Hubneš do plavek? Tak takhle to nezkoušej!

www.bigstockphoto.com
|
02. 06. 2017
|
Zatím je v plné parádě jaro, ale ty dny, kdy se zrádně přehoupne v léto, stoprocentně jednou přijdou, takže je na čase popřemýšlet o tom, jak se zbavit tukových zásob, které se na tvém těle přes zimu záhadně objevily.

Jasně, existuje spousta způsobů, jak zhubnout super rychle, a to dokonce bez větší námahy. Ať už jde o „zaručené diety“, tabletky na hubnutí nebo několikadenní hladovku z trucu. Jenže kdyby všechny tyto způsoby fungovaly a stačilo by se na pár dní omezit, abys měla jednou pro vždy vyhráno, asi by na světě nežilo tolik obézních lidí.

Žádné zběsilé diety!

Několikadenní diety, které slibují rychlý váhový úbytek bez toho, že bys u nich musela hnout prstem, jsou nespolehlivé a tvoje tělo ti za ně ani trochu nepoděkuje. To, že na pět dní vysadíš kromě fastfoodových pochoutek i pečivo a těstoviny a místo nich budeš chroupat salát, může znamenat jen to, že za dalších pět dní se vrátíš ke svému normálu. 

Vyřadit z jídelníčku na pár dní vše nezdravé je fajn, ale... trvalé zhubnutí je spojené s trvalými změnami jídelníčku.


Je jedno, jestli tvoje tělo reagovalo rychle nebo pomaleji a shodila jsi tři nebo pět kilo – všechno se ti vrátí i s úroky, protože tvůj jídelníček byl nevyvážený a jednostranný, jak to tak u krátkodobých diet bývá. Omezila jsi sice na pět dní příjem sacharidů, jejichž úbytek nebo případné vymizení ze stravy je viditelné, ale po pěti dnech sis dala housku, k obědu brambory a k večeři trochu rýže. A sacharidy jsou zpátky. Shozená kila se dostaví vzápětí. 

Takové rychlé diety jsou dobré leda v případě, že uprostřed plesové sezóny zjistíš, že ti nesedí ani jedna tvoje večerní róba. Na několik dní se omezíš v jídle, šaty zapneš, budeš za princeznu, ale za čtrnáct dní budeš tam, kde jsi byla před plesem. Jen o něco zoufalejší z toho, že máš kila zpátky. 

Bez pohybu to jde, ale těžko a pomalu

Když už se rozhodneš, že se místo drastických diet, které neprospívají ani tvému zdraví, vrhneš na zdravý životní styl a budeš hubnout pomalu a trvale, budeš se muset smířit s tím, že bez pohybu to půjde dost těžko. Musíš podpořit svoje spalování, zrychlit ho – a nejlépe toho dosáhneš pravidelným pohybem. A fakt se tím nemyslí pohyb pravidelně jednou za měsíc, ale aspoň třikrát týdně. 

Bez pravidelného pohybu jde hubnutí ztuha. Dopřej si minimálně třikrát do týdne hodinku cvičení a kila půjdou dolů.


Zázračné pilulky neexistují!

Rozsvítí se ti očička, když na internetu zahlédneš reklamu na zázračné prášky, které někomu pomohly zhubnout za tři dny o dvacet kilo? Nedělej si naděje. Teď už víš, že hubnout se má pomalu (ideálně o 0,5 až 1 kg týdně). A hlavně – žádné takové prášky neexistují a ty, které se za ně vydávají, nefungují. Protože až na světě takové prášky budou, určitě nikomu neunikne, že jejich stvořitel za ně dostal Nobelovku.  Vykašli se na krátkodobé diety a pilulky, zatni zuby a zařaď do svého života pravidelný pohyb. Nic jiného zkrátka nepomáhá!

Teď už víš, jak nehubnout. O tom, jak se do toho pustit a být úspěšná, se dočteš v dalším díle seriálu, který jsme pro tebe právě dneškem odstartovali.

 

Související články