
Víš o tom, že červená řepa má za sebou pořádně dlouhou kariéru? Už ve starém Římě ji považovali za všelék a nechyběla v žádné domácnosti. Naši předci ji přidávali do kaší, dělali z ní léčivé vývary proti horečkám, šťávu pili na trávení a ženy si s její pomocí barvily tváře i rty. Řepa totiž dřív nebyla jen jídlem. Byla to taky kosmetika, medicína i symbol hojnosti v jednom.
K nám se dostala už někdy ve 13. století a na dlouhá staletí se stala běžnou součástí české kuchyně. Byla levná, vydržela celou zimu, dala se zavařit, upéct i jíst syrová. V chudších chalupách často nahrazovala i ovoce, protože byla sladká a snadno dostupná. Ostatně ještě naše babičky říkaly, že kdo jí řepu, tomu krev teče přesně tak, jak má. Nevíme, jestli věděly, proč to říkají, ale pravdu měly. Řepa totiž obsahuje hodně železa, které je za tenhle benefit zodpovědné.
Vitamínová bomba na talíři
Řepa není jen barevná ozdoba talíře. Je to přímo monstrózní exploze vitamínů a minerálů. Jak už víme, obsahuje spoustu železa, které pomáhá proti únavě a chudokrevnosti. Díky vysokému obsahu draslíku podporuje správnou funkci srdce a reguluje krevní tlak. Vláknina zase udělá dobře tvému trávení a betanin, díky kterému má řepa tu typicky sytou barvu, pomáhá detoxikovat játra a bojuje proti zánětům.
Pokud máš slabou imunitu nebo se cítíš bez energie, svým nejhezčím plyšovým pyžamem ti ručím za to, že červená řepa je přesně to, co potřebuješ. Navíc je to i přírodní antioxidant, takže ti pomůže zpomalit stárnutí buněk. A to všechno dostaneš v jednom obyčejném kusu neobyčejné zeleniny, který stojí pár korun.
Úplně chápeme, že ne každý do řepy pustí s chutí, ale takových výmluv netřeba. Řepa si benefity zachová i v případě, že z ní upečeš super lahodnou buchtu.
Proč buchtu z červené řepy upéct?
Protože je to jednoduché, originální a na rozdíl od klasických dezertů je tahle o něco zdravější. Díky řepě je těsto neuvěřitelně vláčné a nevysuší se ani druhý, ani třetí den. Je to vlastně i skvělý trik, jak dostat zeleninu taky do lidí, kteří ji kvůli naprostému zošklivení školní jídelnou nepozřou ani pod vidinou horentního úplatku. A to včetně dětí.
Jestli se snad bojíš, že moučník bude řepou cítit, obavy stranou. To opravdu ne. Bude vonět po čokoládě a másle a do strávníků jen tajně vpraví spoustu zmíněných prospěšných látek. Buchta z červené řepy se hodí k odpolední kávě, na oslavy, na grilovačku, jako mlska na návštěvu i jen tak, když máte doma chuť na něco jiného než obyčejný perník.
Recept na čokoládovou buchtu z červené řepy
Když jde o moučníky z řepy, jde zároveň taky o nekonečné množství možností. My jsme pro tebe vybraly čokoládovou buchtu, která zmizí dřív, než se kalorie vůbec stihnou přihlásit o slovo.
Co potřebuješ: 300 g vařené červené řepy, 200 g hladké mouky, 200 g cukru, 100 g hořké čokolády, 3 vejce, 100 ml rostlinného oleje, lžičku prášku do pečiva, špetku soli, podle chuti ořechy nebo rozinky
Jak na to?
- Řepu si nejdřív uvař a nech vychladnout, pak ji oloupej a nastrouhej najemno. Případně pracuj s tou už uvařenou.
- Čokoládu rozpusť ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a nech trochu zchladnout.
- Vejce s cukrem vyšlehej do nadýchané pěny, přidej olej, čokoládu a řepu a všechno důkladně promíchej.
- Nakonec vmíchej mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
- Pokud chceš, přidej nasekané ořechy nebo rozinky.
- Těsto nalij do vymazané a vysypané formy a peč při 180 °C asi 40–45 minut. Stav kontroluj špejlí.
- Po vychladnutí můžeš buchtu poprášit cukrem, polít čokoládovou polevou nebo ji nechat tak, jak je.
shutterstock_387461188.jpg

Kočičí bonusové tipy závěrem
Počkej, počkej! Víme, že teď toužíš vyběhnout nachystat náčiní na pečení a řepové buchty se nemůžeš dočkat, ale ještě vydrž. Máme pro tebe i pár skvělých tipů navíc.
- Pro jemnější chuť zkus místo hořké čokolády přidat bílou.
- Do těsta přimíchej lžičku skořice a špetku muškátového oříšku.
- Zkus do těsta vmíchat i trochu strouhané mrkve.
- Nahraď část mouky jemně mletými ovesnými vločkami.
- Vyšlehej k buchtě krém z mascarpone a medu a upečenou buchtu jím potři.
- Do těsta dej hrst rozinek namočených v rumu.
- Zkus do těsta přidat nastrouhanou pomerančovou kůru.
- Nahraď část cukru medem.
- Nepeč buchtu. Upeč muffiny z červené řepy!
- Ozdob ji čerstvými malinami.
- Do těsta vmíchej nasekanou hořkou čokoládu s pomerančem.
- Podávej ji s domácí šlehačkou a malinovým přelivem.
- Přidej do těsta kokosové lupínky.
- Do těsta zapracuj i trochu strouhaného kokosu.
- Zkus místo oleje použít rozpuštěné máslo.
- Přidej nasekané sušené švestky.
- Pro lehce pikantní variantu přidej do těsta špetku chilli.
- Do těsta vmíchej trochu vanilkového extraktu.
Pořád si myslíš, že řepa patří do zapomenutého propadliště nevábných pokrmů? Určitě ne. Buchta z červené řepy je důkaz, že i obyčejná zelenina může být blyštivou hvězdou stolu. Vyzkoušej ji a uvidíš, že ti zachutná. Možná natolik, že už od ní nikdy neupustíš.
A jestli máš vlastní fígl nebo oblíbený recept, klidně nám ho napiš do komentářů. Inspirace není nikdy dost!
Autorka článku: Bára Klímová
Použité zdroje:
- benu.cz/anemie-neboli-chudokrevnost-ci-nizky-hemoglobin-proc-vznika-a-jak-se-leci
- drmax.cz/zeptejte-se-lekarnika/chudokrevnost9
- healthline.com/nutrition/benefits-of-beets
- health.clevelandclinic.org/the-health-benefits-of-beets
- verywellhealth.com/benefits-of-beets-11744804