poté stačí místnost vymalovat a zase budeš mít klidné spaní.

A co trápí v domácnosti tebe? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Tagy: 
Související články