Proč jet na dovolenou k moři během roku? Ocení to tělo i duše

Bigstockphoto
|
17. 02. 2023
|
Prodloužit si léto je tak snadné a udělat si ho v zimě taky! Stačí si koupit zájezd nebo výhodnou letenku a vyrazit na jih. Pokud pořád váháš, přinášíme hned několik důvodů, proč dovolená u moře stojí za to.

Teplé sluneční paprsky, palmy, šumění mořských vln a relaxace na pláži… Stojí ti to ale za utrácení? Naše odpověď je ano! Takový pobyt u moře totiž vůbec není k zahození. Mořský vzduch a mořská voda mají na lidský organismus a psychiku přímo zázračné účinky! O čem konkrétně je řeč?

Skvělý způsob, jak připravit imunitu na zimní období

Není lepšího léku na oslabenou imunitu než mořské klima. Mořská voda díky vysokému obsahu minerálů a stopových prvků zvyšuje přirozenou obranyschopnost organismu. V kombinaci s vitaminem D ze slunečního svitu je to hotová ozdravná bomba!

Mořskou vodu navíc v letoviscích pořád inhaluješ, což ocení nejen astmatici. Přímořský vzduch obsahuje minimum alergenů a roztočů. Pro ideální výsledky se doporučuje pobýt u moře aspoň dva týdny.

Moře je lék na kožní problémy

O blahodárných účincích mořské vody na kožní problémy ti řekne nejeden dermatolog. Zhruba 3,5 % mořské vody totiž tvoří minerály, jako je hořčík, draslík, zinek nebo vápník. Plaváním v moři se ti otevřou póry v pokožce, takže se prospěšné látky snadněji dostanou do těla. Toxiny jsou naopak rychleji vylučovány ven.

Pobyt u moře tě může zbavit řady kožních problémů, jako je akné, lupy, ekzém, lupénka nebo jiná onemocnění. Mořská voda zároveň hydratuje pokožku, takže ta pak vypadá mladší a zdravější.  

bigstock-young-woman-with-long-hair-in-424863137.jpg

Prodluž si léto a zajeď si ještě k moři!
Bigstockphoto
Dovolená u moře je vždycky dobrý nápad!

Detox pro tělo i duši

Dovolená u moře prospívá taky na problémy s vysokým krevním tlakem, se srdcem, štítnou žlázou, svaly a klouby nebo s neplodností. Díky antibakteriálním účinkům působí mořská voda příznivě i na infekce nebo vaginální mykózy. V tomto případě se ale nezapomeň převléct z mokrých plavek do suchého!

Vycestováním do teplých krajin uděláš službu nejen svému tělu, ale i duši. Moře působí na stres, úzkosti, deprese nebo nespavost jako úplný balzám. Stačí se zaposlouchat do uklidňujícího zvuku vln, nechat se vyhřívat sluncem a relaxovat.

Jak rychleji zhubnout? Jeď k moři!

Mořské klima napomáhá rozproudění metabolismu, což je v kombinaci s koupáním v moři skvělý způsob, jak se dát do formy. Za půl hodiny plavání spálíš kolem 400 kalorií. Živiny v mořské vodě navíc podporují činnost lymfatického systému a pomáhají zbavovat kůži toxinů – zaručený recept na celulitidu! Hubnutí nahrává i lehká středomořská strava plná dobrot, jako jsou mořské plody, ryby nebo čerstvé ovoce.

Kterou destinaci doporučuješ pro podzimní dovolenou? Napiš nám své tipy do diskuze pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články