Obdarujte svou milovanou květinou nejen na svatého Valentýna

Pixabay
Komerční článek
|
06. 02. 2023
|
Svátek všech zamilovaných se blíží mílovými kroky, nejvyšší čas začít přemýšlet o tom, čím svoji drahou polovičku obdarujete. Pár milých slov je samozřejmostí, ale co dál? Jak jí ještě dát na vědomí, že si jí vážíte a záleží vám na ní?

Jaký má svátek zamilovaných původ?

Žena nebo osoba, na které nám záleží, si zaslouží, abychom jí to dávali najevo po celý náš život, po celý rok, a ne jen v den, kdy slaví svátek všichni zamilovaní. Přesto to tak mnozí dělají a lásku vyjadřují spíš jen výjimečně, tedy na svatého Valentýna, v den narozenin, svátku nebo v jiný významný den. Jen málo pánů donese své milované kytičku jen tak, jen tak mezi řečí řekne mám tě rád, jen tak udělá nějaké pěkné gesto.

Když už ale ten svátek zamilovaných slavíme, měli bychom vědět, kde se vzal. Svůj původ má v západních zemích, nejspíš je odvozen od svátku Lupercalia a sahá až do dob antického Říma. V předvečer tohoto svátku byly ve starověkém Římě do tzv. urny lásky vloženy lístečky se jmény dívek a mladí muži si lístky následně tahali. Dívka, jejíž jméno si muž vylosoval, se měla stát jeho milou.

Ví se, kdo ten Valentýn vůbec byl?

Postava svatého Valentýna je opředena mnoha tajemstvími, podle většiny historiků si ale tímto svátkem připomínáme biskupa z Terni, který žil ve 3. století našeho letopočtu a byl 14. února 269 kvůli lásce popraven.

Tehdejší panovník tehdy totiž zrušil manželství, protože nechtěl, aby si muži bojovníci zvykli na ono pověstné teplo domova. Biskup Valentýn tohoto zákazu nedbal, zamilované páry oddával a císař ho nechal popravit. Ještě, než se tak ale stalo, napsal dívce, kterou miloval, ze žaláře zamilované přání, které dnes píšeme i my.

Víte, že legendy mluví ještě o dalším Valentýnovi, který byl rovněž biskupem a mladé páry prý obdarovával kyticemi z biskupské zahrady?

datrek_z_lasky.jpg


Pixabay

Čím obdarovat svou milovanou?

Svou lásku bychom té, kterou milujeme, měli dávat najevo pořád, a to nejen dárky a slovy, přesto ke Dni svatého Valentýna ty dárečky prostě patří. Někdo vsadí na perníkové srdce, jiný na pozvání na romantickou večeři, další věnuje šperk nebo parfém. Dárečky jsou individuální, existuje ale ještě jeden, který potěší každou ženu. A to kytička.

Na jakou květinu vsadit na Den svatého Valentýna?

Za květinu lásky je právem považována královna květin, tedy růže. Nejčastěji jde o červenou růži, která je symbolem lásky, touhy a vášně. Ne každá žena ale červené růže miluje, vsadit tak klidně můžete i na bílé, růžové a další barvy. Co když žena růže nemá ráda vůbec?

I takové ženy mezi námi jsou, proto je nejlepší vsadit na květiny, které má konkrétní žena nejraději. Je jedno, zda jde o pestrobarevné tulipány, pastelové gerbery, voňavé lilie nebo kytičku uvázanou z různých druhů květin.

Náš tip na závěr: Víte, že kytici můžete své milé dát nejen osobně, ale poslat i prostřednictvím rozvozu květin? Stačí si najít květinářství, které rozvoz po Olomouci, Liberce, Praze, Ostravě a dalších městech a jejich okolí realizuje, kytičku si objednat, zaplatit a o nic víc se nemusíte starat. Přidat k ní můžete i milý vzkaz nebo třeba sekt či bonboniéru.

Související články