Veganskou lahůdku tempeh milují i masožravci. Zkus ji taky!

Shutterstock
|
28. 08. 2022
|
Už jsi někdy zkusila veganský hermelín? Pokud ne, je ten pravý čas ho ochutnat. Bezmasá pochutina se jmenuje tempeh, má víc bílkovin než vajíčka a je oblíbená pro svou výraznou chuť.

Pokud sis někdy kladla zapeklitou otázku, co asi vegetariáni a vegani jedí místo masa, tady je odpověď. Ve své uzené podobě tempeh chuťově připomíná slaninu, plísňovým povrchem zase hermelín. Pro výraznou oříškovou chuť ho zbožňují jak milovníci bezmasé stravy, tak té masité. Nikdo s ním prostě nešlápne vedle.

Slanina, hermelín i jávanské maso

Tempeh má svůj původ v oblasti Orientu. Známý je zejména v Indonésii, kde ho začali vyrábět už před stovkami let. Skládá se z částečně uvařených sójových bobů, které se pak fermentují pomocí ušlechtilé plísně, odborně zvané rhizopus. Ta zodpovídá za proces kvašení. Zajímavostí je, že se tempehu přezdívá jávanské maso, a to hlavně proto, že je základním zdrojem proteinů na Jávě.

Dodá ti vitamíny a látky bojující proti rakovině

Je spousta důvodů, proč bys měla tempeh zařadit do svého jídelníčku. Kromě bílkovin dodá tvému tělu vlákninu a esenciální aminokyseliny důležité pro zdravé kosti a svaly. Kromě toho je plný vitamínů skupiny B, železa a vápníku. Našla bys v něm i fytoestrogeny, které mohou mít dokonce protirakovinné účinky. Pokud ho budeš jíst pravidelně, podpoříš pokles cholesterolu a krevního tlaku. 

shutterstock_1851266365.jpg

Tempeh tě potěší spoustou prospěšných látek.
Shutterstock
Navzdory mýtu, který kolem tempehu panuje, se u něj nemusíš bát nadýmání.

Oříšková chuť se hodí v asijské kuchyni

Tempehů je několik druhů. Pokud chceš jen nahradit maso nebo zkusit jak tato veganská laskomina chutná, můžeš si dopřát jak uzený, tak natural, případně smažený tempeh. Jestli chceš ale hubnout, měla bys u uzeného a smaženého tempehu zmenšit porci. Kvůli přidanému oleji má totiž víc kalorií. Existuje i marinovaná varianta, která je skvělá v hamburgerech.

A jak tempeh připravit? Tady se kreativitě meze opravdu nekladou! Pokud ti bude na začátku připadat tuhý, dej ho na 10 minut napařit a pak už si ho můžeš upravit podle své chuti. Dá se krájet, restovat, smažit, vařit i péct. Hodí se do zeleninových jídel, do asijské kuchyně nebo do omáček. Můžeš z něj připravit třeba i vegetariánský guláš. Využiješ ho jak ve studené tak v teplé kuchyni.

Natural tempeh bys měla tepelně upravit, u ostatních to nutné není. Nejlepší příprava je marinace a prudké osmažení.  Hodí se jednoduše tam, kam jinak patří maso nebo sýr.

Jak už bylo zmíněno, tempeh se pro svou oříškovou chuť hodí do asijské kuchyně. Tak proč nezkusit tradiční recept se svěží obměnou? Uvidíš, že se budeš se olizovat až za ušima.

Recept na čínu s tempehem a zeleninovým kuskusem

Co potřebuješ: 150 g kuskusu, uzený tempeh, papriku, mrkev, lusky, pórek a další zeleninu podle chuti, hrst hrášku, hrst kukuřice, lžičku worcestrové omáčky, 2 lžíce sójové omáčky, koření na gyros, lžíci škrobu, 3 lžíce olivového oleje a sůl

Jak na to?

  • Kuskus nasypej do misky, přidej hrst hrášku a kukuřice, vmíchej sůl a lžíci oleje a zalij 180 ml vroucí vody.
  • Zaklop talířkem a nech 5 minut odstát.
  • Mezitím si tempeh nakrájej na kostky a osmaž ho na oleji dozlatova.
  • Zasyp ho kořením na gyros, vsyp nakrájenou zeleninu a dvě minuty restuj.
  • Dochuť worcestrovou a sójovou omáčkou, jak to máš ráda.
  • V hrníčku smíchej škrob s vodou a zalij jím vzniklou směs.
  • Nech vytvořit omáčku a odstav z ohně.
  • Podávej posypané petrželkou.

Pokud nemáš čerstvou zeleninu, můžeš využít mraženou směs. Tu je dobré mít pro případ nouze v mrazáku, protože s ní kdykoliv vykouzlíš zdravé jídlo.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články