Jak přestat kouřit? Hlavně si to urovnej v hlavě

Bigstockphoto
|
17. 10. 2022
|
Fanoušci modrého dýmu už dávno nejsou v módě. Navíc kouření tabáku je vysoce škodlivé a pro náš organismus může mít přímo fatální následky. Jenže co s tím?

Většina z nás někdy kouřit zkusila. V určitém vývojovém období je přirozené, že hledáme, experimentujeme a zkoušíme, jak a čím si ulevit, nebo se naopak nabudit. Jenže nikotin obsažený v tabáku má vysoce návykový potenciál, a tak málokdy zůstane pouze u jedné vykouřené cigarety.

Dobrá zpráva: Kuřáků ubývá!

Kuřáků klasických cigaret vlivem osvěty v posledních letech naštěstí ubývá. Státní zdravotnický ústav zveřejnil, že v roce 2020 kouřilo 23,1 % obyvatel naší země starších 15 let. V přepočtu jde přibližně o 2 milióny kuřáků. A 1 700 000 z nich by raději nekouřilo vůbec.  Patříš mezi ně? Pak čti dál a dozvíš se, jak na kouření můžeš zkusit vyzrát.

Kouření není zlozvyk, ani nemoc vůle

Kouření rozhodně není žádný zlozvyk ani nemoc vůle, jak se mylně traduje. Vraťme se k tomu, že 1 700 000 kuřáků by raději nekouřilo. Tedy kolem 1 700 000 lidí si denně koupí krabičku cigaret, kterou vlastně vůbec kupovat nechce. A to fakt není žádná nemoc vůle, to je regulérní znak závislosti!

Nikotin je návyková látka obsažená v tabáku a působí podobným mechanismem jako ostatní drogy. Způsobuje závislost psychickou i tělesnou stejně, jako bys užívala tvrdé drogy.

Proč to nejde vůbec snadno?

Přestat kouřit rozhodně není nic jednoduchého. Odvykání je dlouhodobý proces, který je obvykle provázen mnohačetným selháním. S tím souvisí prožívání pocitu vlastní neschopnosti, obviňování se, pasivita, rezignace. Točíme se v bludném kruhu a naše vnímání sebe samých se zhoršuje. Na počátku začínáš často kouřit proto, aby ti bylo lépe, což se ale děje jen velmi krátkodobě. V konečném důsledku je ti pak mnohem hůř než před samotným začátkem. Kouření tedy neřeší tvoje problémy, ale samo se stává tvým klíčovým problémem.

Odvykání bez odborné pomoci zvládne jen velmi nízký počet kuřáků. Konkrétně jde o 3 % lidí. To znamená, že jen 3 lidé ze 100 dokážou sami přestat kouřit. Závislost na tabáku je velmi úporná a silná, a proto potřebuje speciální péči.

bigstock-cigarette-burning-from-smoker-426391202.jpg

Abstinenční příznaky bývají psychické i fyzické.
Bigstockphoto
Na nemoci způsobené kouřením zemře polovina kuřáků o 15 let dříve, než kdyby nekouřili.

Opakovaně jsem selhala. Jde vůbec přestat?

I když se nám nedaří, rozhodně se vyplatí své úsilí nevzdávat a vytrvat. Každá jsme zkrátka jiná a je úplně v pořádku, že někdo dokáže s kouřením přestat dřív a někomu se to opakovaně nedaří. Podstatné je nevzdat se a začít klidně další den znovu. I desítky pokusů v průběhu let nejsou neobvyklé.

Jak začít?

Nejzásadnějším faktorem při odvykání je totiž vlastní rozhodnutí, že chci přestat. Cesta od prvotního rozhodnutí sice může být ještě daleká a trnitá, ale rozhodně se vyplatí. Ve chvíli, kdy dozraješ k vnitřnímu rozhodnutí skončit s kouřením, a představa života bez kouření ti začne dávat smysl, máš z poloviny vyhráno. Přesto je důležité nebát se vyhledat odbornou pomoc adiktologa (odborníka na závislosti) a probrat s ním další postupy.

Kafíčko bez cigárka

Adiktolog s tebou probere, jak naložit s touhou po cigaretě, jak zvládat krizové situace, jaká ochranná opatření ti můžou pomoct v začátku abstinence, jak odmítat cigarety, jak zvládnout abstinenční příznaky, co dělat ve stresu, co ve společnosti, jak přežít kafíčko bez cigárka…

Ptáš se, kde máš toho adiktologa vlastně hledat? Napadá tě, že ho přece nebudeš zatěžovat takovou banalitou, že chceš přestat kouřit? Že jsou na tom lidi hůř? Tak to rychle zažeň z hlavy a nezapomeň, co ses tady dneska dočetla. Tedy že závislost na tabáku je silná a vyžaduje odbornou pomoc. Cukrovku si taky neléčíš sama, ne?

Na koho se obrátit

Národní linka pro odvykání kouření ti na bezplatné lince 800 350 000 v pracovní dny poskytne prostor pro všechny tvé dotazy. Můžeš se podívat i na jejich webové stránky. V každém okresním městě funguje aspoň jedna adiktologická poradna nebo poradna pro osoby ohrožené závislostí. Jejich přesný výčet najdeš na webovkách Centra pro závislé na tabáku. Rozhodně se neboj na ně obrátit. Vždyť jsou tam pro tebe!

Poradny poskytují své služby zdarma a anonymně. Naučit se říct si o pomoc tam, kde si sama nevíš rady, není žádná ostuda, ale naopak cenná dovednost na tvé cestě k úspěchu.  

A ještě jeden tip. Díky pandemii začalo mnoho organizací pracovat taky online. Pokud se z nějakého důvodu nemůžeš dostavit do poradny osobně (třeba proto, že nemáš hlídání pro své prcky), jistě za pomoci Google najdeš službu, která ti umožní potkat se s adiktologem virtuálně z pohodlí svého obýváku, zatímco si děti budou hrát vedle v pokoji.

Bojovala jsi někdy s kouřením a snažila ses přestat? Už teď pro tebe chystáme konkrétní tipy, jak s tím konečně seknout!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články