Syndrom neklidných nohou: ohrožující není, obtěžující ano

Shutterstock
|
19. 04. 2023
|
Brní tě v noci nohy? Máš nesnesitelné nutkání s nimi pohybovat? Obtěžuje tě mravenčení v končetinách? Tak zbystři! Nejspíš máš co do činění se syndromem neklidných nohou.

Syndrom neklidných nohou, známý v zahraničí také jako restless legs syndrome (RLS), je neurologické onemocnění, které pacientům způsobuje nepříjemnou bolest končetin a nutí je k neustálé aktivitě. V dnešní době jde o docela častý zdravotní problém, který se vyskytuje u 5-10 % evropské populace.

V České republice se podle neurologů týká problém asi 1 milionu obyvatel, přičemž častěji se vyskytuje u žen a nejvíce trápí pacienty kolem padesátky. První příznaky se mohou projevit už v dětství, ale to jim většinou ještě nevěnujeme žádnou pozornost. S postupem let však nabírají na intenzitě.

Onemocnění není žádnou novinku. Poprvé bylo popsáno už v 17. století anglickým lékařem. Termín syndrom neklidných nohou potom poprvé použil švédský lékař Karl Ekbom v roce 1945.

Jak se syndrom neklidných nohou projevuje?

Hlavním a obtěžujícím příznakem nemoci je nesnesitelné nutkání pohybovat končetinami.  Objevují se nepříjemné parestézie (tedy pocity pulzování, brnění, mravenčení a bolesti způsobené poruchou nervového systému). Potíže jsou nejvíce patrné během odpočinku nebo večer před usnutím, při pohybu pak bolest nohou ustupuje.

Intenzita nepříjemných pocitů může být různá – od mírného brnění přes nutkavé mravenčení až po ukrutnou bolest, kterou není možné překonat jinak než fyzickou aktivitou.

Zhruba v 80 % případů navíc tento stav doprovází taky periodické pohyby končetin ve spánku. Jde o mimovolné trhavé pohyby a škubání nohou ve spánku, což pacienty v noci velmi obtěžuje.

shutterstock_452934040.jpg

S lehčí fází syndromu neklidných nohou si poradíš i sama.
Shutterstock
Nic nezkazíš, když si budeš nohy pravidelně masírovat.

Doprovodné projevy

Kromě výše uvedených příznaků si nemocní stěžují taky na:

  • bolest lýtek
  • štípání a lechtání
  • chladnutí či zteplání končetin
  • pocit těžkých nebo slabých nohou
  • svědění nohou před spaním
  • třes nohou v klidu a otoky
  • zvýšená tvorba žilek a sklon k tvorbě křečových žil

Vliv na psychiku

Byť není syndrom neklidných nohou sám o sobě závažným onemocněním, jeho projevy jsou nepříjemné a obtěžující. Pacienti hůř spí, což má v konečném důsledku vliv na jejich každodenní pohodu a celkový zdravotní stav. Nespavost z dlouhodobého hlediska nepříznivě ovlivňuje celou psychiku, a kvůli tomu, že si člověk v noci kvalitně neodpočine, se může objevit celá řada dalších komplikací.

Syndrom neklidných nohou jako projev jiné nemoci

Onemocnění se vyskytuje samostatně jako hlavní onemocnění, ale pozor, syndrom neklidných nohou může být také doprovodným projevem jiného onemocnění. Prokazatelně se objevuje u pacientů v terminálním stádiu ledvinového selhání. Vyjma toho provází i tyto stavy:

  • těhotenství
  • chudokrevnost a nedostatek železa
  • hypotyreóza
  • Parkinsonova nemoc
  • roztroušená skleróza
  • revmatoidní artritida
  • míšní léze
  • polyneuropatie

Proto, pokud se tě uvedené příznaky týkají, vždycky radši vyhledej lékaře a nech si svou domněnku potvrdit, nebo vyvrátit. Lékař se poptá na anamnézu, laboratorně vyšetří krev a případně udělá i další odborná vyšetření, aby mohl stanovit klinickou diagnózu. Vhodná a včasná terapie může nepříjemné symptomy zmírnit, nebo dokonce úplně potlačit.

Strava, spánek a žádné kouření

Pokud trpíš mírnější formou syndromu, může ti pro začátek pomoct komplexní změna životního stylu. Konkrétně jde o změnu jídelníčku, dodržování pitného režimu, dostatek pohybu, omezení kouření (ideálně přestaneš kouřit úplně), snížení přijmu kofeinu a alkoholu.

Doporučuje se přidat železo do stravy a ničím si neuškodíš, když si začneš nožky masírovat a sprchovat ve studené vodě. Vyzkoušet můžeš i bylinkové obklady. Nezbytná je i spánková hygiena a dodržování spánkového režimu.

Léčba syndromu neklidných nohou

Středně závažná a těžší forma syndromu (jde o zhruba 15–20 % pacientů) vyžaduje nasazení vhodných léčiv. Mechanismus neklidných nohou není úplně známý, proto je i výběr vhodných léčiv složitější. Lékař musí zkoušet různé léky a někdy může trvat i déle, než se najde vhodná kombinace léčiv.

Nejpoužívanější jsou léky, které zvyšují hladinu dopaminu. Můžeš se tak potkat s tím, že ti doktor naordinuje i benzodiazepiny a opioidy. Pořádně si přečti příbalový leták. Léky můžou být návykové a rozhodně se vyhni jejich užívání v kombinaci s alkoholem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články