Zatoč s podzimní rýmou, aby nezatočila ona s tebou!

www.bigstockphoto.com
|
09. 11. 2015
|
Slzíš, srozumitelnou větu ze sebe vydáš jen s vypětím všech sil, kapesník drží pohotovost u nosu nebo máš naopak pocit, že ti nos něco nadobro ucpalo. Neléčená rýma prý trvá týden a ta léčená sedm dní. A my víme, jak těch sedm dní přežít bez újmy na cti.

Ať už jsi podlehla kouzlu zbarvené přírody a poležela sis na prochladlé stráni, nebo ti v práci zkřížil cestu nemocný kolega, výsledek je stejně nepříjemný – začne boj proti nachlazení. Úleva ale může přijít raz dva, i kdyby se o tebe pokoušela klasická podzimní chřipka. Jen vědět, jak na to.

Prevence je nejlepší, ale ne všemocná

Samozřejmě bys měla v první řadě vsadit na preventivní opatření, aby se tě nachlazení vůbec netýkalo. Způsobů, jak podporovat imunitní systém, který se všemi nástrahami bojuje, je spousta. Nejdůležitější však zůstává dostatek spánku, časté větrání prostor, v nichž trávíš čas, a správná životospráva – pestrá strava bohatá na vitamíny a minerály, omezení kouření a konzumace alkoholu a taky oblékání přizpůsobené aktuálnímu počasí. Ne vždy to ale stačí.

Rýmička a kašlíček? To chce vyležet!

Babské rady vs. moderní léčba – souboj dvou sil

Když už tě má rýma ve svých spárech, nebo se o tebe dokonce vážně pokouší chřipka, máš na vybranou ze tří možností – ponechat se osudu a nějak ji přetrpět, vyzkoušet některé z časem prověřených babských rad nebo vsadit na pokročilejší řešení a vybrat si některé z přípravků proti chřipce a nachlazení, kterých je na trhu nepřeberné množství.

Z babských rad, které staví na přírodním řešení, ale ne vždy pomohou, je nejúčinnější pravděpodobně zázvorový čaj s citrónem, křen s medem nebo konzumace horkého kuřecího vývaru. Současná farmacie ti zase dá na výběr z širokého spektra nosních kapek a sprejů, jako je Nasivin nebo Otrivin. Je jen na tobě, čemu budeš víc důvěřovat a co si zvolíš.

Čaj s citronem, zázvorem a medem je skvělá volba, s těžším průběhem nachlazení už by ale měli pomoci profi pomocníci.

Netrap se s rýmou sama, přizvi si na ni pomocníky

S rýmou se v průběhu života setká každý člověk nesčetněkrát. Ne vždy se jí dá vyhnout a ne vždy pomůže veškerá doporučovaná prevence. Aby se však z této nepříjemnosti nestala vyloženě noční můra, přizvi si do boje proti ní pomocníky v podobě přírodních látek nebo moderních léčiv. Uvidíš, že pak celé to příkoří budeš snášet mnohem lépe.

Související články