Chronický únavový syndrom: když únava není lenost, ale diagnóza

Shutterstock
|
25. 03. 2023
|
Pořád bys jen spala a unaví tě i běžné a nenáročné úkony, i když v noci zařezáváš jak dřevorubec? Pokud se k tomu přidávají ještě jiné příznaky, může jít o problém.

Neustálá únava je nepříjemná pro toho, kdo jí trpí, a to třeba i proto, že se na něj ostatní dívají jako na lenocha. Přitom na tom nemusí být špetka pravdy. Chronický únavový syndrom je skutečná diagnóza a osvícenější lékaři už s ní v praxi pracují.

Není to žádná legrace. Chronickým únavovým syndromem trpí asi 40 tisíc Čechů, kteří mají k hypochondrii a simulantství sakra daleko. Nejčastěji jde o osoby ve středním věku, víc to trápí ženy než muže.

Velkou šanci, že se únavový syndrom dostaví, mají perfekcionisti, lidé s vysokým pracovním nasazením a ambicemi. Ti totiž sami často nepoznají, kdy zvolnit, a únavový syndrom je pro ně jasným znamením, že by měli přibrzdit. O nějakém konkrétním spouštěči se toho moc neví.

Kromě toho, že se člověk s touhle diagnózou cítí stále unavený, aniž by vykonával něco extra náročného, podepisuje se jeho stav i na vztazích s okolím. Kvůli nedostatku energii totiž tihle lidi zůstávají například doma, bez činnosti, později se cítí osamoceně a nakonec se můžou potýkat i s psychickými problémy.

bigstock-student-tired-and-sleeping-in-94012226.jpg

Chronický únavový syndrom postihuje hlavně ambiciózní perfekcionisty.
Bigstockphoto
S chronickým únavovým syndrom se častěji potýkají ženy než muži.

Jak poznat chronický únavový syndrom?

Protože má tenhle problém spoustu projevů, které se můžou vázat i k jiným zdravotním potížím, musí lékař nejdřív vyloučit všechno ostatní, co by tě mohlo trápit – třeba autoimunitní nebo neurologické onemocnění, hormonální nebo mentální poruchy a podobně.

Obecně platí, že když se u tebe žádný jiný problém neprojeví a po dobu 6 měsíců máš aspoň 4 z následujících příznaků, může být tahle diagnóza tvoje (ale ničemu nepomůžeš, když si ji stanovíš sama).

K příznakům tedy patří:

  • nadměrná únava
  • bolest hlavy, svalů a kloubů
  • špatný spánek
  • poruchy soustředění a paměti
  • citlivost na světlo a hluk
  • emoční labilita

S chronickým únavovým syndromem odborníci často spojují deprese, jen se nedokážou shodnout na tom, jestli deprese stojí za vznikem tohohle syndromu, nebo syndrom poskytuje živnou půdu pro rozvoj deprese (třeba kvůli pocitu méněcennosti, nedostatečnosti).

Jak z tohohle problému ven?

Není to vůbec jednoduché. Podle příznaků může lékař doporučit léky na spaní a proti bolesti, ale tím nejdůležitějším je dostatečný spánek, pravidelný pohyb (ideálně na čerstvém vzduchu) a hlavně vyvážená strava. Maximálně vhodné je eliminovat to, co člověka stresuje, a ubrat na tempu. To všechno se pak dá ještě podpořit vitamíny a minerály v tabletkách.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články