Urinoterapie, léčba močí: zvrácenost, nebo alternativa?

Bigstockphoto
|
21. 10. 2021
|
Znovuobjevená metoda celostní medicíny, využívající k prevenci a léčbě nemocí vlastní moč, byla vůbec poprvé zaznamenána zhruba před pěti tisíci lety. Potírání nebo popíjení vlastní či cizí moči poprvé odzkoušeli v Indii.

Do Evropy se tento netradiční způsob léčby dostal zhruba na počátku 19. století. Ačkoli se o něm příliš nediskutuje, už dříve bylo zvykem případnou řeznou, bodnou či jinou ránu pomočit, čímž došlo k jakési základní desinfekci.

Moderní lékařství ovšem nenechává výzkum uriny stranou. Výzkumu v této oblasti se věnují lékaři po celém světě. Třeba v Mexiku a Japonsku je navíc urinoterapie součástí studia na lékařských fakultách. Asi nikoho také nepřekvapí, že je tady rovnou několik klinik, kde jsou pacienti močí skutečně léčeni.

Mohlo by tě zajímat: Přijde ti léčba močí krajně nechutná? A věděla jsi, že urina (někdy též označována jako urea) je součástí mnohých kosmetických přípravků? Většinou je sice vyráběna synteticky, ale ne vždy tomu tak je.

pill-316599_1280.jpg

Některé kosmetiky obsahují moč, i když spíš synteticky vyráběnou.
Pixabay
Že moč může léčit? To věděli už Indové před 5 tisíci let.

Co zjistili vědci…

Urina má podle nejnovějších studií tendenci zabíjet nejrůznější druhy bakterií. V silné koncentraci dokonce ničí viry obrny a vztekliny, ale také je přirozenou vakcínou.

Lidská moč se navíc osvědčila v léčbě široké škály neduhů, mezi něž patří třeba chronické a akutní záněty jater, černý kašel, astma, senná rýma, plané neštovice, migrény nebo spektrum nejrůznějších zažívacích potíží.

Bylo navíc prokázáno, že urina léčí šedý zákal a zmírňuje průběh takových nemocí, jako je roztroušená skleróza, zánět tlustého střeva, vysoký krevní tlak, lupus nebo nejrůznější druhy exémů a oparů.

Moč jako odporná a páchnoucí tekutina?

Už odmalička nám bylo vštěpováno, že tekutina, kterou vylučujeme, je nechutná, páchnoucí a špinavá. Podle asijských kultur (i vyjádření některých lékařů) je moč zdravého jedince ve skutečnosti nejčistší substanci, která nese zakódovanou zprávu každého organismu zvlášť. Je nasycena vitamíny, aminokyselinami a látkami, které hojí rány a dokážou úspěšně bojovat s celou řadou civilizačních i jiných onemocnění.

Pokud bychom se podívali na cestu moči až do chvíle, kdy opustí naše tělo, musíme začít u ledvin, kde se moč tvoří. Odtud se dostává do močovodů a poté je vyloučena. Moč tvoří ze čtyř pěti tekutina, kterou jsme během dne vypili, zbývající část je krevní plazma.

Věděla jsi, že: Za pouhý jeden den tělo dokáže vyrobit na osm set mililitrů moči?

První seznámení s urinou

Jako prevence proti všem výše zmíněným nemocem je doporučováno pít ranní urinu v objemu 100 200 mililitrů. Pokud tě urinoterapie láká a plánuješ si ji sama na sobě vyzkoušet, máme pro tebe pár začátečnických rad a tipů, jak na to:

  1. Po dobu čtrnácti dnů se vyvaruj konzumace potravin, které obsahují rafinovaný cukr a bílou mouku. Vynechat bys pro klid duše měla i maso.
  2. Prvním krokem k užívání uriny je odbourání případného odporu k vlastní tekutině.
  3. Zkus nejdřív zachytávat moč do smaltovaného hrnce nebo skleněné nádoby a pokus se v ní omýt ruce.
  4. Uvidíš, že už po pár aplikacích bude tvá pokožka krásně jemná.
  5. Dalším krokem je oplachování obličeje, které by mělo trvat alespoň dva měsíce.
  6. Pokud si troufneš, můžeš urinou proplachovat také nosní dírky nebo ji začít kloktat.
  7. Posledním krokem je samotné popíjení. Pokud to tvůj žaludek či přesvědčení nezvládne, bude nutné se vrátit k některému z předchozích kroků.

Další alternativní možnosti využití

Kromě pravidelného popíjení můžeš svému tělu dopřát také zábaly nebo masáže urinou. Někteří lékaři ji dokonce aplikují nitrožilně nebo prostřednictvím klystýru. Zastánci urinoterapie kapou urinu pod jazyk při prvních příznacích nemoci, aftu nebo oparu. Moč také slouží k potírání nebo obkladům. Vždy je ovšem potřeba poslouchat své tělo a tomu přizpůsobit další postup.

A jaký je tvůj názor na urinoterapii?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články