Proč se sprchovat studenou vodou? Pomáhá to s hubnutím i náladou

Bigstockphoto
|
17. 12. 2022
|
Chceš být zdravější, odolnější, štíhlejší? Zkus si pravidelně dávat studenou sprchu. Výsledky tě zaručeně dostanou!

Už jen při pomyšlení na studenou sprchu se ti ježí všechny chlupy na těle? Je úplně normální, že většina z nás volí příjemnější a uklidňující teplou sprchu, ale i ta studená má něco do sebe! A co přesně? To se dozvíš v následujících řádcích.

Pořádně tě nakopne

Když si budeš dávat studenou sprchu hned po ránu, s přehledem nahradíš obvyklý ranní šálek kávy. Dokáže tě totiž pořádně nabudit, a ještě k tomu zvyšuje schopnost koncentrace a dodává energii. Jestli si neumíš ráno bez šálku kávy představit, ale zároveň chceš kofein omezit, tak šup pod studenou vodu!

Budeš mít lepší náladu

Ani bys nevěřila, co dokáže udělat chvilka pod studenou vodou s pocuchanými nervy a zkoušenou psychikou. Bylo totiž dokázáno, že chlad má pozitivní účinky na část mozku, která řídí tvorbu stresových hormonů, a zvyšuje produkci endorfinů, takříkajíc hormonů štěstí.

Tvé vlasy a tvá kůže ti poděkují

Stejně jako fén nebo žehlička, i teplá voda umí na vlasech udělat pěknou neplechu. Teplá voda totiž namáhá povrch vlasů a ty pak můžou být dost vysušené. Bez obav ji můžeš použít k vymytí šamponu, ale na závěr vlasy opláchni chladnější vodou, která případné drobné nerovnosti na jejich povrchu uzavírá, a dodává tvé hřívě pořádný lesk. To samé platí i pro kůži, která se při častém vystavování horké vodě vysušuje a působí matně a podrážděně.

bigstock-young-brunette-woman-showing-h-386771380.jpg

Studená sprcha pomáhá v mnoha ohledech. Vyzkoušej ji!
Bigstockphoto
Za studenou sprchu ti poděkují i tvoje vlasy.

Pryč s kily navíc

Neustále držíš hladovky, ale ručička na váze se ne a ne hnout? Vyzkoušej studenou vodu, která zaručeně nakopne tvůj metabolismus. Tělo, které je vystavené chladu, se snaží zahřát, čímž zrychluje metabolismus a tím spíš spaluje tuky. Když budeš tento proces aplikovat pravidelně, metabolický proces se zrychlí celkově a budeš mít vyhráno.

Zdravá jako rybička

Reakcí organismu na posílený metabolismus je lepší imunita. Díky tomu nejen že se rozloučíš s nechtěnými kily, ale navíc bude tvoje tělo mnohem odolnější vůči různým virům a bakteriím, chřipkám a nachlazení i vůči některým závažnějším onemocněním.

Rozhodla ses dát studené sprše šanci? Vyzkoušej náš návod, ve kterém ti poradíme, jak začít s otužováním pěkně krok za krokem.

Sprchuješ se studenou vodou, nebo k máš k těmhle praktikám odpor? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články