12 tipů na zdobení vajíček a kraslic: experimentuj s ubrouskem, tuší nebo bavlnkou

Shutterstock
|
02. 04. 2023
|
Určitě znáš samolepky i smršťující se fólie. Letos ale můžeš překvapit svoje okolí úchvatnými experimenty. Sama budeš koukat, kolik zajímavých možností na zdobení kraslic existuje!

Velikonoce se nám pomalu blíží a zdobení kraslic je jejich neodmyslitelnou součástí. Uvidíš, jak málo bude stačit, abys vytvořila opravdu jedinečné dekory. Kromě klasiky vyzkoušej i netradiční zdobení a garantujeme ti, že ohromíš leckterého koledníka.

Ombré styl je in

Obarvit vajíčka jednou barvou je klasika. Vylepšit ji ale můžeš stylem ombré. Ten je populární v módním průmyslu, ovšem nic nebrání tomu, aby sis ho vypůjčila i na zdobení vajíček. A jak ombré vzhledu docílíš? Jednoduše, celý fór je v tom, že libovolnou část vajíčka, kterou chceš mít tmavší, necháš v barvě ponořenou déle.

shutterstock_1695433786.jpg

Tenhle druh zdobení vajíček patří k těm jednodušším. Vyžaduje jen práci s barvami.
Shutterstock
Ombré vajíčka vypadají skvěle, do nich se určitě pusť!

Černý popisovač

Máš raději minimalistický styl? K trendy zdobeným vajíčkům ti postačí i obyčejná černá fixa. Vajíčko můžeš předtím nabarvit nebo ho ponechat v přírodní podobně. A co malovat? Cokoliv tě napadne. Zajímavé jsou například geometrické tvary nebo různé ornamenty. Vytvoř vlastní umělecké dílo, co ti plocha vejce dovolí.

Přírodní barvení

Inspiruj se postupy našich babiček a barvi vajíčka přírodně. Vajíčka obarvi červenou řepou, slupkami od cibule, špenátem nebo kurkumou. Nebo nasbírej v parku pár květin a lístečků, přilož na vajíčko, zabal do gázy a dál postupuj jako při klasické cibulové metodě. Výsledek bude super.

shutterstock_1929970136.jpg

Zkus přírodní barvení a sama budeš překvapená!
Shutterstock
Přírodní barvení vajíček nikdy nezklame. Stačí i cibule!

Ubrousková technika

Technika decoupage je oblíbená i u zdobení vajíček. Není nijak náročná a výsledek je velmi pěkný. Vystřihni z ubrousku motiv, který se ti libí, a odděl pouze barevnou vrstvu ubrousku. Tu potom nalep na vajíčko. Neboj se ledacos kombinovat a vytvářet nečekané.

Zdobení cukrovým posypem

Zbyly ti ještě od Vánoc různé barevné posypy na cukroví a dorty? Právě teď nastala jejich chvíle. Posyp vysypej do misky, vajíčko potři lepidlem a pečlivě ho v barevné směsi vyválej. Výsledek tě mile překvapí. Stejný postup můžeš zvolit i s různými semínky, barevnou čočkou nebo třpytkami.

Bavlnky

Bavlnky nemusíš využít jen na náramky přátelství. Skvěle se hodí i na zdobení kraslic. Vajíčko v horní části potři lepidlem a připrav si bavlnku. Tu přichyť špendlíkem na špičce vajíčka a postupně ji omotávej směrem dolů. Pro větší efekt, můžeš barvy bavlnek střídat.

Mozaika ze skořápek

Obal vejce vejcem a rázem ti vznikne kraslice s mozaikou. Jak jednoduché. Ke zdobení vajíčka použij skořápku jiného vejce. To můžeš obarvit nebo ponechat zcela přírodní. Vajíčko, které zdobíš, potři lepidlem a pinzetou na něj přikládej střípky i větší kousky jiné skořápky. Vytvářej nejrůznější kombinace a na závěr přetři bezbarvým lakem. 

Vajíčka s voskovým reliéfem

Budeš potřebovat špendlík s hlavičkou a roztavený vosk. Vajíčko nejdřív obarvi a hlavičku špendlíku namáčej do roztaveného vosku. Ten nanášej na vajíčko v podobě kapek a linek.

Vajíčko malované tuší

Malba tuší patří ke klasickým metodám zdobení vajíček a kraslic. Na tuhle techniku budeš potřebovat bílou nebo modrou tuš, perko a bezbarvý lak. Základ je omyté a dobře usušené vajíčko.

Na to maluj tuší, hezké jsou například květinové motivy nebo různé cibulové vzory (cibulák). Bílá tuš pěkně vynikne na tmavě modrém podkladu, vajíčko tedy předem obarvi. Naopak modrá tuš působí hezky na čistě bílém vajíčku. Celou kresbu potom přetři bezbarvým lakem.

Zdobení slámou

Vajíčka obarvi a nalep na ně speciálně upravenou slámu do požadované dekorace. Aby světle žlutá sláma hezky vynikla, doporučujeme tmavší a sytější barvy jako podklad.

Vajíčka zdobená drátkem

Vajíčka obarvi, vylešti špekem a ozdob drátkem. Měděný drátek (je měkký a dobře se tvaruje) o průměru 0,25–0,4 mm koupíš v každém hobby marketu.

Ptáčkové pro malé koledníky

Taková vajíčka ocení zejména děti, které můžeš zapojit i do přípravy. Oválný tvar vajíček je totiž ideální na hraní si s podobou různých zvířátek a postaviček. Co takhle vytvořit třeba ptáčka? Vajíčko obarvi a z barevného papíru vystřihni křidýlka a zobáček. Nalep na vajíčko, k tomu přidej i umělé oči a navrch přichyť pár peříček.

Zdobení kraslic je kreativní činnost, u které si duševně odpočineš a se kterou pak uděláš radost i druhým. Proto se neboj experimentovat, užij si zábavu a třeba vymyslíš i vlastní originální zdobení!

Zdroj

Tagy: 
Související články