Francouzská bageta: Francouzi si pro ni chodí i třikrát za den

Bigstockphoto
|
26. 01. 2023
|
Francouzskou bagetu najdeš snad v každém obchodě. Tedy spíš francouzskou bagetu na český způsob. My ti ale poradíme, jak poznat tu pravou, Francouzi milovanou!

Věděla jsi, že francouzská kuchyně patří od roku 2010 na světový seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO? Je tomu tak, Francie je pro svou gastronomii vyhlášená a velkou roli v tom sehrává právě křupavá francouzská bageta, která je pro Francouze důležitou součástí téměř každého pokrmu. Dokonce se tady každoročně pořádá soutěž o nejlepší bagetu – Grand prix de la baguette.

Francouzská bageta má křupavý povrch, ale zároveň uspokojí svým měkkým vnitřkem. Výjimečná je především svou strukturou a nezaměnitelnou jemnou chutí, která skvěle doplní slaná i sladká jídla. Koncem 20. století si francouzskou bagetu oblíbili i Češi. Pravdou ale bohužel je, že bagety, které známe ze supermarketu, se s těmi francouzskými, vyrobenými podle tradiční receptury, nedají vůbec srovnávat. Pojď spolu s námi odhalit tajemství této oblíbené pochoutky z dílny francouzských pekařů!

Kde se vzala, tu se vzala

Kořeny francouzské bagety sahají do 20. let 20. století, kdy byl vydán tzv. francouzský zákon. V období mezi válkami byla Francie v těžké ekonomické situaci, na kterou vláda reagovala omezením provozu pekáren v nočních hodinách. Mezi 22.00 a 4.00 hod. musely být pekárny zavřené. To ale znemožňovalo zemědělcům, kteří chodili brzy ráno do práce, mít čerstvé pečivo. Před válkou byl totiž oblíbený klasický chléb, který se musel zadělávat ještě večer, přes noc se nechal kynout a nad ránem ho pekaři vkládali do pece.

Proto francouzští pekaři začali péct pečivo o něco skladnější, ale hlavně jednodušší na přípravu – a tak spatřila světlo světa francouzská bageta. Traduje se, že její tvar byl zvolen z toho důvodu, aby se zemědělcům dobře nosil pod ramenem.

bigstock-sliced-french-baguette-with-cr-352414838.jpg

Miluješ klasickou francouzskou bagetu, nebo ve tvém jídelníčku nemá místo?
Bigstockphoto
Ty nejlepší věci vznikají omylem nebo z nouze. S francouzskou bagetou to byl ten druhý případ.

Správnou francouzskou bagetu poznáš na dotek i na poslech

Správná francouzská bageta musí být křupavá. To poznáš nejen na dotek, ale hlavně na poslech. Když si bagetu přiložíš k uchu a zmáčkneš ji, křupne. Tento zvuk se ozývá i několik hodin po vytažení z pece.

Na povrchu musí být zdobena podélnými zářezy, které se provádí ještě před samotným pečením, a po jejím rozříznutí uvidíš typická velká oka. Vnitřek pravé francouzské bagety není bílý, ale smetanový.  

Těsto prochází 4 nebo 5 páry rukou

Veškeré bagety pocházející z tradičních francouzských pekáren jsou ruční výroby. Jen těsto se míchá ve speciálních strojích a patří do něj speciálně namletá mouka, kvásek, voda a sůl. Říká se, že než se bageta dostane k zákazníkovi, měla by projít 4–5 páry rukou.

Bageta klidně i metr dlouhá

Ve Francii najdeš několik délek, šířek i druhů baget. Obvyklá šířka je 5–8 centimetrů, délka pak 40 centimetrů, ba dokonce i metr!

Jednoznačně nejoblíbenějším druhem tohoto pečiva je tradiční bageta z pšeničné mouky. Francouzi se ale nezastavili jen u té. Těšit se můžeš třeba i na bagetu z celozrnné žitné mouky, cereální bagetu se semínky nebo taky na bagetu na sladký způsob s vlašskými ořechy.

Kam pro dobrou francouzskou bagetu, a jak ji jíst?

Ve Francii koupíš bagetu téměř na každém rohu, a to v místních pekárnách, kterým se říká boulangerie. Narazit na ně můžeš ale i v cukrárnách. Ač je pekáren ve Francii nespočet, nepovažují se provozovatelé za konkurenty. Vědí totiž, že tradiční bagety půjdou vždycky na dračku.

Bagetu si Francouzi dávají už k snídani. Obvykle si ji namažou máslem a džemem, případně nugetou nebo medem, a pak ji namáčí do kávy nebo horké čokolády. K svačině ji jedí jen tak a k dalším pokrmům ji jednoduše přikusují. V restauracích by měla být bageta automaticky na každém stole ještě před předkrmem.

bigstock-close-up-shot-of-sliced-baguet-251706751.jpg

Francouzi jedí bagetu naslano i nasladko.
Bigstockphoto
Bageta s džemem k snídani? Přesně tak to mají Francouzi rádi.

Skladování? V žádném případě!

Správný Francouz si jde bagetu koupit klidně 2x nebo 3x za den do pekárny na růžku. Její skladování by znamenalo jistou „neúctu“ k této lahůdce. Pravdou ale je, že u nás tolik pekáren nenajdeš, takže postačí, když ji sníš alespoň v den koupě. Před konzumací si ji nalámej na menší kousky.

Francouzská bageta podomácku

Pokud si chceš upéct čerstvou francouzskou bagetu doma, postup bude trošku odlišný než ten od francouzských pekařů, ale určitě si i tak pochutnáš.

Co potřebuješ: 500 g hladké mouky, 2 a ½ lžičky sušeného droždí, 375 ml vody, 1 a ½ lžičky soli

Jak na to?

  • V míse smíchej 300 ml vody spolu s droždím a nech 5 minut odstát. V druhé míse smíchej většinu mouky se solí. Přidej rozpuštěné droždí a promíchej.
  • Zakryj mísu utěrkou a nechej 20 minut kynout.
  • Po dvaceti minutách přimíchej zbytek mouky a vody a vypracuj těsto. To nech kynout dalších 90 minut. Pak těsto stlač pěstí a znovu nech 30 minut kynout.
  • Pak těsto vyndej, rozděl na tři části a vyválej tři válečky. Ty necháš zhruba na další půlhodinku ještě vykynout.
  • Než dáš bagetu do trouby, udělej na povrchu tři šikmé zářezy ostrým nožem.
  • Peč asi 20 minut na 240 °C a máš hotovo.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články