
Lotus sušenky, tedy Lotus Biscoff, nejsou žádnou novinkou. Jejich původ sahá až do roku 1932, kdy byly poprvé upečeny v městečku Lembeke v Belgii. Konkrétně za jejich vznikem stojí pekař Jan Boone st. Ten dal dobrotě jméno Lotus, a to podle květiny, která je symbolem čistoty.
Receptura sušenek se postupem času samozřejmě dočkala obměn, a to hlavně za pomoci přírodních surovin. V 50. letech 20. století se taky začaly balit po jedné, aby je mohli v restauracích a kavárnách servírovat ke kávě. Stačilo několik málo let a o sušenkách se vědělo i v dalších státech.
Co zpočátku mohlo vypadat jako trend, který se brzy přežene, můžeme zažít ještě dneska, a to i u nás. Mimochodem – právě součást názvu biscoff značí spojení sušenek (biscuit) a kávy (coffee).
Bez zajímavosti nezůstává, že tyhle sušenky se dodneška pečou ve městě, v němž vznikly, a ročně se jich vyrábí kolem 6 miliard kusů! Oblíbené jsou totiž nejen jako drobná dobrůtka ke kávě nebo čaji, ale taky jako součást dezertů. Proto jsme pro tebe vybraly hned tři, které bys určitě měla vyzkoušet.
Lotus cheesecake
Miluješ lehký, ale sytý cheesecake? Pak si ho připrav s lotuskami, které ho povýší na naprosté nebe v puse.
Co potřebuješ: 250 g lotus sušenek, 250 g kvalitní bílé čokolády, 250 g mascarpone, 50 ml 33% smetany a 150 g másla
Jak na to?
- Bílou čokoládu si rozehřej ve vodní lázni. Pozvolna, rozhodně ji nedávej do mikrovlnky. Pak ji nech vychladnout na pokojovou teplotu.
- Sušenky nadrť na prášek.
- Rozehřej si máslo a smíchej ho s 200 g sušenkové drti.
- Dortovou formu vylož pečicím papírem a na dno namačkej lotusky smíchané s máslem. Takhle dej formu do lednice a nech směs ztuhnout.
- Smíchej smetanu, mascarpone a čokoládu. Tuhle směs nalij na dortový základ.
- Skoro hotový dort dej do lednice a nech ho tam ztuhnout přes noc.
- Zbylo ti 50 g sušenkového prášku. Tím před servírováním cheesecake dozdob.
shutterstock_2205959869.jpg

Lotus dezert do skleničky
Dezerty do skleničky vypadají vždycky tak elegantně! Během servírování se nemusíš stresovat s tím, jak se ti povede dobrotu rozkrájet, a vizuální efekt je taky o level výš. Nejinak je tomu i u lotus dezertu.
Co potřebuješ: 15 lotusek, 200 g mascarpone, 4 lžíce lotusové pomazánky a 250 ml 33% smetany
Jak na to?
- Nadrť si sušenky a polovinu jich smíchej s 50 ml smetany.
- Tuhle směs rozděl do 4 skleniček.
- Zbytek smetany pořádně vyšlehej, aby vznikla tužší šlehačka.
- Polovinu šlehačky smíchej s mascarpone a z téhle směsi udělej vrstvu ve skleničkách.
- Do každé skleničky pak dej lžíci lotusové pomazánky a rozetři ji.
- Vršek posyp zbytkem rozdrcených sušenek.
- Poslední vrstvu vytvoř ze šlehačky – můžeš ji jen tak přidat nebo použít cukrářský sáček a vytvořit na dezertu „pusinku“.
Nepečený lotus dezert
Do třetice všeho dobrého si zmiňme ještě nepečený dezert, který je snadný na přípravu, ale zároveň se mu těžko odolává!
Co potřebuješ: balení sušenek, 200 g kysané smetany, 250 ml 33% smetany a vanilkový cukr
Jak na to?
- Vanilkový cukr s oběma smetanami vyšlehej v tuhou směs.
- Pekáček vylož pečicím papírem a na dno naskládej vrstvu sušenek (celých!).
- Na sušenky nanes smetanovou směs.
- Další vrstva zase vytvoř ze sušenek a na ni navrstvi smetanovou směs.
- Navrch nasyp nadrcené lotusky.
- Hotový dezert dej do ledničky. Ideálně na noc, aby měly sušenky čas zvláčnět, ale stačí i 3 hodiny.
Máš ráda lotusky a chceš z nich zkusit připravit dezert? Jdi do toho, výsledku totiž nemůžeš litovat!
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- lotusbiscoff.com
- idnes.cz/recepty/lotusovy-dortik-do-sklenicky.R221102_083345_job
- primainspirace.cz/2025/02/01/rezy-z-lotusek
- lotusbiscoff.com/cz/recepty/cheesecake-s-bilou-cokoladou-lotus-biscoff-susenkami