Luxusní rajčatový salát chutná nejen v létě. Zkus ho!

Shutterstock
|
30. 08. 2022
|
Jejich sezóna právě vrcholí! Chutnají fantasticky a jsou plná vitamínů. Řeč je o rajčatech. Přinášíme ti bezva recept na rajčatový salát, jaký si ještě nejedla.

Rajčata, typická sezónní zelenina, která v létě hraje (nejen) mezi pěstiteli vyloženě první housle. V našich končinách se snad nenajde pěstitel, který by je na své zahrádce nevysazoval. A ještě aby ne. Rajčátka mají bohaté využití v teplé i studené kuchyni a mezi strávníky se pokrmy z nich těší velké oblibě.

Boloňská omáčka, lasagne nebo třeba povedený osvěžující rajčatový salát v letních měsících jsou toho jasným důkazem. Navíc pěstování rajčátek nevyžaduje zase až tolik práce a jejich plná šťavnatá chuť je výbornou odměnou za všechnu tvoji píli.

Pozor, vitamínová smršť!

Rajská jablíčka obsahují vitamín B1, B2, B6, vitamín C, E a provitamín A. Kromě vitamínů jsou zdrojem mnoha minerálních látek. Konkrétně obsahují vápník, fosfor, železo, jód, měď a draslík. Díky tomu jsou vynikajícím pomocníkem při léčbě močových cest, pročištění ledvin a nezhoubném zvětšení prostaty.

Snižují hladinu cholesterolu v krvi, preventivně působí proti infarktu a jsou velmi vhodnou podporou při léčbě křečových žil a ateroskleróze.

Pravidelná konzumace rajčat dokáže upravit naše zažívání a výborně pomáhá i v případě zácpy. Když zařadíš rajčata do každodenního jídelníčku, můžeš tím významně zlepšit imunitu a bonusem jsou i detoxikační účinky na naše tělo. Budeš tedy nejen zdravější, ale i krásnější.

Jen pozor při jejich koupi. Nemusíme asi vysvětlovat, že nejlepší chuť mají jednoznačně ta domácí. Ne všechny k nim ale máme přístup.  Proto vybírej spíš produkty v bio kvalitě, pořízené optimálně na farmářských trzích. Každý, kdo už někdy v životě ochutnal rajčata bez chuti a barvy vypěstované ve sklenících jižních zemí a zakoupené v tuzemském supermarketu, nám jistě dá za pravdu, že taková zkušenost patří na seznam toho, co už rozhodně nechci nikdy zažít.

shutterstock_454412725.jpg

Rajčata jsou nesmírně zdravá a vykouzlíš z nich skvělé dobroty.
Shutterstock
Rajčátka skvěle chutnají s ledasčím. Klidně i s melounem!

Rajčatový salát: recept, na který už nedáš dopustit

A teď konečně slibovaný recept. Rajčatový salát se dá udělat na spoustu způsobů a neboj, rozhodně nemusí všechny chutnat jako ty, které znáš ze školní jídelny.

V jednoduchosti je síla, a proto jsme pro tebe v redakci vybraly jednoznačně topkový recept, který je rychlý, chutný a téměř bez práce. Kdo by se taky v létě chtěl zdržovat v kuchyni, že? Oživíš s ním každou letní party a ještě budeš za hvězdu. A pokud chceš zazářit úplně nejvíc, servíruj k salátku i oblíbený alko drink z rajčatové šťávy, který si v baru kupuješ jako Bloody Mary.

Co potřebuješ: 2 velká rajčata nakrájená na plátky, ½ malé červené cibule nakrájené na plátky, ½ šálku sýru Feta rozdrobeného na kousky, 1 lžíci nasekané petrželky, lžíci nasekané máty; na dresink pak ještě 3 lžíce panenského olivového oleje, 1 a ½ lžíce červeného vinného octa, ½ čajové lžičky soli, ½ čajové lžičky sušeného oregana, ½ čajové lžičky mletého černého pepře

Jak na to?

  • Ingredience na dresink smíchej všechny dohromady. Pro hlaďounký výsledek se neboj použít shaker.
  • Rajčátka nakrájená na plátky rozlož v jedné vrstvě na talířek.
  • Na ně polož plátky cibule.
  • Pak je posypej petrželkou a mátou.
  • Přidej kousky kvalitního sýru Feta.
  • Nakonec zalij salát dobře vymíchaným dresinkem a dej na chvíli vychladit, aby se chutě krásně propojily.

A ještě jeden tip závěrem. Pokud chystáš salát na nějakou zahradní akcičku, najez se první. Brzy se po něm totiž jen zapráší.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články