Zaručené tipy, jak okamžitě skončit s kouřením, přímo od terapeuta

Bigstockphoto
|
28. 07. 2022
|
O tom, že kouření škodí, víme všechny. Jak s tím ale seknout jednou provždy? Máme pro tebe několik osvědčených rad přímo od terapeuta, které rozhodně zabírají.

Už ses rozhodla, že chceš típnout cigaretu jednou provždy. Kouření ti nevyhovuje, možná tě dokonce otravuje. Tušíš, že jsi závislá na tabáku. Snažíš se s tím seknout jednou provždy, ale pořád se ti to úplně nedaří. Nevěš hlavu, důležité totiž je, že to máš v hlavě dobře srovnané a jsi rozhodnutá přestat. V následujících řádcích ti přinášíme pár vyzkoušených tipů, které jsme pro tebe získaly přímo z adiktologické praxe.

Co nemám, to nevykouřím

Základní pravidlo zní: zbav se všeho, co ti připomíná kouření. Vyhoď všechny krabičky od cigaret (i s nimi) a zapalovače, nešetři ani popelníky. Neřeš, kolik peněz to stálo. Tvoje zdraví a pohoda je mnohem cennější než pár stovek, které jsi za cigarety utratila.

Buď důsledná a projdi si všechny kapsy, přihrádky v kabelce, v batohu, v autě i jiné úložné prostory. Ukliď si doma, v práci, na chatě i v autě!

Nezapomeň překontrolovat i sezónní oblečení uložené ve skříni. Když na tebe v letním kabátku bude čekat krabička cigaret, rozhodně ti to v abstinenci nijak nepomůže. Spíš naopak. A rozhodně nepodceňuj detaily. Třeba fotku s nejlepší kamarádkou, kde spolu kouříte po té skvělé letní pařbě, raději na nějaký čas schovej ze svého zorného pole. I tady platí, že co oči nevidí…

Nehraj si na hrdinku

O tom, že jsi odolná a ledacos vydržíš, není pochyb, ale při odvykání se to nevyplácí. Pokud přestáváš kouřit, řekni to svému nejbližšímu okolí. Tvůj partner, rodiče i děti, kamarádky i kolegové v práci tě můžou docela dobře podpořit. Jen jim to musíš říct. Když svůj závazek vyslovíš nahlas, budeš ho sama chtít dodržet. Třeba proto, abys nemusela své protivné kolegyni v práci poníženě vysvětlovat, že to zase nevyšlo.

Ochraňuj se

Počátky abstinence jsou křehké. Chuťové receptory v odvykání pomalinku slábnou, takže je nesmíš ničím přiživovat. A to právě děláš, když se dobrovolně vystavuješ modrému dýmu svých blízkých. Ať tě ani nenapadne chodit s holkami v práci ven kouřit nebo říkat partnerovi, že ti jeho kouření ve tvé přítomnosti nevadí, protože jsi hodná a nechceš nikoho omezovat.

Mysli na své bezpečí! Jasně že ti jejich kouření vadí! Zvlášť když ty sama kouřit nechceš. To ale neznamená, že nemáš chuť si zapálit (je to úplně normální). Stačí, aby tvůj mozek jen z dálky ucítil štiplavý pach cigaretového dýmu, a receptory zase ožívají. To přece nechceš, zase probouzet spící vlky, ne?

Nastav si hranice jasně a nepropustně

Pojďme si to shrnout. Všechno, co ti připomínalo kouření, jsi vyhodila nebo darovala. Sdělila jsi nadšeně nejbližšímu okolí, že s kouřením je konec. Chutě slábnou a začínáš líp dýchat. Super. Dodržuješ jasně hranice a blízkým zdvořile vysvětlíš, že s nimi o pauze na kouřovou nejdeš. Manžela požádáš, aby na toaletě ráno přestal kouřit, protože je to cítit, i když on si bláhově myslí, že to vyvětral. A v tomhle duchu pokračuj dál.

Hlavně nepřestávej myslet na své bezpečí. Je tvým úkolem si ho pro sebe vytvořit tím, že řekneš druhým, co pro sebe potřebuješ, co ti vyhovuje, co ti dělá dobře a co ti vadí. Druzí to totiž neví, víš to jedině ty!

bigstock-overhead-shot-of-female-hand-w-430363810.jpg

Cigaretu můžeš nahradit něčím dobrým na zub. Dočasná nadváha je pořád lepší než kouření.
Bigstockphoto
Na kouřovou v práci už ani nepáchni a ke kafíčku si dej radši malou sladkost.

Nechceš radši ferrari?

Určitě jsi taky už slyšela starý kuřácký vtip o tom, že kuřák za život prokouří svoje ferrari. Fakt je, že finanční stránka má na některé z nás solidní motivační potenciál. Při dnešních cenách cigaret rozhodně ne malý. Na ferrari to asi nebude, ale proč to nezkusit? A jak na to?

Různě. Lidem ze staré školy nejvíc vyhovuje klasická obálka, do které si denně vloží sumu, kterou by prokouřili. Je to metoda jednoduchá a účinná. Sofistikovanější metodou je zadat si na svém běžném účtu trvalý příkaz ke srážce konkrétní prokouřené sumy a střádat dlouhodobě.

Konkrétně to vypadá tak, že kouřím-li krabičku denně, zadám si příkaz na stržení částky 120 Kč, kterou si přepošlu na nějaký jiný účet nebo podúčet. Prokouřené peníze tak šetřím na něco smysluplnějšího. Za měsíc ušetřím 3 720 Kč a za 10 měsíců už mám na pěknou dovolenou. Nebo třeba na luxusní soupravu šperků. To už za to stojí, co myslíš?

Buď aktivní

Všimla sis, že když nekouříš, máš najednou víc času? A je hrozně důležité s ním naložit kvalitně. Pokud budeš dál vymetat večírky, kde se kouří a pije fakt hodně, pravděpodobně se ke kouření brzy vrátíš. Mysli na své bezpečí a vol aktivity, které tě plně zaměstnají. Hlavně potřebuješ zaměstnat hlavu, abys na kouření myslela co nejmíň.

Vybírej si spíš činnosti aktivní než pasivní. Sledovat doma filmy a seriály v televizi sice občas může být fajn relaxace, ale při odvykání potřebuješ unavit tělo a zabavit mysl v bezpečném (nekuřáckém) prostředí. Co třeba jít po práci plavat? V plaveckém bazéně nikdo nekouří a navíc to prospěje i tvému zdraví. Nebo jít si zahrát s kolegou z práce tenis? Těžko můžeš držet v ruce raketu a zároveň kouřit. I procházka lesem je výborná aktivita. A prázdné ruce bez cigarety můžeš využít držením telefonu a volat u toho s kamarádkou.

Sladkého se neboj

A to nejlepší nakonec. Nikotin obsažený v tabáku tvému tělu chybí a chvíli potrvá, než si tělo na život bez kouření zvykne.  Někdy můžeš vnímat i větší chuť na sladké jídlo a nápoje. I když řešíš figuru, nebraň se tomu. Kouření je rozhodně větší problém a na tvé zdraví má tíživější dopad než dočasná nadváha. Je důležité zvládnout odvykání od tabáku, figuru můžeš začít řešit třeba za půl roku, až si budeš v abstinenci jistější.

Pokud tě v rámci odvykání přepadne chuť na něco dobrého, nebraň se tomu. Nos při sobě v kabelce lahev s nápojem. Dobře ti poslouží jako první pomoc na zahnání chutí a klidně si dej i nějakou čokoládovou tyčinku. Nebo třeba oříšky. Prostě něco, co máš ráda. Důležité totiž je, zvládnout touhu po cigaretě.

Autorkou článku je Mgr. Kateřina Jeřábková, pracovník poradny pro závislé

Související články