Černý kašel: nejdřív se podobá nachlazení, později může přejít v „kokrhání“

Shutterstock
|
09. 04. 2024
|
Nemoc, o které jsme si mysleli, že se nás už s největší pravděpodobností nikdy nebude týkat, se během posledních měsíců znovu hlásí o slovo. Než však začít panikařit, je lepší vybavit se informacemi.

Černý kašel, který se šíří přes kapénky při kašlání, patří k jedné z nejnebezpečnějších vysoce infekčních chorob vůbec. I když se týká hlavně dětí, ani dospělí s oslabenou imunitou nejsou zcela bez rizika. Umí zkrátka potrápit všechny ohrožené skupiny a jeho průběh většinou nebývá zrovna procházka růžovým sadem.

Nemocný bývá vysílený dávivým kašlem a antibiotická léčba je naprosto nezbytná. A byť jsme si v našich končinách na tuto ošklivou nemoc odvykli, vrátila se. Odborníci se ale naštěstí shodují na tom, že důvod k hysterii to není. Ke zdravé obavě a ostražitosti ano, ale k panice nikoliv.

Příčina černého kašle

Černý kašel, který máme zafixovaný taky jako dávivý kašel, v latině najdeme coby pertussis. Jde o silně nakažlivé bakteriální onemocnění způsobené bakterií Bordetella pertusis, kterou v roce 1906 objevil belgický imunolog Jules Bordet. Toxiny téhle bakterie útočí na řasinkový epitel na povrchu dýchacích cest, včetně výstelky průdušnice a průdušek.

Ona zmíněná bakterie pak vytváří škodlivou látku známou jako pertussový toxin. Tahle látka sice neprostupuje do krevního řečiště, ale má vážné lokální účinky. Dráždí sliznici dýchacích cest, způsobuje zánět a zvyšuje počet bílých krvinek v místě infekce.

Černý kašel: příznaky můžou zpočátku klamat

Už víme, že černý kašel tedy postihuje dýchací cesty a plíce. Co ale s určitostí nevíme hned je to, jestli o černý kašel jde. Příznaky jsou totiž v prvopočátcích hodně podobné běžnému nachlazení a onemocnění se často nemusí odhalit.

Pacienty s černým kašlem povětšinou sužuje rýma, mírně zvýšená teplota a kašel, který není nijak dramatický. Ani bolest v krku není v souvislosti s tímto infekčním onemocněním ničím ojedinělým. Další průběh nemoci se už ale s běžným nachlazením v příznacích i samotném postupování nemoci pochopitelně hodně rozchází.

Po týdnu až 14 dnech kašel vůbec neustupuje. Naopak. Výrazně se zhorší a zintenzivní. Nakonec se přemění na děsivé záchvaty suchého kašle a nemocný rudne, někdy dokonce až modrá v obličeji. Po záchvatu přichází na řadu zajíkavý nádech, který jednoznačně připomíná kohoutí kokrhání. U malých dětí pak navíc může po takovém záchvatu kašle přijít i krátká zástava dechu.

Nakonec po záchvatu dochází k vykašlání hodně hustého hlenu, který bývá průhledný. A po něm většinou následuje křečovité zvracení. Nechybí ani vysoké horečky, křeče průdušek, krvácení z nosu, krvácení do kůže, do spojivek nebo do mozku.

Tyhle vyčerpávající záchvaty kašle bývají nejdřív nejhorší v noci, pak se ale běžně objevují i přes den. Takové příznaky černého kašle vypovídají o mnohém a bývají velmi vleklé. Že se ale skutečně jedná o černý kašel, může určit jedině lékař, který provede stěry z nosohltanu nebo se pustí do krevních testů.

Rizika a komplikace

To, že se černý kašel týká dětí, je rizikem samo o sobě. U novorozenců se pak riziko násobí, protože miminka nemají vyvinutý správný reflex. V bezpečí nejsou ani kojenci do 4 měsíců. Závažné komplikace, mezi které patří například zápal plic, onemocnění mozku a selhání krevního oběhu, se můžou týkat především malých neočkovaných dětí.

U větších dětí, dospívajících i dospělých se můžou objevovat komplikace ve formě krátkodobé neschopnosti dýchat, zlomených žeber, kýl a natržených mezižeberních svalů. Zapomínat nesmíme ani na seniory, kteří jsou rovněž ohroženou skupinou.

Léčba černého kašle

Běžné léky na černý kašel nestačí. Nutná jsou antibiotika, která nejenže léčí samotného pacienta, ale zároveň brání dalšímu šíření nemoci. Aby se ovšem léčba potkala s úspěchem, je nutné začít s ní už v raném stádiu onemocnění.

V případě, že na antibiotika dojde pozdě, z bakterie, kterou známe z úvodu, se začne uvolňovat onen zmíněný toxin. Právě ten má záchvaty kašle na svědomí a v takovém stádiu antibiotika na dávivý kašel už nezabírají. Užívat je ale musíme, abychom zabránili možným komplikacím.

Očkování

V Československu se proti černému kašli začalo očkovat už v roce 1958. Než k tomuhle kroku došlo, počet případů se šplhal až k desítkám tisíc ročně. Dnes je v Česku očkování dětí povinné a narozdíl od dospělých ho mají zdarma.

Takové očkování je součástí takzvané hexavakcíny, která se dětem aplikuje během prvního roku. U nás je proočkovaných 96 % malých dětí, přičemž ale ani včas očkovaný kojenec nezískává plnou ochranu dřív než v šestém měsíci.

Lékaři rodičům kladou na srdce, aby si povinné přeočkování dětí hlídali jak v 5 letech, tak v 10 letech. A vzhledem k tomu, že ochrana postupně slábne, doporučuje se přeočkování také dospělým. Jsou to totiž právě oni, od koho se nejmenší děti většinou nakazí.

Dospělí můžou využít vakcíny, které kombinují očkování proti černému kašli se záškrtem, tetanem a případně i dětskou obrnou. Vakcína určená jen proti černému kašli samotnému v našich končinách nikdy nebyla a není dostupná.

Čísla mluví jasně

Od roku 1984 až do roku 2004 nedošlo k jedinému úmrtí na černý kašel, což je skvělé. Od roku 2004 ale evidence lékařů Státního zdravotního ústavu zaznamenala čtyři úmrtí neočkovaných kojenců, kdy se miminka nakazila od členů rodiny. V roce 2014 zemřel senior a stejná situace se opakovala loni. Letos nemoci podlehlo několikatýdenní dítě, kterému zdravotní stav komplikovaly i další infekce. Stejně na tom byl i postarší muž, u kterého byl černý kašel rovněž jednou z příčin úmrtí.

Obrovské množství případů bylo naposledy hlášeno v roce 1963. Údaje mluví o 3 399 případech. Od 2. poloviny 70. let do roku 1992 se pak v našich končinách evidovalo 5–48 případů ročně. Někdy kolem roku 1993 se ale černý kašel začal do naší země znovu navracet. Nejvíc případů černého kašle se týká roku 2014. Počet nemocných byl 2 521. Rok 2024 ale statistiky překonal a blížíme se k hranici zmíněného roku 1963. Od letošního ledna přibylo 3 101 případů a čísla stále o stovky rostou.

Proč je černý kašel na vzestupu?

Pokud se o takovou problematiku nezajímáme, můžeme snadno nabýt dojmu, že černý kašel je nemoc, která vymizela. O žádných případech jsme neslýchali a mohlo se nám zdát, že žádná hrozba na obzoru není. V posledních měsících ale počet případů narůstá, víc se o tématu mluví a leckoho může zachvátit panika. V tomhle ohledu ale odborníci zůstávají víceméně klidní a pro rapidní nárůst mají hned několik vysvětlení.

  • Ve větším množství se černý kašel objevuje pravidelně. Dokonce v určitých cyklech. Většinou jde o rozmezí 3–5 let.
  • Dalším možným faktorem může být i to, že v posledních letech došlo k poklesu proočkovanosti. Někteří rodiče nechtějí děti očkovat a žijí v domnění, že očkovaná většina je ochranou. Což doteď svým způsobem platilo a pro takové rodiče šlo o jistou výhodu. Hranice, kdy ještě dochází k ochraně všech ostatních, ale už byla pokořena a černý kašel se skutečně začal šířit.
  • Očkování člověka nechrání po celý život a na přeočkování bohužel příliš nedbáme.
  • Nové vakcíny jsou sice šetrnější, ale zároveň i míň účinné.
  • Momentální zvýšený nárůst černého kašle může mít souvislost s uplynulými roky, kdy jsme v rámci přísných proticovidových opatření nosili roušky a nesetkávali jsme se.
  • Svůj podíl mohou mít i chřipkové viry, které porušují sliznice dýchacích cest. Na ně se pak černý kašel líp dostane.
  • Někteří odborníci tvrdí, že důsledkem zvýšeného počtu případů černého kašle u nás je nárůst migrace především z východní části polokoule. Zdravotní v těchhle zemích není zrovna na vysoké úrovni a černý kašel se tu vyskytuje častěji.

Ve většině se tak odborné sféry shodují na tom, že nynější situace není ničím, co bychom už neznali. Nemoc je dobře objevitelná, diagnostikovatelná i léčitelná. Pokud s dětmi, u kterých se objeví kokrhavý kašel, rodiče vyrazí k lékaři včas, je velká šance na hladký průběh. Zdravý dospělý bez oslabené imunity si pak ani nemusí všimnout, že černý kašel prodělává.

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • drmax.cz/clanky/cerny-kasel-priznaky-a-lecba
  • irozhlas.cz/zpravy-domov/cerny-kasel-priznaky-lecba-ockovani-inkubacni-doba-diagnostika_2403200700_ako
  • zpravy.aktualne.cz/domaci/novorozenec-v-pardubickem-kraji-zemrel-na-cerny-kasel-uvedl/r~859993d8f28211eea065ac1f6b220ee8/
  • novinky.cz/diskuze/domaci-cerny-kasel-v-cesku-neni-nic-dramatickeho-spis-humbuk-mini-sef-sdruzeni-praktiku-sonka-40465216
Související články