Jak ušetřit peníze z výplaty: sportuj zadarmo, vypínej vodu a nauč se swapovat

Shutterstock
|
26. 10. 2022
|
Taky se zašklebíš, když si vzpomeneš na tatínkovo „korunka ke korunce“? Ovšem zdražování se nás dotýká čím dál víc. Klid. Máme pár tipů, jak ušetřit peníze z výplaty, aniž by ti u toho stávaly vlasy hrůzou.

Jako malá sis házela drobné do kasičky, aby sis pak mohla koupit voňavé žvýkačky a točenou zmrzlinu? Trošku se k tomu vrátíme, ale ještě než začneme, udělej si dokonalý přehled o svých financích. Základem je znát dvě důležité sumy, tedy:

  1. kolik peněz ti měsíčně přijde na účet
  2. kolik peněz měsíčně utratíš (za bydlení, energie, internet, dopravu, zábavu, drogerii, léky, domácího mazlíčka a podobně)

Hoď to na papír, do tabulky nebo do šikovné finanční aplikace a hned zjistíš, kolik ti měsíčně zbývá na úspory. Zároveň uvidíš, kudy ti peníze zbytečně utíkají.

Stanov si cíl aneb Musíš vědět na co šetříš

Sumu, kterou můžeš dávat stranou a šetřit, si rozděl na několik cílů. Připrav obálky a nadepiš je: povinné ručení, Vánoce, televize a nezapomeň na obálku rezerva.

Trocha psychologie: pokud budeš vědět, že si spoříš na super letní dovolenou, hned tak do obálky nesáhneš. S konkrétním cílem na očích se ti bude spořit snáz.

Svůj cíl nefinancuj z půjček, dostala by ses totiž do začarovaného kruhu, ze kterého se hodně špatně leze ven.

Nevyhazuj zbytečně peníze

Jestli sis schovávala celý měsíc účtenky, možná jsi přišla na to, kde ti peníze zbytečně mizí. Může to být káva a toust z kavárny na cestu do práce nebo zaplacená roční permanentka do fitka, kam stejně nechodíš.

Omez, nebo ještě lépe úplně vynech alkohol a cigarety. Nejenže dost ušetříš, ale ještě uděláš něco pro své zdraví a figuru (sklenka bílého vína má cca 150 kalorií). Pokud si týdně koupíš flašku vína za 200 Kč a krabičku cigaret za 100 Kč, je to za rok 15 600Kč. A to už je pěkná suma, co?

Kde jde bez slz ušetřit

Stačí si osvojit pár jednoduchých pravidel a hned na tom budeš líp:

  • než vyrazíš ven, najez se, i ten párek v rohlíku a limonáda se počítá
  • v neděli si sestav týdenní jídelníček a udělej větší nákup (připomínáme: předtím se najez!), využívej slevových akcí a zbytky jídla, které nesníš, zamraz
  • nakupuj podle seznamu, vyhneš se tak nákupu zbytečností (celkově šetři potravinami)
  • do práce a do školy jedině s krabičkou domácího rizota
  • na ven si uvař vlastní kávu, díky termosce ji budeš moct upíjet horkou v průběhu celého dne
  • nakupuj sezónní potraviny, jsou cenově dostupnější a mají vyšší podíl vitamínů a minerálů
  • nekupuj balenou vodu, dobrá je i kohoutková, ochutit ji můžeš kapkou citrónu a lístkem máty
  • vyráběj handmade dárky, jablečné křížaly, naložená zelenina i uháčkovaná šála jistě potěší
  • využívej věrnostní programy a bonusy, pokud jezdíš MHD, kup si rovnou roční lítačku, vyplatí se to

shutterstock_1422368144.jpg

Jídlo do krabičky to jistí. Za meníčka ušetříš několik stovek týdně!
Shutterstock
Úspory nemusí bolet a ještě prospějí tvému zdraví. Vař si doma a omez třeba alkohol a kouření!

Tipy do domácnosti

V domácnosti se dá ušetřit spousta peněz! Nauč se šetřit vodou. Místo vany se sprchuj a během čištění zubů vypínej vodu. Zároveň proveď revizi spotřebičů a kohoutků. Nevěřila bys, kolik litrů za rok proteče kapajícím kohoutkem nebo protékajícím záchodem. Při vaření a pečení zase využívej zbytkového tepla.

Sportovat i bavit se můžeš zdarma

Roční permanentka do fitka stojí okolo 10 000 Kč. Ale fór je v tom, že můžeš sportovat i zadarmo. Využij k tomu venkovní workoutová hřiště. Nebo osedlej kolo, vyjeď si na in-line bruslích, vytáhni švihadlo nebo si běž zaběhat do lesa a v zimě hurá na běžky. A když venku prší? Pusť si svižnou hudbu a zacvič si doma.

Nedovedeš si představit večer bez dobré knihy? Nemusíš utrácet za nové. Zařiď si kartičku do knihovny a knihy si půjčuj. To samé s návštěvou kina. Uspořádejte s partnerem filmový večer. Udělejte si pohodlí, rozpečte sýrový popcorn a promítání může začít.

Co je to SWAP?

Taky jsme dlouho nevěděly, která bije, ale je to úžasná věc. SWAP funguje na bázi výměny. Protřiď si skříň s oblečením a vyřazené kousky nabídni výměnou za něco, co se bude hodit naopak tobě. Swapovat můžeš i nevhodné dárky, knihy nebo potřeby do domácnosti. Na sociálních sítích určitě najdeš i skupiny z tvého blízkého okolí.

A něco za odměnu, zasloužíš si to

Šetření vyžaduje velkou dávku disciplíny. I malé snížení z komfortu, na který jsi byla zvyklá, ti může lézt pěkně na nervy. Proto si občas vyraz z kopýtka a za odměnu si něco dopřej. Kokosové kari v oblíbené restauraci nebo relax ve vířivce nic nepokazí. I na to najdeš výhodné akce na slevových portálech!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články