Jak správně a efektivně spořit? Přečtěte si naše tipy

moneta.cz
Komerční článek
|
01. 02. 2020
|
Nevíte, jak správně šetřit menší sumy financí na nečekané výdaje nebo i velké částky do budoucna? Sepsali jsme pro vás několik způsobů spoření, ze kterých se vám bude hodit určitě aspoň jeden.

1. Najděte přebývající finance

Projděte si svůj měsíční rozpočet a porovnejte příjmy a výdaje. Třeba najdete položky, na kterých byste mohli ušetřit pár stovek nebo tisíc každý měsíc. Nebo si přebývající finance pravidelně odkládejte. Za rok se i z malých částek může stát několik desítek tisíc, které vám pomohou například s vánočními nákupy. Spořit můžete i s běžným účtem, který nabízí možnost úročení. Banku vybírejte pečlivě s výhodnými podmínkami a dobrým úrokem.  

2. Založte si spořicí účet

Ještě lepší cesta, jak rozmnožovat své finance, je založení spořicího účtu. Zde máte jistotu lepšího úroku než u běžného účtu. Spořicí účet je navržený čistě na ukládání a spoření financí. Své úspory si ale můžete kdykoliv vybrat a využít podle své potřeby, aniž byste řešili výpovědní lhůtu a sankce. Většina bank vám jeho sjednání a vedení dnes nabídne zdarma, aniž byste si museli zakládat běžný účet. Některé po vás nepožadují ani minimální nastavení vkladu nebo počet plateb kartou. 

bigstock-204573625_0.jpg

Šetřit se vyplatí. Horší časy můžou přijít hodně nečekaně.
Bigstockphoto
Způsobů, jak získat kontrolu nad financemi, je hned několik.

3. Vyřešte to se stavebním spořením

Kromě výše zmíněných tipů je výhodné mít také své stavební spoření. Počítejte ale s faktem, že naspořenou částku nemůžete několik let využít. Jedná se o vázací období, které trvá většinou 6 let. Záleží ale na podmínkách dané banky. Další nevýhodou je také to, že pokud byste peníze vybrali ještě před ukončením vázací doby, přijdete o veškeré příspěvky od státu. Pokud byste si toto spoření nechtěli sjednat pro sebe, myslete na své potomky. Odkládejte jim každý měsíc stranou finance, které se jim budou později hodit.

4. Penzijní připojištění jako jasná volba spoření na stáří

Další možností je založení penzijního připojištění, kam si budete odkládat finance na stáří. Podmínkou je ale to, že sem musíte měsíčně přispívat částkou minimálně 300 korun. K tomu pak dostáváte státní příspěvek 90 Kč. Výhodou je, že s rostoucím vkladem se navyšuje také příspěvek od státu. Pokud máte stálé zaměstnání, zažádejte si u svého zaměstnavatele o příspěvek na penzijní připojištění, abyste na důchod našetřili co nejvíce. Počítejte ale s tím, že si v tomto případě nemůžete peníze vybrat dříve než po dosažení stanoveného věku. Existují ale výjimky, například při sjednání výsluhové penze nebo v případě úplného zrušení připojištění.

Tip! Chtěli byste vědět, jakou budete mít výši důchodu ke dni, až půjdete do penze? Jednoduše si to spočítáte během chvilky přes online důchodovou kalkulačku.

Související články