Co o tvém zdraví prozradí barva a zápach moči

Bigstockphoto
|
03. 05. 2023
|
Už staří Číňané měli názvy pro 90 odstínů, pachů a chuti moči. Ať chceme, nebo ne, všechno, co z nás vychází, mluví o našem zdraví. Stejně jako pot nebo stolice, i moč dokáže ledacos prozradit. Často můžeš právě z ní zjistit, že něco není v pořádku.

Začněme tím, jak by to mělo ideálně vypadat. Moč by měla mít barvu jako sláma, případně jantar. Pak je to v pořádku. Tmavší moč je v pořádku, pokud se objevuje ráno – je totiž méně koncentrovaná, protože v noci pijeme velmi málo nebo vůbec. Během dne by pak měla být světle žlutá a neměla by zapáchat. Za různými odchylkami může stát strava, pitný režim nebo léky, ale i zdravotní komplikace.

shutterstock_1245033115.jpg

Moč o tvém zdraví ledacos vypoví.
Shutterstock
Nepodceňuj preventivky. Ke zjištění problému často dochází právě u něj při rozboru vzorku moči.

Nejčastější odchylky a jejich význam

Nejčastěji se setkáváme s těmihle odchylkami:

  • Když je moč hodně tmavá, může jít o potíže s játry a se žlučovými cestami, v moči je pravděpodobně přítomný bilirubin (žluté barvivo, které vzniká rozpadem červených krvinek). Na nemocná játra ukazuje i moč, která páchne po síře.
  • Kalná a páchnoucí moč poukazuje na infekci. Pokud je zápach hnilobný, pravděpodobně půjde o infekci bakteriálního původu.
  • Bezbarvá moč se objevuje při vyšším příjmu tekutin a dál pak u pacientů, kteří se léčí diuretiky nebo u pacientů s cukrovkou. Na tu mimochodem upozorňuje taky nasládlý pach nebo pach acetonu.
  • Tmavá až nahnědlá moč značí přítomnost krve. V jednom z případů se na to přijde jen po rozboru u lékaře (nepodceňuj preventivky!), ve druhém případě je to tak patrné, že na to obyčejný smrtelník dokáže přijít i sám.

Setkat se můžeš i s napěněnou močí. Ta vychází z těla, v němž je nadbytek bílkovin, nebo z toho, ve kterém jsou ne úplně funkční ledviny.

Pokud pach moči přetrvává několik dní, a přitom jsi změnila stravu a pitný režim, neměla bys s návštěvou praktického lékaře příliš otálet.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články