Přehled alternativních směrů stravování: kdo co jí a proč?

Bigstockphoto
|
08. 04. 2021
|
Někdo posnídá tři rohlíky s máslem a tučným salámem, navrch zobne kostičku čokolády, zalije to kávou a jeho den může začít. Jiný si dá ovesnou kaši, zelený čaj a čerstvou šťávu z ovoce. Ale co jedí vegetariáni, vegani a další vyznavači alternativních směrů?

Taky máš pocit, že se s nimi roztrhl pytel? Je to najednou samé –anství a –ariánství. Nebo patříš k nim? V čem se alternativní směry stravování liší a pro koho jsou vhodné? Proč k nim vlastně lidé přistupují a proč nebaštíme všichni k obědu bůček?

Definice alternativní výživy neexistuje

Striktně vyznačené hranice toho, co je alternativní výživa, a co ne, jednoduše neexistuje. Tímto pojmem ale označujeme takové styly stravování, které poskytují alternativu k zažitým pravidlům.

Důvody, proč si někdo vybere ten či onen směr, jsou rozmanité. Nejčastěji ale jde o snahu žít v souladu s přírodou, snaha dodržovat pravidla zdravého životního stylu, snaha redukovat přebytečné kilogramy prostřednictvím speciálního postupu, vyznání, náboženství nebo přesvědčení, bojkot tradičních způsobů a zvyklostí, domnělý boj proti nemocem.

bigstock-apricot-kernel-oil-in-a-glass-139205876.jpg

Velkou roli ve zdravé stravě hraje ovoce a zelenina.
Bigstockphoto
Každý směr má svá pro a proti. Některé zásady ti mohou opravdu prospět - například zařazení zeleniny a ovoce ve větší míře, než je u nás zvykem.

Vegetariánství, makrobiotika a jiné oblíbené alternativní směry

Tápeš v pojmech, které ostatní skloňují ve všech pádech? Už nebudeš muset. Pročti si náš seznam s jednoduchým vysvětlením a měj pro příště jasno, o čem je řeč – protože vyznavači alternativních směrů o svém stravování rádi hovoří.

Vegetariánství

Vegetariáni nejedí maso, sádlo a další jatečné produkty. Tento směr zahrnuje ještě několik dalších poddruhů:

  • veganství, tedy stravu bez jakýchkoli živočišných produktů,
  • lakto-ovovegetariánství, tedy stravu bez jatečných produktů (maso, sádlo, zelenina), vyznavači však jedí vejce a mléčné výrobky. Jde o nejrozšířenější alternativní směr a vyhovuje tomu, co označujeme obecným pojmem vegetariánství;
  • ovo-vegetariánství, tedy stravu bez jatečných produktů, vajec a mléka i mléčných výrobků,
  • laktovegetariánství, tedy stravu bez jatečných produktů a vajec.

Raw strava

Principem raw stravy je konzumace jídla, které neprošlo tepelnou úpravou, respektive která nebyla vystavena vyšší teplotě než 42-45°C. Hlavními složkami stravy je ovoce, zelenina, ořechy a luštěniny.

Idejí tohoto stravovacího směru je to, že tepelným zpracováním strava ztrácí vitamíny, minerály a jiné důležité látky, navíc místo toho, aby byly zásadotvorné (jaké jsou v syrovém stavu), se dušením, vařením či pečením mění v kyselé, čímž dochází k dalšímu, tak častému překyselování organismu.

Makrobiotika

Tento směr doporučuje konzumaci obilnin, luštěnin a zeleniny, ryb, semen, ořechů, mořských řas a dalších. Potraviny dělí na jin a jang, poučuje o tom, jaké množství jíst a jak jídlo kombinovat.

bigstock-mix-nuts-on-wooden-table-healt-146354642.jpg

Makrobiotika je známý alternativní směr stravování a důležité jsou v ní ořechy či semena.
Bigstockphoto
Makrobiotiku zná i starší generace. Tento směr je jedním z nejpopulárnějších a stále živých.

Dělená strava

V rámci tohoto směru lidé konzumují sacharidy s neutrálními potravinami a bílkoviny s neutrálními potravinami. Nikdy nedochází ke spojení sacharidů a bílkovin v jednom jídle. Při dodržování těchto pravidel údajně dochází k dokonalému trávení přijatých pokrmů.

Ajurvéda

Toto učení rozděluje lidi na tři skupiny podle fyzických dispozic a temperamentu, přičemž každé skupině vyhovuje jiná strava.

Organická strava

Vyznavači tohoto směru konzumují pouze potraviny vypěstované bez použití umělých hnojiv, pesticidů a herbicidů.

Výživa podle krevních skupin

I podle krevní skupiny si můžeš určit své jídlo, jestli ti to však v něčem pomůže, to je ve hvězdách. Člověku údajně prospívá ta strava, která tvoří s krevní skupinou pozitivní reakci.

Breathariánství

Dá se žít ze vzduchu a nejíst? Možná. Pár dní. Tento směr je spíš chápán jako jednodenní nebo vícedenní půst.

Alternativní stravování není pro každého

Každý z uvedených směrů má své klady a zápory. Pokud se budeš zamýšlet nad tím, zda se k nějakému připojit, zaměř se na to, zda bude tvůj jídelníček vyvážený a jestli bude vyhovovat tvému zdravotnímu stavu – dobré je poradit se o tom s lékařem. Opatrně by měli zvažovat nemocní lidé, těhotné a kojící ženy. Vhodný výběr je důležitý také pro děti, aby byl zajištěn jejich správný vývoj a růst.

Máš zkušenost s nějakým alternativním směrem stravování? Jaké to je a co tě k tomu přivedlo? Napiš nám to do diskuze pod článkem!

Související články