Časté obavy a mýty o darování vajíček

Pixabay
Komerční článek
|
07. 07. 2021
|
Darovaná vajíčka jsou pro téměř 20 % párů jedinou šancí, jak si založit vlastní rodinu. Všechny reprodukční kliniky proto vítají s otevřenou náručí zájemkyně o darování vajíček i ženy, které už se pro dárcovství rozhodly.

Je přirozené, že mnoho z nich má z dárcovství z nejrůznějších důvodů obavy, které jsou často vyvolané četbou laických internetových diskusí a dalšími mýty, jež darování vajíček obestírají. Pokud dárcovství zvažujete, vždy je vhodné navštívit renomovanou IVF kliniku.

Výběr důvěryhodné kliniky je zásadní

V Centru asistované reprodukce Gynem v Praze se lékaři věnují každé klientce individuálně, zodpoví jí všechny dotazy a pomohou rozptýlit jakékoli obavy. Každou ženu přirozeně zajímají trochu jiné věci, ale existují nejčastěji kladené otázky, které se často opakují. Níže naleznete jejich stručný přehled.

Bezpečí

Zdraví a bezpečí pacientů je pro lékaře na prvním místě, a to platí i v případě darování vajíček. Díky mezinárodní pověsti, referencím a široké nabídce služeb je klinika Gynem velmi vyhledávaným zařízením. Důvěra pacientů v lékaře je prvním krokem k úspěšné spolupráci.

Zdraví

Kolem tématu darování vajíček také kolují mýty o riziku neplodnosti a vzniku nádorů. Neexistuje však žádná odborná lékařská studie, která by prokázala vliv odběru vajíček na plodnost nebo vznik nádorů. Pravdou je spíše opak, protože budoucí dárkyně projde nejprve velmi podrobným zdravotním vyšetřením a má tak dokonalý přehled o svém zdravotním stavu.

Anonymita

Anonymita je jedním z hlavních pilířů programu dárcovství. Pokud to sama dárkyně neřekne svému okolí, nikdo se to nedozví. Stejně tak dárkyně a příjemkyně vzájemně neznají svoji identitu a o zákroku není potřeba informovat ani praktického lékaře.

Svou roli při rozhodování hraje často také stud, obavy z nevěřícnosti a negativních názorů. Nic takového ale od profesionálů z reprodukčních klinik nehrozí. Lékaři i personál si naopak velice váží rozhodnutí dárkyně pomoci druhým a jednají s ní s maximálním respektem.

Související články