Pistácie: lahodná superpotravina, která chrání srdce i zrak

Shutterstock
|
18. 10. 2023
|
Pistácie poznal člověk už 7 000 př. n. l. a konzumuje je s chutí dodnes. Víme, čím jsou zelené oříšky prospěšné, i to, proč bys je měla mít neustále po ruce.

Řečík pistáciový, taky zvaný pistácie pravá, je keřovitý strom dorůstající do výšky až 12 metrů. Svůj původ má v Asii, odkud se rozšířil do celého světa. Dneska je největším pěstitelem pistácií Írán, USA a Turecko.

Samotný oříšek má nasládlou chuť. Skořápka je světlé barvy, plody jsou na povrchu světle zelené, pokryté fialovohnědou slupkou. Ale pozor! Pokud jsou pistácie hodně tmavé, může jít o napadení plísní. Těhotné ženy by si toho měly extra všímat.

Pistácie se dělí na přirozeně a mechanicky otevřené. U přirozeně otevřených je pistáciové jádro větší a skořápka otevřenější. Ale pokud tě nebaví pistácie loupat, prodávají se už i vyloupané, ovšem za vyšší cenu.

shutterstock_1060431491.jpg

Pozor na příliš tmavé pistácie. Může na nich být plíseň!
Shutterstock
Pistácie koupíš i loupané. Ale připlatíš si za ně.

Zelený poklad nedozírné hodnoty

Pistácie jsou výborným zdrojem tuků, bílkovin, sacharidů a vlákniny. Dál obsahují vitamíny skupiny B, vitamín A a vitamín E, vápník, fosfor, draslík, měď a železo. Díky obsahu fytosterolů a karotenoidů se pistácie řadí k potravinám s antioxidačním účinkem.

Co pistácie umí?

  • snižují hladinu špatného cholesterolu v těle
  • podporují zdravé srdce
  • pomáhají s trávením
  • neutralizují volné radikály
  • jsou účinnou prevencí proti cukrovce
  • chrání zrak
  • pomáhají při anémii
  • podporují nervovou soustavu
  • zamezují vysoušení kůže
  • podporují imunitu

Karotenoidy je vhodné konzumovat v potravinách, které obsahují tuk, protože se lépe vstřebávají do těla. Pistácie tohle splňují na 100 %.

Tvou figuru neohrozí a tvého miláčka už vůbec ne

Pistácie obsahují 4x méně kalorií než ostatní ořechy (zhruba 160 kalorií na 30 gramů, což není moc). Mají taky nízký glykemický index a po jejich konzumaci se budeš cítit déle sytá. Proto se s klidem doporučují i při redukční dietě. Ovšem přehánět to s nimi taky není vhodné. Optimální množství je hrst nesolených (!) pistácií denně.

Mimochodem – pistácie se řadí k afrodiziakálním potravinám. U mužů zvyšují plodnost a erektilní funkci.

V kuchyni s nimi vykouzlíš skvělá jídla

Pistácie se nejčastěji používají do pečení, k ozdobení dezertů nebo jako oblíbené zobání k vínu a dobrému filmu. Výjimkou ale není ani použití do slaných pokrmů, například takové těstoviny se sušenými rajčaty a pistáciemi, to je teprve lahoda. Populární jsou i u zastánců zdravého životního stylu, kteří z nich připravují i máslo a mléko.

shutterstock_2134145137.jpg

Z pistácií můžeš vykouzlit úžasné dobroty.
Shutterstock
Bez pistácií se například neobejde orientální sladkost baklava. A to je pořádná dobrota!

Slupky nevyhazuj

Zbyla ti miska skořápek a automaticky s ní míříš k odpadkovému koši? Tak zadrž. Skořápky mají všestranné využití a byla by škoda je vyhazovat. Vytvořit z nich můžeš mističku na čajovou svíčku, nahřívací pytlík do mikrovlnné trouby nebo je použít jako drenáž na dno květináčů.

Pistácie jsou citlivé na vyšší teploty, proto je skladuj v uzavřené nádobě na tmavém a chladném místě.

Tak co, slupneš u oblíbeného seriálu mističku pistácií?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články