Už jsi zkusila acerolu? Tvoje imunita ti za ni poděkuje!

Shutterstock
|
01. 02. 2024
|
Tohle malé červeno-oranžové ovoce se stalo novým hitem mezi milovníky zdravého životního stylu. A z dobrého důvodu!

Pojď společně s námi prozkoumat tajemství aceroly a sama zjisti, proč bys měla začít tohle superovoce zařazovat do svého jídelníčku.

Co je acerola?

Zní to jako nějaký jednobuněčný organismus, ale ve skutečnosti je to bobule. Acerola, známá také jako „třešeň z Barbadosu“ nebo Malpighia emarginata, je drobné ovoce, které roste na stálezeleném keři v teplých a vlhkých tropických klimatických podmínkách. Pochází zejména z oblastí Karibiku, Střední a Jižní Ameriky. Vzhledem k tomu, že acerola obsahuje mnoho prospěšných látek, stala se oblíbeným doplňkem stravy po celém světě.

Víc než jen vitamín C

Jednou z nejvýznamnějších vlastností aceroly je vysoký obsah vitamínu C. Ten je klíčovým antioxidantem, který podporuje imunitní systém, pomáhá v boji proti volným radikálům a má příznivý vliv na celkové zdraví a obranyschopnost. Ve 100 gramech nabízí acerola výjimečný obsah vitamínu C ve výši přibližně 20násobku denní hodnoty, takže až 4x víc než třeba pomeranč!

Ovšem s tím, jak ovoce zraje, se obsah vitamínu C snižuje (na rozdíl od obsahu cukru, který roste). Proto se pro průmyslové využití vitamínu C sklízejí nezralé zelené plody.

Kromě toho obsahuje acerola i další důležité látky, jako jsou různé kyseliny, minerály a vitamíny A, B, niacin a další.

Proč je acerola prospěšná?

To samozřejmě souvisí s vysokým výskytem vitamínu C. Ochrání před kurdějemi, kornatěním tepen, krevními sraženinami a prokazatelně snižuje riziko rakoviny.

Někteří ji používají k léčbě a prevenci nachlazení, proleženin, zubního kazu, infekce dásní, deprese, senné rýmy a poruch kolagenu. Sportovci používají acerolu pro zlepšení fyzické vytrvalosti.

Díky obsaženým antioxidantům pomáhá acerola chránit buňky před škodlivým účinkem volných radikálů, což může být klíčové pro prevenci stárnutí, udržení mladistvého vzhledu i jako prevence rozvoje rakovinného onemocnění.

shutterstock_217701007.jpg

Acerola pomáhá mnoha způsoby.
Shutterstock
Navenek červená, uvnitř oranžová. Acerolu u nás ale častěji uvidíš spíš ve formě prášku nebo tablet.

Denní příjem a nežádoucí účinky

Acerola je s velkou pravděpodobností bezpečná pro většinu dospělých. Měla bys ji nicméně jíst jen v takovém množství, které nepřesáhne 2 000 mg vitamínu C denně. Vyšší dávky můžou zvýšit riziko nežádoucích účinků včetně nevolnosti, žaludečních křečí, únavy a nespavosti. Příliš vysoké dávky můžou způsobit průjem a zvýšit riziko vzniku ledvinových kamenů.

Jak konzumovat acerolu?

Její chuť je trpká, ale i sladká, takže ji můžeš použít do dezertů. Protože se ale bobule po sběru poměrně rychle kazí, často se z ní spíš vyrábí šťáva, zmrazují se nebo se suší a melou na prášek (ten se někdy používá jako přísada do doplňků stravy s vitamínem C).

  • Doplněk stravy: Coby doplněk stravy je acerola k dostání ve formě prášku, tablet nebo kapek. To je rychlý a pohodlný způsob, jak zajistit dostatečný přísun vitamínu C a dalších prospěšných látek.
  • Čerstvá šťáva: Trpkost aceroly rozmělníš v osvěžující ovocné šťávě. Smíchej ji s jinými ovocnými šťávami nebo přidej do smoothie, ze kterého hned uděláš vitamínovou bombu.
  • Vaření a dezerty: Dorty a muffiny, ale taky kompoty nebo ovocný salát. Tam všude se bude acerola dobře vyjímat. 

Můžu pěstovat acerolu u nás?

Bohužel! Acerola je tropické ovoce, takže její pěstování v českém klimatu není příliš vhodné, už jen proto, že nesnese teploty pod -1 °C. Vzhledem k mělkým kořenům je navíc málo odolná vůči větru.

Největším světovým producentem aceroly je Brazílie, kde se na 11 tisíc hektarů vypěstuje přes 36 tun aceroly ročně! Zemědělská univerzita v brazilském Pernambucu dokonce v roce 1998 založila genetickou banku zárodků aceroly, aby do budoucna zachovala její genetickou variabilitu.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-608/acerola
  • rxlist.com/supplements/acerola.htm
  • eatingwell.com/article/7828108/what-are-acerola-cherries/#:~:text=By%20the%20way%2C%20while%20they,flavor%20is%20tart%20but%20sweet.
  • wikipedia.org/wiki/Malpighia_emarginata
Související články