Robotické vysavače s mopem i bez něj. Co od nich čekat?

Pixel-Shot / Shutterstock
Komerční článek
|
11. 10. 2022
|
Čím dál víc domácností si pořizuje robotický vysavač, který ušetří práci. Moderní vysavače toho dnes zvládnou opravdu hodně. Mají dokonce funkci vytírání. Opravdu vám ale podlahu dobře vysají i vytřou?

Robotický vysavač je šikovný a praktický pomocník

Úplně stačí, když jednou za čas vysypete zásobník nebo vyčistíte kartáč, který zespoda nametá drobky a prach. Na štětiny kartáče se rády namotávají dlouhé vlasy, takže je občas potřeba kartáč vlasů zbavit. Jinak ale od vás robotický vysavač nebude chtít nic. Díky senzorům se nemusíte bát, že spadne ze schodů, a vysaje veškeré drobky včetně psích chlupů. Ty nejobyčejnější robotické vysavače vám udělají perfektní službu na parketách, linu, dlažbě i vinylových podlahách či klasických kobercích.

Zvládne robotický vysavač vyčistit koberec s vysokým vlasem?

Občas mají robotické vysavače problém s nájezdem na koberce s vysokým vlasem. Rád se tam zamotává přimetací kartáček. Nicméně pokud koberce s vysokým vlasem tvoří velkou část vaší domácnosti, pořiďte si robotický vysavač speciálně zaměřený na tento typ koberce, kterému nebude dělat nájezd sebemenší problém. I takové existují v široké nabídce na trhu. Máte-li doma jen pár kusových koberců, pak není nic jednoduššího než v aplikaci zakázat vysavači nájezd na tyto koberce a jejich údržbu pořešit jinak.

Vysavač s mopem a jeho úloha

Pokud zvažujete, že si pořídíte do domácnosti robota, jehož úkolem bude kromě vysávání také vytírání, pak vybírejte opravdu dobře. V základu vysavače splní svou službu, ale kbelík s hadrem vám robot nikdy úplně nenahradí. Abyste byli s výsledkem vytírání co nejspokojenější, nechte ho podlahy nejdříve vysát, aby robot nemusel bojovat se špínou navíc. Vytření podlahy je tak jenom třešničkou na dortu co do její čistoty.

Na co se zaměřit při výběru robotického vysavače?

Každý má doma jiný druh podlah i jinak velkou plochu, kterou bude robotický vysavač čistit. Co je tedy před samotnou koupí dobré sledovat?

Při výběru robotického vysavače se zaměřte na následující parametry:

  • Zda je součástí i funkce vytírání podlah.
  • Výdrž baterie. Kdo má velký dům, bude na vysávání potřebovat alespoň 2 hodiny a víc. V bytech úplně postačí nižší výdrž baterie.
  • Sací výkon vysavače.
  • Hlučnost.
  • Speciální funkce, jako je např. odložení startu, funkce proti namotávání kabelů, dále výška překážek, kterou umí překonat, objem nádoby na prach a další.
Tagy: 
Související články