Statistiky vs. Kočky: která mužská jména jsou nejoblíbenější a nejhezčí

www.bigstockphoto.com
|
30. 09. 2017
|
Nedávno jsme se v redakci bavily o mužských jménech. Jednak proto, že kolem sebe máme spoustu těhotných známých a kamarádek, jednak i proto, že se děsíme okamžiku, kdy se seznámíme s krásným borcem… A on se představí jako Břetislav.

Zamýšlely jsme se proto nad nejhezčími a nejpopulárnějšími mužskými jmény a rozhodly jsme se udělat malé porovnání mezi skutečně nejpopulárnějšími jmény podle statistik a mezi jmény, která se zdají skvělá nám. Tady jsou!

My Kočky jsme modernější a na tradice si nepotrpíme

Osobně považujeme za absurdní, když matka pojmenuje svého syna jménem zásadně nepěkným jenom proto, že musí následovat svého pradědečka, dědečka, otce a bůh ví koho ještě. Zároveň samozřejmě moc nechápeme, jak se stane to, že nebohé dítko dostane jméno rádoby moderní, jako je Rafael nebo Kevin („Řekni dobrou noc, Kevine!“ – „Dobrou noc, Kevine.“). Taky považujeme za důležité zohlednit příjmení, protože třeba „Nikolas Novák“ je docela hustopekelná kombinace.

Takže ta jména podle nás. Nejde ani o jejich řazení, protože nás na to prostě bylo víc a jedna nemůže rozhodnout o tom, co je nejlepší.

1. Michal

Michal není jméno nijak komplikované ani obyčejné, je prostě pěkné a má spoustu pěkných domáckých variant jak pro maminky, tak pro přítelkyně, ale i koneckonců i pro kamarády. Pochází z hebrejštiny a znamená „bohu podobný“.

2. Richard

Richard působí docela vznešeně. Svůj původ má tohle jméno u Keltů a překládá se jako „mocný vladař“ nebo „tvrdý vladař“. A taky nabízí dobré alternativy pro všechny, kteří mají Richarda ve svém okolí.

3. Štěpán

Štěpán je teď hodně populární a půlka redakce se hroutila, když ho druhá půlka navrhla do naší TOP 10, ale budiž. Jde o jméno řeckého původu a znamená „oslavený“, „korunovaný“ nebo „vítěz“.

4. David

S tímhle jménem by to hoch během války nevyhrál, v naší válce jmen jsme s ním ale souhlasily všechny. Je u nás docela tradiční, ale není starodávné. Původ jména je údajně nejasný, ale může znamenat něco jako „miláček“, „milovaný“ nebo „strýček“. Piš si, že se 100% najde někdo, kdo mu bude říkat „Dejve“.

5. Daniel

A další popularitka. Daniel (i jeho zkrácená verze Dan) pochází z hebrejštiny a překládáme ho jako „Bůh je můj soudce“. S tímhle jménem se pojí odvaha, moudrost a nadání.

6. Marek

Tvrdé, ale tak vznešené jméno… Pochází z latiny a je odvozeno od jména Mars, což byl římský bůh války. Proto dnes Marka překládáme jako bojovníka. Bojovníka, který se staví za sebe i své blízké. Případně ho lze překládat jako „zasvěcený bohu války“, ale nebudeme to zbytečně komplikovat.

7. Matyáš

Jeden čas jako by se s Matyáši roztrhl pytel (a podle části redakce to vůbec není na škodu). Pozor, začíná tady ale nářek části redakce nad jmény, která obsahují písmenko „š“ – někomu se to fakt nelíbí. Matyáš je jméno hebrejského původu a jen málo se ví, že jméno Matěj vzniklo právě z něj. Překládáme ho jako „dar od boha“.

8. Tobiáš

Jasně, další „š“. Tohle jméno je zastaralé, ale v posledních letech obliba stoupá, protože i přes svou historii zní docela moderně. Je to jméno hebrejského původu a znamená „Hospodin je dobrotivý“. Muži s tímhle jménem se obvykle lehce nevzdávají a spoustu překážek berou jako výzvy a šance k postupu v životě.

9. Tomáš

Tohle jméno snad nikdy neomrzí. Své kořeny má v aramejštině a překládá se jako „dvojče“ nebo „blíženec“.

10. Dorian

Jedna z nás tomuhle jménu propadla a nahrála tomu i četba Obrazu Doriana Graye, kde se jméno tak opakovalo, až se jí vrylo do mysli. Hochů s tímhle jménem je ale jako šafránu, takže asi nezbyde smířit se s tím, že to bude leda tak její syn. Pokud jí potenciální otec jejích dětí vůbec tohle jméno povolí. Jméno má řecký původ a překládá se jako „muž z Dorie“ nebo „Dořan“ – Dórové tvořili jeden řecký kmen. Takže vlastně nic konkrétního. Ale prý tu má zaznít, že to jméno je „fakt boží“.

bigstock-165407186.jpg

Jméno Matyáš se za posledních několik let hodně zpopularizovalo.
Takový hezounek by se přece neměl jmenovat František nebo Vlastimil!

Statistika v tomhle případě nuda není

A jak jsou na tom oficiální čísla, konkrétně za rok 2016? Takhle.

1. Jakub

Původně hebrejské jméno znamená „druhorozený“. Nám osobně se moc nelíbí, ale proti gustu… Lidi mají rádi jeho znění a tvárnost.

2. Jan

Jan, Honza, to je klasika, která snad ničemu nevadí. Jméno pochází z hebrejštiny a znamená „bůh je milostivý“. Když se nebudete moct s drahouškem shodnout na jméně pro synka, s Janem snad nešlápnete vedle.

3. Adam

Zato Adam je pro nás trochu nepochopitelný, i když na druhou stranu chápeme, že se lidem může líbit. Zaprvé – mít svátek na Štědrý den, to je prostě pomsta. Zadruhé – přijde nám, že právě tohle jméno lidé dávají svým dětem, když fakt neví, jak ho pojmenovat. Tak dají něco neutrálního. Adam. Pochází z hebrejštiny a překládá se jako „člověk“. Takže tak.

4. Tomáš

O Tomášovi už tu byla řeč. Na tom jsme se s loňskou statistikou shodly.

5. Matyáš

A tady taky.

6. Filip

Když jsme přemýšlely o Filipovi, shodly jsme se na tom, že nám to jméno přijde až moc vznešené a tak nějak umělé. To „f“ nám prostě ve jménech nesedí. Jde o řecké jméno a překládá se jako „milovník koní“. Zároveň je spjato s chytrostí, což Filipům aspoň trochu nahrává.

7. Ondřej

Tohle je docela fajn jméno, jenom se nám nevešlo do počtu našich tipů. Pochází z řečtiny a překládá se jako „mužný“, „statný“, „odvážný“. Vůbec nám není proti srsti ani Andrej, což je varianta, která se vyjímá na Slovensku, ale u nás moc rozšířená není.

8. Vojtěch

Taky dobré jméno. Taky tradiční, ale zároveň ne zastaralé a nemoderní – tedy aspoň Vojta tak nezní. Je to jméno slovanského původu a trochu nepochopitelně se překládá jako „usměvavý válečník“, „radost z války“. Když se to trochu přetáhne do dnešní doby míru, můžeme Vojtěch označit za „bojovníka za štěstí“.

9. Matěj

Matěj má svůj původ ve jménu Matyáš a o tom už jsme se bavily.

10. David

Paráda, David je další shoda.

Shodli jsme se nakonec ve třech jménech, Matěje nepočítáme, ačkoli vychází ze jména Matyáš, zní úplně jinak. Jaké je podle tebe nejhezčí mužské jméno? ;)

Související články