Péče o rty v zimě: Neolizovat, nekousat a sáhnout po medu

Pixabay
|
16. 01. 2022
|
Před zimou a mrazem se chráníme různě. Nohy cpeme do huňatých ponožek a límec kabátu pěkně až pod bradu. To děláme automaticky. Tak proč na rty zapomínáme?

Pravděpodobně proto, že nám rty připadají takové bezúdržbové. Často se mylně domníváme, že právě rty žádnou péči nepotřebují. Mám přece kvalitní rtěnku, tak to musí stačit, ne? Tak bohužel ne. Nestačí. A už vůbec ne tehdy, když je venku zima až praští. Právě v chladném období rty potřebují komplet servis. A nejde o žádnou extra vědu. Stačí dodržovat pár základních kroků a tvoje rty budou hebké jako samet.

Zdraví jim sluší

Jasně že nám jde v první řadě většinou o vzhled. A to i těm z nás, které s oblibou tvrdíme, že ne. S pokožkou rtů je to úplně stejné. Můžeme se tvářit, že nás rty nějak zvlášť moc nezajímají a že ta okousaná kůžička k nám už holt patří, ale uvnitř nám to bude dost proti srsti. Ošklivé, suché, popraskané, šupinaté, svraštělé a okousané rty fakt nejsou nic půvabného. A dobře to víme.

Pokud i ty toužíš po neodolatelných rtech, nejdřív je potřeba ošéfovat jejich zdraví. Na to často zapomínáme a sháníme se jen po správném odstínu konturky. Jenže ta rty nespasí. Nejdřív musí být rty zdravé. Až pak budou opravdu krásné a koneckonců i připravené k líčení.

bigstock-honey-with-wooden-honey-dipper-245530240.jpg

Vsaď při péči o rty na věci, které máš běžně doma.
Bigstockphoto
Med na rty? Ten tam rozhodně patří!

Zimní péči o rty neodbývat!

Nejen v zimě by pro nás měla být pravidelná péče o pokožku rtů úplnou samozřejmostí. Stejně jako třeba čištění zubů. Ale? Všudypřítomná zima, mráz, chladný vítr nebo dokonce štiplavá vánice. To všechno se rtů dotýká citelněji a dopady takových venkovních podmínek pro ně nejsou zrovna dvakrát blahodárné. Proto je nutné šlápnout pořádně do pedálů, když jde o zimní péči o rty. Mrkneme teď proto na to, jak by takové základy zimní údržby měly vypadat.

  • Nikdy, nikdy a ještě jednou nikdy si v zimě rty neolizuj. Správně bys tenhle zlozvyk měla vynechat v jakémkoli ročním období, ale v zimě bacha na druhou. Čím víc si rty olizuješ, tím víc se vysušují. A to je přesně to, co jim extrémně škodí. Vysušování a rty, to je ta nejhorší možná kombinace.
  • Jsi zvyklá používat lesky? Skvěle! Tak v zimě úplně zapomeň, že nějaký máš a během zimního období se vyzbroj balzámy. Nejlépe s pečujícími složkami a na hory samozřejmě přibalíš i ten s UV faktorem. A pak už jen mazat a mazat do zblbnutí.
  • Každý večer rtům dopřej masáž zubním kartáčkem. Nic speciálního. Zkrátka si po vyčištění zubů znovu navlhči kartáček studenou vodou a krouživými pohyby rty masíruj. Netlačit, nedřít. Jde o příjemnou činnost, nejsme v mučírně. Díky kartáčku zbavíš rty odumřelých buněk a krásně je prokrvíš.
  • Tolik potřebná hydratace se ke rtům nedostává jen díky balzámům. Důležitý je taky dostatek tekutin. Pokud jsi sama vyprahlá jako poušť a vodě zrovna moc nedáš, ani tvoje rty nebudou bůhvíjak hydratované. Proto si rozhodně i v zimě dávej pozor na pitný režim.
  • V žádném případě si kůžičku rtů nekousej. Je to nejen příšerně nehezké, ale taky bolestivé a nebezpečné. Zvýšený výskyt oparů, afty a problémy se strukturou pokožky rtů jsou jen začátek. Taková zanícená a zatrhnutá kůžička na rtu je pak ve finále obzvlášť ošklivým pokoukáním.
  • A nakonec? Pečuj tím, co máš doma. Stopro používej například med, olivový olej, obyčejné sádlo, vlhký sáček zeleného čaje, masíruj rty kostkou ledu nebo je zvláčni majonézou. A cukr krystal nebo kávová sedlina? Báječně ti nahradí kupované peelingy.

Jakou péči o rty v zimě doporučuješ ty?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autorka článku: Barbora Klímová

Související články