Antikoncepce: Všechno, co jsi o ní chtěla vědět, ale bála ses zeptat

Bigstockphoto
|
16. 07. 2021
|
Antikoncepce. Zaklínadlo moderní ženy. Není úplně in vrhnout se do pohlavního styku bez kontroly, bez vědomí, že si můžeš skvěle užít, aniž bys za devět měsíců nutně musela chovat malý ukřičený uzlíček. Podívej se s námi na všechno kolem ní!

Jaké jsou druhy ženské antikoncepce?

Začněme tím, co asi zajímá spoustu dívek a žen. Antikoncepce neznamená jen pojídat prášky. I když je to způsob zřejmě nejrozšířenější.

Pilulky

Antikoncepčních pilulek je nepřeberná spousta. Ty klasické, běžné, obsahují dva hormony – estrogen a progestin. Ten první je ženský pohlavní hormon, ten druhý je hormon žlutého tělíska. Účelem braní pilulek je zabránění těla v ovulaci, tedy v uvolnění vajíčka z vaječníku.

Pilulky můžeš brát 21 dní v kuse a potom si dát týdenní pauzu, nebo můžeš různě navazovat. Menstruaci bys ale měla zařadit nejdéle v intervalu 63 dní.

Pilulky mají své plusy i mínusy. K výhodám patří je spolehlivost, dobrý vliv na stav pokožky, zajištění pravidelného menstruačního cyklu, zmírnění menstruace a bolestí, které se s ní pojí. A mají i další pozitivní účinky na tělo. Nevýhody se s nimi ale bohužel pojí také, zvlášť pak vliv na riziko hluboké žilní trombózy. Ženy, které jsou k ní jakkoli náchylné, by tento typ antikoncepce volit neměly.

Co dělat, když zapomeneš?

Ruku na srdce, které z nás se to někdy nestalo? Prostě jsme si zapomněly pilulku včas vzít, začaly jsme panikařit a doufaly, že se nestane nic, co bychom aktuálně nechtěly. Pokud si stihneš pilulku vzít do 12 hodin od doby, kdy sis ji původně vzít měla, můžeš být naprosto v klidu. Když si vzpomeneš později, okamžitě si pilulku vezmi, ale radši spoléhej i na jiné metody, pro jistotu doporučujeme kondomy.

Průšvih může rychle nastat, když si pilulku zapomeneš vzít během prvních 7 dní menstruačního cyklu nebo když ji nasadíš později, než bys měla, takže je pauza delší než 7 dní. Když zapomeneš dvě pilulky a více za sebou, ber je dál, jak bys je brala, ale opět spoléhej i na jinou ochranu.

Taky si hlídej pilulky, když zvracíš. Pokud se ti to stane do 4 hodin od spolknutí pilulky, je to, jako bys ji zapomněla. Zapij si ji, ale měj pro jistotu po ruce i jinou ochranu.

Injekce

Kromě pilulek můžeš zvolit antikoncepční injekci. Stačí jednou za 3 měsíce dojít na gyndu a nechat si píchnout injekci. Ve svalu, do kterého byla injekce vpravena, se pak po tuto dobu postupně hormony uvolňují a není potřeba se o nic starat. Když se stane, že na injekci dorazíš s týdenním a delším zpožděním, gynekolog by tě měl nejdřív vyšetřit, jestli náhodou nejsi v tom.

bigstock-young-shocked-business-woman-l-143681504.jpg

Ceny antikoncepčních pilulek i jiných forem ochrany se liší.
Bigstockphoto
Při pohledu na ceny některých pilulek se můžeš pořádně vyděsit. Možná ti ale sednou i levnější varianty!

Jak na vysazení?

Dohodli jste se s kocourkem, že začnete pracovat na prckovi? Pak bys měla popřemýšlet nad vysazením prášků. Není to ale tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Pro tělo to může být po několikaletém užívání šok. Tímhle ho ale zmírníš:

  • dober platíčko, aby sis nerozházela cyklus
  • mysli na to, abys měla dostatek vitamínu B a C a minerálů železa a zinku
  • snaž se pít hodně čisté vody a snížit příjem alkoholu
  • snaž se jíst zdravě, omez nadbytečný příjem cukru
  • dopřej si dostatek spánku a pohybu

Může se stát, že budeš mít zpočátku potíže s menstruací, že se dostaví se zpožděním. Když se to stane a ty ji budeš netrpělivě očekávat i déle než týden, upaluj ke gynekologovi. Nic výjimečného to není, ale taky není dobré to podceňovat. Tělo se menstruací čistí, takže bez menstruace může být časem pořádně zanešené. Ovulace se u někoho dostaví velmi brzy, u někoho až po dlouhých měsících, než se cyklus srovná do normálu.

Zdravotní rizika a vliv antikoncepce na psychiku

O tom, že braní antikoncepčních pilulek i jiných forem antikoncepce, je zdraví nebezpečné a odráží se i na psychice ženy, se v současnosti vede spousta diskuzí. Je vůbec vhodné udržovat tělo stále v tomtéž stavu s přísunem hormonů a upírat mu jeho přirozený cyklus? To ti gynekolog asi moc říkat nebude. Antikoncepce společně s antidepresivy totiž hýbou farmaceutickým trhem a gynekologové jsou s ním, řekněme, úzce spjatí.

Odborníci mají za to, že s užíváním antikoncepce se zvyšuje riziko vzniku žilní trombózy a embolie, taky může docházet k rychlejšímu růstu nádorů, ke vzniku depresí a migrén. Především se ale s užíváním antikoncepce pojí spousta vedlejších účinků:

  • přibývání na váze
  • únava
  • nevolnost
  • alergie
  • snížený zájem o sex
  • nežádoucí ochlupení
  • špinění mimo cyklus

bigstock-151993196.jpg

Deprese a migrény si s antikoncepcí jen málokdo spojuje.
Bigstockphoto
Antikoncepce může stát i za psychickými problémy. Pokud je máš, zbystři!

Jak velká je šance na otěhotnění během braní antikoncepce?

Otěhotnění při braní antikoncepce je minimální. Většinou si ji zaviní nezodpovědná nebo zapomnětlivá kočka. Víš jak. Vždycky, když máš pochybnosti, měj radši po ruce kondom a neváhej ho použít.

Jak antikoncepci vybrat po porodu?

Už máš doma ten ukřičený uzlíček, o kterém byla řeč na začátku, a přemýšlíš, jak naložit se svým menstruačním cyklem dál, abys neuškodila dítěti, které kojíš? Úplně nejlepším způsobem ochrany po porodu je zřejmě lubrikovaný kondom. S tím nebude nikde nic drhnout. Kdyby náhodou. Později, pokud chceš brát prášky nebo se chránit jinak, bys o tom měla promluvit s gynekologem, který zná tvůj zdravotní stav a který ti pomůže s výběrem toho nejvhodnějšího. A dobrá zpráva pro zastánkyně pilulek – některé můžeš brát právě i během kojení.

Hradí antikoncepci pojišťovna?

Tak to sotva. Některá možná jednorázově přidá nějakou tu korunku, aby podpořila zodpovědnost a plánování rodičovství, ale jinak je úhrada na tobě. Na nás všech. Ach jo.

Něco málo z historie antikoncepce

První antikoncepční formou byl prý kondom, ty nejstarší byly nalezeny v Anglii a pocházely prý z poloviny 17. století! A teď se podrž – vyrobeny byly z rybích střev a střev jiných zvířat. Jejich primární účel byl údajně ale zabránění přenosu nemocí než ochrana před početím. Gumové kondomy zná svět od roku 1844, ty se ještě recyklovaly a používaly se několikrát. Až ve 30. letech 20. století přišla nějaká chytrá hlava na to, jak vyrábět levné latexové kondomy, které budou lidé moct použít jednou.

Antikoncepční pilulky mají svůj počátek prý už v období kolem roku 600 př. n. l. Účinnou látku získali řečtí kolonizátoři v severní Africe z rostliny Silphion. Pilulka, kterou známe dnes, byla poprvé schválena v roce 1960 ve Spojených státech. V 90. letech se pak rozmohla nitroděložní tělíska, injekce a první pilulka „po“, na počátku 21. století pak přišly vaginální kroužky a antikoncepční náplasti.

Jaké jsou tvé zkušenosti s antikoncepcí? A kterému druhu dáváš přednost? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články