Oblečení z internetu? Pozor na podvody na bazarových portálech!

Unsplash
Komerční článek
|
14. 04. 2022
|
Nakupování oděvů, bot, doplňků a dalších potřeb i radostí se v posledních letech ve velkém přesunulo na bazarové portály.

Ty dokonce začaly nabírat podobu sociálních sítí. Jedním z nejznámějších je Vinted.cz. Ale zdaleka ne jediným. Nicméně právě Vinted.cz se v posledních týdnech stává dějištěm podvodů. Na co si, kočky, dát pozor, abyste nenaletěly?

Podvod se odehrává v řádu vteřin, maximálně minut. A jde o platební kartu

Jakmile lidé, kteří chtějí prodat použité oblečení přes Vinted.cz a jiné platformy, zveřejní svůj inzerát, velmi brzy se jim ozve zájemce. Jak informoval server iDnes.cz, zájemce mívá podmínku, chce si zvolit svou kurýrní službu. Prodávající mu pošle odkaz na svou oblíbenou kurýrní službu. Jenže do formuláře na stránkách této služby je nutno vyplnit nejen číslo karty a její bezpečnostní kód (z rubové strany karty), ale dokonce i PIN.

Stránky kurýrní služby jsou samozřejmě falešné, údaje o platební kartě slouží jen k tomu, aby ji pak podvodníci mohli okamžitě zneužít. Tím slovem „okamžitě“ jsou myšleny jednotky minut. Do několika minut je podvod dokončen a bankovní účet nachytaného inzerenta je vybílen (pokud neměl nastaven rozumný denní limit pro výběry z bankomatu). U bankomatu totiž už v době komunikace s prodávajícím stojí jeden z podvodníků, ten druhý komunikuje a připravuje falešnou virtuální platební kartu.

Nákup v kamenné prodejně zůstává tím nejbezpečnějším

Pokud nejste zběhlí v online světě, nesledujete adresové řádky jednotlivých webovek a neznáte pravidla bezpečného použití platební karty na internetu, je jedinou bezpečnou cestou pro bezpečný nákup oblečení a doplňků pouze kamenná prodejna. Anebo nákup na dobírku, ale ten už se tak nevyplatí.

Na jednu stranu se vám tím dost zužuje výběr, na druhou stranu i kamenné obchody dokáží nabídnout zajímavý „kauf“. O tom se přesvědčíte, kdykoliv otevřete Kik leták, leták Pepco, PRIMARK nebo TAKKO. Jejich nabídky rozhodně stojí za zvážení. Navíc se ihned v obchodě přesvědčíte, zda vám daná věc sedí, vyhovuje velikostně, střihově, barevně, ale i materiálem - a hlavně, máte na ni plnohodnotnou dvouletou záruku!

Co se naučit, než se s prodejem nebo nákupem oblečení pustíte do online světa?

Pohybovat se v online světě, to vyžaduje vyznat se v pravidlech, poučkách a v zákonitostech kyberbezpečnosti. Vlastně stejně, jako když se vydáte na silnici. A je jedno, jestli po ní jdete, jedete na kole nebo autem. Jakmile pravidla neznáte, dříve či později dojde k nehodě se všemi jejími následky. 

Podvod v online světě je také jakousi analogií nehody, ale záměrně vyvolané. Podvodníkovi k úspěchu dopomůže právě vaše neznalost nebo neopatrnost. Jenže co se vlastně naučit, než se s prodejem nebo s nákupem oblečení na internet vydáte? To hlavní se dozvíte třeba díky videoškole internetu s hercem Romanem Zachem. Jednotlivé díly najdete pod tímto odkazem

Související články