Na vlastní otvor: Reportáž přímo z gastroskopie

Shutterstock
|
12. 09. 2023
|
Naše tělo je důmyslným systémem, který je navržený tak, aby dokázal fungovat řadu let. Když se v něm něco porouchá, obvykle nás na to upozorní bolest.

Právě zmíněná bolest dožene řadu z nás do ordinací praktických lékařů, kteří rozhodnou o dalším postupu a vyšetření.

Jedním z těch méně příjemných vyšetření je gastroskopie, kdy ti lékař zavede ústy nebo nosem tenkou hadičku, pomocí které prohlédne vnitřní struktury jícnu, žaludku a části tenkého střeva. Má smysl se tohohle vyšetření obávat? A co tě během něj čeká? Vyzkoušeli jsme to na vlastní otvor!

Pozvánku na „gastro“ neodmítej

Jako první je potřeba zmínit, že čekací lhůty na tohle vyšetření jsou opravdu dlouhé a obvykle se pohybují okolo 2–3 měsíců. Samozřejmě záleží na konkrétní lokalitě i problémech, které tě aktuálně trápí. Pokud ale od praktika obdržíš žádanku, rozhodně tuhle pozvánku neodmítej a termín si domluv co možná nejdřív!

Přípravu nepodceňuj

Na gastro vyšetření bys měla dorazit na lačno. Minimálně 6 hodin před „akcí“ proto nic nejez a 3 hodiny před návštěvou ordinace ani nepij. Během vyšetření totiž budeš s největší pravděpodobností dávit, takže je prázdný žaludek potřeba nejen pro to, aby ses neudusila zvratky, ale taky abys jeho obsahem „nenahodila“ sestřičku nebo lékaře.

Byrokracii se nevyhneš

Jakmile dorazíš do ordinace gastroenterologa, jako první budeš muset vyplnit dotazník o případných alergiích, lécích, které pravidelně bereš, a nemocech, s nimiž se léčíš.

Ptát se tě budou taky na riziko zvýšené krvácivosti nebo to, jestli se ti dělají často modřiny a nevysvětlitelné podlitiny. Po tom, co si přečteš obsah dokumentu, podepíšeš informovaný souhlas.

Lékaři popiš všechny obtíže

Po podpisu informovaného souhlasu si tě zavolá sám gastroenterolog, který se bude zajímat o tvoje zdravotní obtíže. Jakmile mu popíšeš, co tě trápí, vrátíš se zpátky k sestřičce, která tě na výkon připraví. Samotná příprava se může lišit, většinou ale spočívá v nastříkání znecitlivujícího spreje do krku, případně aplikace uklidňující injekce nebo analgosedace.

shutterstock_1807589032.jpg

Neboj se gastroskopie. Nejhorší je na ní ten strach z toho, co tě čeká.
Shutterstock
Z tohohle vyšetření ti za pár dní můžou zbýt jenom humorné vzpomínky...

Jako po akci na Stodolní

Připrav se na to, že první vlna dávení pravděpodobně přijde společně se znecitlivujícím sprejem, který chutná jako fernet smíchaný s pekelně silnou domácí slivovicí. Protože ale nemáš co dávit, stačí tuhle úvodní fázi prodýchat a držet se pokynů ošetřující sestry.

Pokud si necháš aplikovat uklidňující injekci, budeš si připadat jako během dost dobrého flámu na vyhlášené Stodolní ulici. V případě analgosedace, která se ale většinou platí a nenabízí ji všechna zdravotnická nařízení, si ze zákroku nebudeš nic pamatovat. S lékařem ale budeš podle potřeby spolupracovat.

Jdeme na to!

Teď už se semele všechno neuvěřitelně rychle. Jakmile dorazí lékař, který tě bude mít následující minuty na starosti (vyšetření totiž obvykle netrvá víc než 5 minut), vloží ti do pusy speciální náustek, pomocí kterého zavede do krku tenkou hadičku s kamerkou na konci.

A přesně teď přichází tvoje chvíle! Je totiž potřeba hadičku neblokovat a polknout ji. Dýchej klidně nosem a drž se pokynů sestry. Vyšetření nebolí, maximálně v krku ucítíš mírný tlak.

Zvuky jako po 10 pivech

Během toho, co bude gastroenterolog kontrolovat žaludek a přilehlé prostory, ti bude hadičkou pouštět do útrob vzduch, který pochopitelně musí někudy unikat. Počítej proto s tím, že budeš vydávat zvuky, jako bys vypila 10 piv nalačno. Stud ale není na místě, lékař i sestřička jsou na tyhle projevy zvyklí, takže je po letech praxe rozhodní snad jenom máloco.

Odebírání vzorků si ani nevšimneš

Během vyšetření ti může lékař odebrat vzorek tkáně, který obratem vyhodnotí (nejčastěji na přítomnost bakterie Helicobacter pylori), případně ho nechá poslat na histologii. Na výsledky si v tomhle případě počkáš plus mínus 14 dní.

Odebírání vzorků s největší pravděpodobností vůbec neucítíš, a než se po úvodním „oblbováku“ vzpamatuješ, bude po všem!

Důležité rozhodnutí nech na zítřek

Následuje další posezení s gastroenterologem, který tě seznámí s výsledky vyšetření a napíše zprávu pro praktického lékaře, případně doporučí další postup.

Pokud sis nechala před výkonem píchnout uklidňující injekci, případně aplikovat analgosedaci, rozhodně nesedej za volant auta a popros někoho, kdo tě dovede domů a v ideálním případě uloží do postele.

Na den, kdy máš objednané vyšetření, si neplánuj žádné důležité schůzky nebo úkoly a co nejvíc odpočívej.

Závěrečné resumé

Směle můžeme konstatovat, že na celém gastroskopickém vyšetření je nejhorší strach z toho, co se bude dít. Vyšetření v mírné sedaci a se znecitlivujícím sprejem v krku nebolí. Příjemné sice není, ale je tak rychlé a průkazné, že za pár minut toho diskomfortu zkrátka stojí.

Den až dva tě můžou trápit menší bolesti nebo otoky v krku, které se ale rychle vstřebají. Z celého zážitku ti už po pár dnech zbydou jenom úsměvné vzpomínky na říhání, se kterým bys mohla bodovat na mezinárodních soutěžích…

Autorský článek

Související články