Osmý březen je světový den ledvin. Víš, jak o ně pečovat?

www.bigstockphoto.com
|
08. 03. 2019
|
Světový den ledvin vyhlásila Mezinárodní federace pro nemoci ledvin společně s Mezinárodní nefrologickou společností. Jeho hlavním účelem je zvýšit povědomí o nemocech ledvin, ale i tom, jak o ledviny správně pečovat.

Na mnoha klinikách je v tento den možné nechat se zdarma anebo na symbolický poplatek vyšetřit. Odhalíš tak, zda jsou tvé ledviny v pořádku, případně zjistíš, jak o ně správně pečovat. Pokud vyšetření odhalí problém, odborníci stanoví léčebný plán s dalšími doplňujícími informacemi.

Ačkoli jsou ledviny párovým orgánem, život bez jedné z nich provází celá řada komplikací. Navíc čekací lhůty na vhodného dárce jsou opravdu dlouhé. Například v České republice se pohybují okolo jednoho a půl roku.

V Česku trpí nemocí ledvin každý desátý Čech. Navíc řada z nás o tom nemusí vůbec vědět. Nemocné ledviny totiž většinou nebolí a příznaky onemocnění jsou opravdu nenápadné. Abychom dokázali onemocněním ledvin předcházet a minimalizovali rizika jejich vzniku a rozvoje, je potřeba vědět, jak o ledviny správně pečovat. Konkrétní rady a tipy jsou součástí následujících článků.

Co všechno ledviny zvládají?

Drtivá většina z nás zná ledviny pouze jako orgán, který vylučuje z těla škodlivé látky. Jejich funkce je ale mnohem komplexnější. Ledviny udržují stálost vnitřního prostředí, produkují hormon podporující krvetvorbu, podílí se na tvorbě účinné formy vitaminu D, který je nutný například pro správně fungující metabolismus kostí. Rovněž také hrají zásadní roli při udržování správného krevního tlaku.

Ledviny trápí spíše ženy

Nemoci ledvin postihují stále větší procento populace. Například u osob, které mají více než 75 let, trpí nemocí ledvin každý druhý. Nejčastějšími příčinami onemocnění je cukrovka a vysoký krevní tlak. Nemocné ledviny navíc většinou nebolí. Co dělat, abychom je udrželi zdravé a v kondici?

Člověče, hýbej se!

Pravidelný pohyb je dobrý nejen pro ledviny, ale také celé naše tělo. Říká se, že nedostatek pohybu je dvojčetem smrti. Proto se pravidelně hýbej. Podle vědců je ideální rychlá chůze. Naopak jednostranně zaměřené pohyby jsou často nedostačující.

bigstock-hand-holding-model-of-human-ki-120761153.jpg

Ledvinám škodí zadržování moči nebo přemíra léků.
Bigstockphoto
Zajímá tě pravda o pitném režimu? Přečti si článek, který jsme mu věnovaly.

Pitný režim je základ

Už dávno neplatí, že bychom měli vypít dva až tři litry tekutin. Dnes si můžeme pomoci jednoduchou pomůckou, která říká, že množství vhodných tekutin pro dospělého člověka bez nadváhy by mělo činit 40ml/1kg hmotnosti/1 den. Mezi vhodné tekutiny patří čistá voda, kterou můžeš prokládat vodou perlivou, čaji nebo ovocnými a zeleninovými šťávami.

Sůl není nad zlato

Za nemoci ledvin může také nadbytek soli v jídelníčcích. Proto bys měla mít příjem soli pod kontrolou a průběžně jej regulovat. Sůl je obsažena i tam, kde bys ji třeba vůbec nečekala. Proto se vyvaruj nejrůznějším dochucovadlům, polotovarům a průmyslově zpracovaným potravinám. Sůl můžeš v jídelníčku nahradit sušenými anebo čerstvými bylinkami.

Pozor na nezdravý životní styl

Zkus omezit konzumaci jednoduchých sacharidů a nahraď je těmi složenými. Ideálně do svého jídelníčku zařaď dostatek luštěnin, celozrnných pokrmů, ovoce a zeleniny. Naopak omez konzumaci masa. Během týdne bys měla být alespoň pár „bezmasých“ dnů.

S tabletkami opatrně

Volně dostupná analgetika bychom měli užívat maximálně jednou za týden. Například některá analgetika mohou zejména v kombinaci s malým přísunem tekutin a dalšími léky na snížení tlaku způsobit zhroucení cirkulace krve v ledvinách a tudíž jejich selhání.

Nekuř a zhubni

Kuřáci mají dvakrát větší pravděpodobnost onemocnění ledvin než lidé, kteří nekouří. Palčivým problémem je také obezita. Při obezitě totiž dochází k přetížení glomerulů, klubíček ledvin, které mění svou strukturu a snižuje se jejich výkonnost.

Lékaře nezanedbávej

Nesmírně důležité jsou také pravidelné návštěvy lékaře. Preventivní prohlídku u svého praktického lékaře bys měla absolvovat každé dva roky. Během ní by měl lékař vyšetřit také ranní moč, která může potíže s ledvinami odhalit. V případě, že tě začne v ledvinách nepříjemně bodat anebo bolet, návštěvu lékaře neodkládej. Na zvážení je také situace, kdy v moči pozoruješ větší množství pěny, je narůžovělá anebo jinak nezvykle barevná.

Pečuješ o svoje ledviny, nebo je necháváš jejich osudu? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články