Salát Caprese: italská trikolóra na talíři osvěží, zachutná i zasytí

Shutterstock
|
25. 07. 2023
|
Máš v letních dnech chuť na jídlo jen zřídka, ale dobře víš, že jíst se musí, i když je ti horko? Máme pro tebe inspiraci na oběd i večeři. Jakmile dostaneš chuť, připravit si salát Caprese!

Italská gastronomie dala světu poctivé a skvělé těstoviny, fantastickou pizzu na mnoho způsobů, vynikající kávu… A taky salát Caprese, v němž se snoubí chuť slaďoučkých rajčat s neutrální hutnou mozzarellou, olivovým olejem a lehkou bazalkou. Jednoduše geniální kombinace červené, bílé a zelené, která nápadně připomíná italskou vlajku.

Osvěžení pro léto jako dělané

Salát Caprese je báječnou kombinací zeleniny, v nichž najdeš nějaký ten sacharid, a bílkovin i tuků. Právě tuky a sacharidy dodají energii, bílkoviny na delší dobu zasytí a bazalka s olivovým olejem tomu dodá padesát odstínů blaha. V bříšku pak budeš mít jako v pokojíčku, za to ručíme.

Salát Caprese poprvé spatřil světlo světa na italském ostrově Capri a podle jedné z legend ho „vymyslel“ zedník, v němž se během poválečného období probudil patriot. Aby si svou zemi pěkně připomněl, naplnil si své panini právě rajčaty, mozzarellou a bazalkou.

Taky se ale říká, že salát vznikl díky futuristickému básníkovi Filippu Marinettimu, kterému se večeře servírovaná v luxusním hotelu Quisisana zdála příliš těžká, a tak tu prosadil tuhle báječnou kombinaci.

shutterstock_1700481532.jpg

Salát Caprese zasytí díky mozzarelle.
Shutterstock
Kombinace rajčat, mozzarelly a bazalky? Klidně si ji dej i na chlebík nebo bagetku!

Salát Caprese: jednoduchý recept na velkou dobrotu

Za salát Caprese by tě pochválil nejeden výživový poradce. Ten by ovšem souhlasil spíš s nízkotučnou mozzarellou (na rozdíl od jiných výrobků), protože tradiční mozzarella je opravdu dost tučná. Italové by na to ale šli pěkně tučně a původní recept navíc hovoří konkrétně o mozzarelle di bufala, tedy té z buvolího mléka.

Co potřebuješ: mozzarellu, 2 rajčata, extra panenský olivový olej, nasekané lístky bazalky, špetku soli a trošku čerstvě namletého pepře

Jak na to?

  • Mozzarellu nech okapat.
  • Rajčata pečlivě omyj, osuš a nakrájej na plátky.
  • Kousky rajčat pak rozlož po talíři, mozzarellu nakrájej na stejné velké kusy a vyskládej ji mezi plátky rajčat.
  • Obojí dozdob bazalkou, pak všechno dochuť solí a pepřem a zakápni olivovým olejem.

Salát můžeš servírovat samotný, ale vynikající je i s rozpečenou bagetkou. Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články