eRouška 2.0 – víš, k čemu je a proč ji (ne)stahovat?

bigstockphoto.com
|
01. 10. 2020
|
Vypadá to, že koronavirus ještě neřekl poslední slovo. Ze všech stran se na nás totiž valí informace o nově nakažených i hospitalizovaných. A taky o e-roušce. Podívali jsme se téhle aplikaci na zoubek a přinášíme aktuální info.

Aplikace ministerstva zdravotnictví

eRouška 2.0. má v současné době okolo půl milionu stažení (údaje k 30. 9. 2020 – pozn. redakce) a dostupná je pro chytré mobilní telefony s operačním systémem Android (minimální verze 6.0) nebo iOS (od verze iOS 13. 5. a vyšší). Sloužit má především k informování uživatele o tom, že se setkal s nakaženým člověkem.

Aktuální verze se od svého předchůdce liší v mnoha ohledech. Zatímco prvotina ministerstva zdravotnictví sloužila především ke kontaktu s hygienou, eRouška 2.0. funguje na algoritmech, které vyvinuly firmy Apple a Google a jediným jejím účelem je vzájemné informování uživatelů o potenciální nákaze. Naopak státní orgány se z aplikace nic nedozví.

  • Mohlo by tě zajímat: Každý mobil s nainstalovanou eRouškou pomocí bezdrátové technologie Bluetooth vysílá unikátní, kvůli bezpečnosti často měněný kód, který zaznamenávají další telefony v dosahu.

Jak to funguje v praxi?

Člověk, který má pozitivní test na covid-19 dostane od hygieny unikátní kód, který do aplikace vloží. Následně všem, kteří s ním byli v kontaktu, aplikace zobrazí upozornění a návod, jak mají postupovat.

To, že ti přijde informace o pozitivně testovaném ve tvém okolí, samozřejmě automaticky neznamená, že jsi také nakažená! Existuje tady ale zvýšené riziko, že si na tebe „koronáč“ zasedl.

Další předností vylepšené eRoušky je i to, že informace je zcela anonymní, takže vůbec netušíš, kdo oním nakaženým je. A nedozví se to ani nikdo jiný, natož hygienická stanice nebo podobný státní orgán. Sama se pak rozhodneš, jak s obdrženou informací naložíš. 

erouska_logo.jpg

eRouška 2.0 slouží k upozorňování na možný kontakt s člověkem, který je nakažený koronavirem.
erouska.cz
Aplikace fakt nemá za cíl tě šmírovat. Nikoho nezajímá, kde se stravuješ, ani s kým si píšeš.

Žádné sledování polohy

Spousta uživatelů se obává, že aplikace bude sledovat jejich polohu nebo zaznamenávat údaje o platbě kartou. Tak to ale ve skutečnosti není. Telefon s eRouškou nesleduje tvoji polohu. Prostřednictvím bezdrátové technologie Bluetooth pouze vysílá náhodný kód.

V této skupině znaků není tvoje jméno, název telefonu ani cokoli jiného, co tě může identifikovat. Kód se kvůli bezpečnosti navíc několikrát za hodinu mění.

Co když kód od hygieny nezadám?

Používání eRoušky je čistě na svědomí a rozhodnutí samotných uživatelů. Unikátní kód, který v případě pozitivního testu od hygieny obdržíš, není povinné do aplikace zadávat. Kód navíc platí jen 15 minut a pak se automaticky smaže. Nikdo se tak nedozví, jestli jsi ho do aplikace zadala nebo ne.

Na server se odesílají anonymní kódy, které tě osobně neidentifikují, takže nehrozí žádné zneužití. Je proto na každém z nás, jak se k téhle informaci postaví.

Používáš eRoušku nebo jsi těžce proti ní? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články