Virtuální vztah: Jak vypadá a je to to pravé pro tebe?

Bigstockphoto
|
29. 11. 2022
|
Nudí tě běžné vztahy nebo tě štve počáteční nervozita, která je u seznamování běžná? Díky virtuálnímu vztahu ji přeskočíš a ještě zažiješ vzrušení z neznáma.

V době moderních technologií, kdy má každý svůj mobil, počítač a další hračky, se lidem otevírají možnosti, o kterých se jim ještě před 30 lety ani nesnilo. Přes mobil můžeš nakupovat, ale taky poznat svou životní lásku. Díky komunikačním technologiím přibyly i nové formy vztahů, třeba ten virtuální.

Co je to vlastně virtuální vztah?

Pozor, není to totéž jako vztah na dálku. Je udržován pomocí počítače a online služby a probíhá mezi lidmi, kteří se můžou, ale ani nemusí nikdy setkat. Můžeš si tedy například posílat se svým trenérem žhavé zprávy nebo tvůj partner může posílat fotky své kolegyni z práce. Nebo si můžeš najít někoho na seznamce a s ním si nějakou dobu dopisovat. Tenhle člověk může klidně bydlet hned ve vedlejším městě.

Virtuální vztah má i jiné varianty, můžeme si s někým dopisovat na internetových fórech, případně si dokonce užívat cybersex. To je jednoduše situace, kdy si dva lidu vyměňují sexuálně explicitní zprávy, kde popisují, co by chtěli s tím na druhé straně dělat. Jde o to, vyvolat v mysli partnera živý, mentální obraz sexuální činnosti. Někdy to tak může být opravdová jízda.

Proč bys do toho měla jít

  • Komunikace je tak snadná! Napsat zprávu a kliknout na tlačítko „odeslat“ je snazší než se s danou osobou sejít například v kavárně a vést konverzaci.
  • Na internetu jsme odvážnější. Nestydíme se, nikdo nevidí, jak se červenáme, a tak lehce pošleme zprávy s textem, který bychom dotyčnému osobně třeba neřekly. Virtuální komunikační prostředí se tak stává bezpečným prostorem pro sdílení úplně všeho od toho, jaký byl tvůj den v práci, až po žhavé fotky.
  • Virtuální vztahy nic neomezuje. Ani čas, ani místo, jelikož zprávu dokážeš poslat odkudkoliv a za pár sekund.
  • Můžeš schovat svou identitu. Pokud se s protistranou ještě neznáš, můžeš se schovávat pod pseudonymem a být tak kýmkoli chceš, třeba zrovna ta hezká blondýnka odvedle s novými čtyřkami.

bigstock-young-woman-holding-mobile-pho-423036419.jpg

Psát si, mít čas na odpovědi. Virtuální vztah je jednodušší než ten klasický.
Bigstockphoto
Zadaní by si na virtuální vztahy měli dát pozor. Jsou tak jen krůček od nevěry.

Zápory virtuálního vztahu

  • Protistrana tě může klamat. Nová identita se může na první pohled zdát docela zajímavým zariskováním, ale co když dostane stejný nápad tvůj dopisovací partner? Když ho doopravdy neznáš, nikdy nemáš jistotu, že je opravdu tím, za koho se vydává. 
  • Přece jen chybí fyzická stránka vztahu. Lidi svůj virtuální vztah zpravidla ukončují, když jim zprávy a fotky přestanou stačit.
  • Přes zprávy nejde poznat emoce ani tón hlasu. Nevinnou větu, kterou napsal tvůj dopisovací parťák a nemyslel ji vážně, si můžeš velmi lehce špatně vyložit. To vede k nepříjemným situacím, které bys při rozhovoru naživo nemusela řešit.
  • Virtuální vztahy jsou návykové. Snadno si zvykneš na to, jak je vztah přes internet snadný, a běžné seznamování ti může připadat stále obtížnější. Nakonec je pro lidi skoro až nadlidský výkon zvládnout vztah naživo se vším, co přináší.

Kdy už je to „moc“ aneb jak řešit virtuální nevěru

Pokud jsi single, je ve virtuálním vztahu všechno dovoleno. Jak je to ale v situaci, když máš partnera? Intimita se na internetu nejeví jako ta „skutečná“, a tak ji máme tendenci podceňovat.

Univerzální návod na odhalení nevěry na internetu neexistuje. Nakonec všechno stojí na komunikaci mezi partnery. Pokud se domluví, že dopisování je v pořádku, ale žhavé fotky už ne, je to jen na nich.

V každém případě jsou vykřičníkem lži a tajemství, které mají potenciál zničit důvěru mezi partnery. Faktem taky je, že pokud se člověk během už existujícího vztahu vrhne do dalšího, třeba právě toho virtuálního, něco mu ve stávajícím partnerství chybí a měl by to řešit. A flirtování po netu nebude ten nejlepší způsob.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články