Točení hlavy je častým důvodem návštěvy lékaře. Známe 5 nejčastějších příčin

Shutterstock
Komerční článek
|
08. 09. 2022
|
Motá se vám hlava, máte problém s rovnováhou a občas je vám až na omdlení? Nejste v tom sami. Točení hlavy a závratě jsou totiž hned po bolesti nejčastějším důvodem návštěvy lékaře. Podívejte se s námi na 5 nejčastějších příčin, od banálních potíží až po závažná onemocnění.

Jsou situace, kdy jsou příčiny točení hlavy a závratí (vertiga) celkem zřejmé. Většina z nás zná malátnost po alkoholu, závratě při pohledu z výšky nebo nevolnost při čtení knihy v autobuse. Někdy ale není původ točení hlavy tak jednoznačný. Pokud se vám hlava točí často a bez zjevné příčiny, může se jednat i o vážnější zdravotní problém.

1. Problémy s vnitřním uchem

Mozek rozeznává pohyb a změnu polohy podle informací z vnitřního ucha. Závrať se dostaví ve chvíli, kdy se v tomto aparátu něco pokazí. Nerovnováhu způsobí i obyčejný zánět nebo infekce v uchu.

S uchem souvisí i závratě způsobené tlakem, které známe z letadla či potápění, a podobný efekt vyvolá i tzv. kinetóza, častá na lodi nebo v autě. Náš mozek si v těchto situacích jednoduše myslí, že se pohybujeme, i když stojíme na místě.

shutterstock_658743226.jpg


Shutterstock

Pokud se přidá hučení a pískání v uších, může se jedn

at o Meniérovu chorobu. Její příčinu dosud neznáme.

S přetrvávajícími závratěmi, které by mohly být způsobeny problémy s aparátem vnitřního ucha, se vydejte na ORL.

2. Změny krevního tlaku a hladiny cukru

Točení hlavy často doprovází problémy se srdečně-cévním systémem. Lidé s vysokým, nebo naopak nízkým tlakem krve dobře znají závratě při vstávání ze sedu nebo při zvedání těžkých věcí.

Vertigo mohou způsobit i potíže s hladinou cukru v krvi. Objeví se jak při nízké hladině cukru (hypoglykémii), tak při vysokých hodnotách (hyperglykémii). Snížená či zvýšená hladina cukru v krvi nemusí hned znamenat, že trpíte cukrovkou. Ovlivní ji, co jste jedli, kdy jste jedli a jak velké množství energie jste vydali. Pokud ale hodnoty cukru v krvi kolísají často, měli byste zbystřit.

V obou případech platí, že pokud často pociťujete točení hlavy bez zjevné příčiny spolu s dalšími příznaky onemocnění, neměli byste váhat s návštěvou lékaře.

3. Závratě od krční páteře

Asi vás nepřekvapí, že až 50 % případů bolesti a točení hlavy je spojených s krční páteří. Nejčastější příčinou je akutní blokáda páteře, tzv. ústřel. Blokádu si způsobíte náhlým pohybem hlavy, přetížením, nevhodnou polohou ve spánku nebo i průvanem. Bolest a závratě přinese také vyhřezlá meziobratlová ploténka, nedostatek pohybu nebo dlouhodobá strnulá poloha krku. Dobrá zpráva je, že těmto potížím se dá snadno předcházet správným držením těla, cvičením a ergonomií při práci.

Závažnější je točení hlavy následkem úrazu a při úniku mozkomíšního moku po prasknutí kořenového obalu. V každém případě je dobré vyhledat pomoc odborníka - ať už lékaře při vážnějších problémech, nebo fyzioterapeuta při těch méně závažných.

4. Neurologická onemocnění

Točení hlavy může mít na svědomí i vážnější neurologické onemocnění jako nádor, roztroušená skleróza nebo cévní mozková příhoda. Závratí se projevuje i aura (předzvěst) před epileptickým záchvatem.

Tyto potíže vyžadují odbornou zdravotnickou pomoc. Pokud se u vás vyskytnou akutní závratě s nevolností a zvracením, nebojte se volat záchranku.

5. Psychogenní závratě

Vertigo se může objevit i vlivem duševního rozpoložení, strachu, trémy, stresu, způsobí ho i hyperventilace třeba při panickém záchvatu. Tento jev nazýváme psychogenní závrať.

S psychogenními závratěmi vám může pomoci psycholog nebo psychiatr.

Kromě zmíněných příčin jsou časté také závratě u těhotných žen a u starších lidí, kteří trpí kornatěním tepen a nedostatečným prokrvením mozku. Zajímavé je, že až u poloviny pacientů se závratěmi se nepodaří odhalit jejich příčinu. V řadě případů neznamená vertigo nic závažného, ale pokud přetrvává déle nebo ho doprovází bolesti či ztráta vědomí, je důvodem k návštěvě lékaře.

Související články